Style bundlesta tullut Lee Cooperin t-paita.
Muoti

Vaatesika säkissä

Kuluttajat haluavat hankkia käytettyjä vaatteita helposti. Siihen tarpeeseen vastaa style bundle, joka on noussut tietoisuuteen muun muassa Tiktokista. Tässä jutussa kerromme, mistä on kyse.

Tekijät

Teksti:Emilia Pakkala
Kuvat:Janne Körkkö

Käsissäni on paketti, jonka sisällöstä minulla ei ole mitään tietoa. Avaamme sen pian yhdessä.

Lähetin ensin asukuvia myyjälle, jotta hän tietää, millaisesta tyylistä pidän ja mitä tuotteita toivon saavani. Kerroin myös kokotietoni: vaatekoko M, pituus 165 cm ja kengän koko 39. Budjetti 50 euroa.

Näillä tiedoilla myyjä lähti kirppareille ja kokosi minulle vaate- ja asustepaketin eli bundlen, tyylinipun.

Kuvia klikkaamalla näet, mitä mieltä olin tuotteista.

Style bundlesta tullut asukokonaisuus. Hame, lyhythihainen kauluspaita, toppi ja huivi.
Yksityiskohtia style bundlen tuotteista: vyön solki ja huivin hapsuja.

Idea uuteen tyyliin style bundlesta

Käytettyjen tuotteiden ostamisesta tulee kuluttajille koko ajan helpompaa. Style bundle on tästä yksi esimerkki.

Second handin ympärille kehittyy palveluita kasvavaan tahtiin, toteaa second handiin perehtynyt Aalto-yliopiston tutkijatohtori Linda Turunen.

– Voit antaa toisen tehtäväksi etsiä tietyn tyyppisiä tuotteita sinun koossasi ja tyylissäsi – tämä säästää ostajalta aikaa muuhun, Turunen kertoo.

Ilmiö on noussut monen tietoisuuteen Tiktokista. ”Mysteeripaketit” ovat tällä hetkellä suosittu ilmiö maailmalla, mutta Suomessa myyjiä on melko vähän – ainakin vielä.

Valkoinen poolopaita ja käsilaukku.
Käsilaukku nojaa patteriin.

Riihimäkeläinen Jemina Toivonen, 17, on koonnut ja myynyt vaate- ja asustepaketteja lähes vuoden ajan yksityishenkilönä. Hän myy niitä second handiin keskittyvässä sovelluksessa, Tisessä, nimimerkillä thriftcouturee. Toivonen ei ole kuitenkaan jutussa esitetyn style bundlen kokoaja.

Ensimmäistä kertaa Toivonen törmäsi bundleihin viime kesänä maailmanlaajuisessa kirpputorisovelluksessa, Depopissa.

Toivosen mukaan alkuvuonna tilauksia on tullut poikkeuksellisen paljon. Hän pitää ilmiötä nousevana, sillä se on helppo tapa hankkia vaatteita hyvään hintaan. Niillä voi myös testata, millaisesta tyylistä tykkää.

Maiju Syrjänen istuu kotinsa sohvalla.
Maiju Syrjänen istuu kotinsa sohvalla.

Oululainen Maiju Syrjänen, 16, on tässä jutussa esitetyn style bundlen takana. Hän myy paketteja Tisessä nimimerkillä maijusarlotta.

Hän on alkanut myymään paketteja yksityishenkilönä noin kuukausi sitten.

Maiju Syrjänen istuu sängyllään.
Syrjänen toivoo, että style bundlesta tulisi isompi ilmiö. – Pikamuotijätit ovat yhä enemmän esillä ja ihmiset kuluttavat rahaa huonolaatuisiin vaatteisiin. Tällä voisi lisätä sitä, että ihmiset ostaisivat kierrättyjä vaatteita. Kuva: Hilla Jaakola

Syrjänen tarjoaa ostajalle mahdollisuutta käydä paketin sisältö läpi ennen toimitusta. Tällä hän haluaa varmistaa ostajan tyytyväisyyden.

– Olisin ymmärtäväinen, jos henkilö sanoisi, ettei joku tuote miellytä. Silloin laittaisin tuotteen sivuun. Minulla on pari kertaa vuodessa kirppispöytä, niin veisin ne tuotteet sinne myyntiin. Tai sitten joku toinen bundlen tilaaja voisi tykätä siitä.

Minullakin olisi ollut mahdollista nähdä paketin sisältö etukäteen. Halusin kuitenkin yllättyä, joten en tarttunut mahdollisuuteen.

Maiju Syrjänen istuu kotinsa sohvalla.
Oululaisen Maiju Syrjäsen kodistakin näkee, että kirppistely on hänelle rakas harrastus. Kuva: Hilla Jaakola

Mysteeri kiehtoo, mutta voi tuottaa pettymyksen

Tällainen tapa hankkia vaatteita ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton.

Style bundlen lopputulos on pitkälti ostajan harteilla, sanoo Aalto-yliopiston tutkijatohtori Linda Turunen.

– Vaatii todella paljon ja riittävän yksityiskohtaista briiffausta siitä, mikä kiinnostaa ja mikä ei, mitä tuotetyyppejä haluat ja onko jotain brändi- tai materiaalirajoitteita.

Ettei kävisi niin, että lopulta käsissä on läjä vaatteita, joista pitää päästä eroon. Tällöin helppo ja vaivaton saattaa muuttua ostajan riesaksi.

Tilatut paketit eivät myöskään välttämättä huomioi ostajan nykyistä vaatekaappia. Voi olla, että saaduilla tuotteilla voi rakentaa yhden asukokonaisuuden, mutta tuotteita ei pysty yhdistämään jo olemassa oleviin vaatteisiin, Turunen toteaa.

Turunen kuitenkin lisää, että vaikka myyjälle antaisi kuinka yksityiskohtaiset tiedot, ei lopputulos välttämättä mene nappiin.

Style bundlesta tullut valkoinen t-paita.
Kaulakoru, joka tuli style bundlesta.
Style bundlesta tulleet rusettikorvakorut ja rannerenkaat.
Musta hame, joka tuli style bundlesta.

Itsensä toteuttamista muodin parissa

Style bundlen ympärille on syntymässä oma alusta, jonka takana ovat opiskelijanuoret Inka Salmi, Daniel Krug ja Elias Pitkänen.

He ovat perustaneet Style bundle -nimisen yrityksen, jonka toiminta keskittyy pelkästään bundleihin. Heistä on selvää, että ilmiö on kehittymässä ja he näkevät siinä potentiaalia.

– Tällä hetkellä tämä on iso ilmiö Yhdysvalloissa. Siellä on tekijöitä, joilla saattaa olla kuukausien tilausjonot vaatepaketteihin, Salmi kertoo.

Yrittäjät ovat ideansa suhteen melko vaitonaisia, sillä yritys on vielä kehitysvaiheessa. Tarkoituksena on kuitenkin luoda bundlaajille alusta kaupankäynnille. Toiminta käynnistyy kunnolla lähikuukausina.

Yritys tulee myymään kuluttajille yksilöllisiä vaatepaketteja, samaan tapaan kuin tässäkin jutussa on kerrottu. Pakettien kokoamisesta vastaavat Salmi sekä mukaan rekrytoitu bundletiimi.

– Minulle tämä on itseni toteuttamista muodin parissa. Parasta on nähdä, kun ihmisille tulee itsevarma olo vaatteista, Salmi toteaa.

Musta mesh-paita. Asu esitellään elokuvateatterin punaisilla penkeillä.
Mielestäni mysteerielementti oli paras ja jännittävin osuus style bundlessa. Tykkään kuitenkin kierrellä kirpputoreja, joten hankkisin vaatteeni mieluummin itse itselleni. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Ladataan lomaketta...