Brittihallitus valmistautuu vallanvaihtoon Yhdysvalloissa – ulkoministeri Cameron puolusti tapaamistaan Trumpin kanssa

Cameron vei republikaaneille viestiä Ukrainan tukemisen ja Naton vahvistamisen tärkeydestä.

David Cameron ja Antony Blinken.
Britannian ja Yhdysvaltain ulkoministerit David Cameron ja Antony Blinken tapasivat tiistaina Washingtonissa. Kuva: Nathan Posner / AOP
STT

Britannian hallitus varautuu jo siihen, että valta vaihtuu Yhdysvalloissa marraskuun vaaleissa ja Donald Trump palaa presidentiksi.

Kun Trump voitti presidentinvaalit syksyllä 2016, hän yllätti myös brittihallituksen, joka oli odottanut demokraattien Hillary Clintonin voittavan vaalit. Nyt Rishi Sunakin hallitus haluaa tehdä kotiläksynsä paremmin ja olla valmis vallanvaihtoon Washingtonissa.

Britannian ulkoministeri David Cameron kävi tällä viikolla tapaamassa Trumpia Floridassa ennen Washingtoniin suuntaamista vierailunsa virallista osuutta varten. Sky News kuvailee, että Cameron oli hakemassa ensi käden tuntumaa siihen, millainen Trumpin toisesta virkakaudesta tulisi.

Tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin tiistaina Washingtonissa Cameron sanoi, että republikaanien tulevan presidenttiehdokkaan tapaaminen on täysin soveliasta.

Cameron muistutti, että hän itse kävi tapaamassa republikaanien presidenttiehdokasta Mitt Romneya vuoden 2012 vaalien alla. Aiemmin tänä vuonna Blinken puolestaan tapasi Britannian työväenpuolueen puheenjohtajan Keir Starmerin.

Donald Trumpin omistama Mar-a-lagon kartano.
Britannian ulkoministeri David Cameron tapasi Donald Trumpin Floridan Mar-a-lagossa. Kuva: MediaPunch/Shutterstock/All Over Press

Puheenaiheina Nato ja Ukraina

Cameron ei kertonut yksityiskohtia tapaamisestaan Trumpin kanssa, mutta kertoi puhuneensa muun muassa Lähi-idän konfliktista, Ukrainan tukemisesta ja sotilasliitto Naton tulevaisuudesta.

Cameron sanoi puhuneensa Trumpille samoista asioista, joista hän puhuu kaikille.

– Sanon kaikille, että meidän on tehtävä kaikkemme tänä vuonna, jotta saamme Naton vahvimpaan mahdolliseen kuntoon sen 75-vuotisjuhlavuonna. Ja että saamme kaikki (puolustusmenoissa) kahteen prosenttiin, saamme uudet jäsenet Ruotsin ja Suomen mukaan, saamme vahvimman mahdollisen liittouman, Cameron kertoi ABC Newsin mukaan.

Cameronin on tulkittu lobanneen Trumpia erityisesti Ukrainan tukemisessa. Presidentti Joe Bidenin hallinnon 60 miljardin dollarin tukipaketti on ollut jumissa kongressin edustajainhuoneessa jo kuukausikaupalla republikaanien vastustuksen vuoksi. Trumpin vaikutusvalta republikaaneihin on nykyään sitä luokkaa, että ratkaisun avainten on arvioitu olevan hänen käsissään.

Cameron tapasi Washingtonissa myös kongressiedustajia ja kehotti hyväksymään Ukraina-avun. Edustajainhuoneen puhemiestä Mike Johnsonia hän ei tavannut. Republikaani Johnson on ollut Ukraina-keskustelun polttopisteessä, koska ei ole tuonut tukipakettia äänestykseen.

Suosittelemme