Aluevaltuusto perustaa tilapäisen valiokunnan käsittelemään aluehallituksen ja elämänkaarilautakunnan erottamista

Tilapäisen valiokunnan perustamisen taustalla on aluevaltuutettu Petri Hakamäen ero keskustasta ja puolueen valtuustoryhmästä, mikä on muuttanut poliittisia voimasuhteita.

Pikkutakkiin pukeutunut, silmälasipäinen mies pitää puhetta puhujanpöntössä aluevaltuuston kokouksessa.
Aluevaltuutettu Petri Hakamäki aluevaltuuston kokouksessa tiistaina. Kuva: Dani Branthin / Yle
Petri Lassheikki

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen valtuusto perusti eilen tilapäisen valiokunnan käsittelemään aluehallituksen ja elämänkaarilautakunnan erottamista.

Hyvinvointialue Oma Hämeen tiedotteen mukaan valiokunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että aluehallituksen ja elämänkaarilautakunnan paikkajako vastaa vaalitulosta ja poliittisten ryhmien sopimaa luottamuspaikkojen jakoa.

Tilapäisen valiokunnan perustamisen taustalla on aluevaltuutettu Petri Hakamäen ero keskustasta ja puolueen valtuustoryhmästä.

Hakamäki ei kuitenkaan eronnut aluehallituksen varajäsenyydestä ja lautakunnasta, joten keskustan aluevaltuustoryhmän mukaan hän ei voi toimia enää keskustan mandaatilla kyseisissä luottamustehtävissä. Petri Hakamäki on nykyään Liike Nytin jäsen.

Aluehallituksesta tai lautakunnasta ei voi erottaa yksittäistä jäsentä, joten tilapäinen valiokunta joutuu pohtimaan koko toimielinten erottamista.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin Piia Olkinuora (sd.) ja varapuheenjohtajaksi Juha Isosuo (kok.). Kaikkiaan valiokunnassa on seitsemän jäsentä.

Hakamäki pohtii valitusta hallinto-oikeuteen Janakkalan päätöksestä

Samankaltainen prosessi käytiin jo aiemmin Janakkalassa, jossa Hakamäki toimi kunnanhallituksen varapuheenjohtajana. Kunnanvaltuusto erotti Janakkalan kunnanhallituksen maanantaisessa kokouksessaan.

Nyt Petri Hakamäki pohtii, valittaako hän Janakkalan valtuuston päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hakamäki kertoi tiistaina aikovansa puntaroida juristinsa kanssa sitä, mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

– Siellä saattaisi olla jotain sellaisia asioita, mitä kannattaisi mittauttaa, Hakamäki toteaa mahdollisesta valituksesta hallinto-oikeuteen.

Hakamäki kertoo, että osasi odottaa Janakkalan päätöstä. Hakamäki kertoo, että erottamiskuviot eivät ole ratkaisevasti laimentaneet hänen halukkuuttaan jatkaa politiikassa.

– Tässä ei nyt mitään sellaisia ajatuksia olisi, että luopuisin tässä kohtaa ja kaikesta.

Hakamäki kertoo miettivänsä kesän ja loppukesän aikana asettuuko ehdolle seuraavissa kuntavaaleissa. Kuntavaalit ovat edessä ensi vuoden keväällä.

– Voisin kuvitella, että olen edelleen käytettävissä, että äänestäjät päättävät.

Hakamäki kertoi tiistaina ennen aluevaltuuston päätöstä, että aikoo pitää kiinni luottamuspaikoistaan hyvinvointialueen toimielimissä.

Suosittelemme