Tulevat viikot ratkaisevat, kuinka hyvin viljapellot kuivuvat Kaaakkois-Suomessa

Pro Agrian asiantuntijan mukaan viljelijöiden taloustilanne on kireä Kaakkois-Suomessa. Taustalla on viljan hinnan lasku.

Viljelijä nostaa viljanoraita keväisestä pellosta käsin.
Tällä hetkellä viljelijät valmistautuvat kasvukauteen. Arkistokuva. Kuva: Helena Eslon
Heikki Koskinen,
Tanja Hannus

Kaakkois-Suomen kasvinviljelijät tarvitsevat tulevana kesänä hyviä tai jopa loistavia satoja, jotta kaikki kulut saadaan katettua.

Viljelijöiden taloustilanne on kireä, arvioi kasvintuotannon asiantuntija Samuli Seppänen Pro Agria Etelä-Suomesta.

Viljan hinta on ollut Seppäsen mukaan laskussa, joten viljelijät panostavat vain sellaisiin lajeihin, joista saa satoa. Viljelijät ovat lisänneet erilaisten nurmien, maanparannuskasvien sekä monimuotoisuuspeltojen kylvöalaa.

– Pieniä lohkoja on myös jätetty pois tuotannosta, ja vain sellaisiin painostetaan, joilta voi saada satoa, sanoo Seppänen.

Herneen viljelyalat on puolestaan kasvaneet viime vuosina, ja suosio jatkunee samalla tasolla.

– Herneen ja muiden palkokasvien viljelyn kannattavuutta parantaa niiden pieni tai olematon lannoituskustannus.

Myytävän sadon hinnat ovat vaihdelleet yhtä aikaa polttoaineiden, lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden hintojen kanssa.

– Tilojen väliset erot kannattavuudessa ovat suuria, Seppänen sanoo.

Peltojen kuivumista jännitetään

Mennyt talvi oli runsasluminen eikä routaa ollut juurikaan. Tulevien viikkojen kevätsäät määrittävät sen, miten pellot kuivuvat.

– Lumet lähtivät ainakin Lappeenrannan seudulta ilman valtavia tulvia. Kevätkylvöjen ajankohdasta on vaikea vielä antaa mitään arviota.

Syyskylvöiset kasvit ovat talvehtineet vähintään kohtalaisesti. Kylvöajankohdasta ja lohkojen vesitaloudesta johtuvia eroja kuitenkin näkyy.

– Talven aikana olleet lämpimät jaksot ja vesisateet aiheuttivat hieman vesiongelmia eli vettä oli alavilla paikoilla. Tämä on voinut tukahduttaa syyskylvöisiä kasveja ja nurmia.

Seppänen alleviivaa, että vieläkin on olemassa riski kovista yöpakkasista, jotka tekevät tuhojaan viljelöiden peltoihin.

– Ennusteessa ei sellaisia onneksi toistaiseksi ole, toteaa Seppänen.

Tällä hetkellä viljelijät valmistautuvat kasvukauteen. Tiloilla tehdään valmistelevia töitä, kuten siemenviljojen kunnostusta ja koneiden huoltoa sesonkia varten.

– Syyskylvöisille kasveille tai nurmille ei ole päästy vielä tekemään lannoituksia, mutta se tulee olemaan ensimmäinen peltotyö ehkä kahden viikon sisällä, sanoo Samuli Seppänen Pro Agria Etelä-Suomesta.

Suosittelemme