Yöpäivystykseen ajetaan kohta pitkä matka Pohjois-Savossa – lääkäri: joku voi kuolla tämän seurauksena

Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden yöpäivystyksien loppuminen on osa sosiaali- ja terveysministeriön sairaalaverkoston säästöohjelmaa.

Ihmiset vaativat, että yöpäivystyksen on oltava kohtuullisen matkan päässä. Toimittaja Marianne Mattila kertoo, millainen tilanne on syntynyt Pohjois-Savossa. Video: Toni Pitkänen / Yle
Marianne Mattila

Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden perusterveydenhuollon yöpäivystyksien loppuminen herättää voimakasta vastustusta alueiden asukkaissa. Sen jälkeen yöaikainen päivystys keskittyisi Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Myöskään sairaaloiden päivystyksessä työskentelevä henkilöstö ei ymmärrä sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmaa.

Iisalmen sairaalan lääkäri Ossi Mykkänen pitää mahdollisena, että joku kuolee paikallisen yöpäivystyksen lakkauttamisen seurauksena.

– Ambulanssit ovat kiinni kuljetustehtävissä pitkiä aikoja. On mahdollista, että vakavasti sairastuneen sairaalaan pääsy viivästyy kriittisesti tunteja, ja hän menehtyy, Mykkänen sanoo.

Yöpäivystyksien loppuminen on osa sosiaali- ja terveysministeriön sairaalaverkoston palveluiden karsimista.

Varkauden ja Iisalmen ympärivuorokautinen päivystys on toiminut ministeriön poikkeusluvalla. Kummallakin paikkakunnalla on töissä öisin yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa.

Poikkeuslupa päättyy vuoden 2025 lopussa.

Tärkeä paikallistuntemus katoaa muutoksessa

Varkauden päivystystyötä tekevä lääkäri Mikko Öhman sanoo, että suurin ongelma on paikallistuntemuksen puute.

– Tämän alueen palvelujärjestelmä ei ole Kuopiossa tuttu, Öhman kertoo.

Hän uskoo, että paikallinen yöpäivystys on paikannut Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen ja osastojen kuormittumista.

Vakavailmeinen lääkäri seisoo päivystyshuoneessa.
Haastattelupäivänä lääkäri Mikko Öhman kertoo hoitaneensa edellisenä yönä kahdeksaa potilasta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Henkilöstö on myös sitä mieltä, ettei suunnitelmassa oteta huomioon, että öisin työskentelevä lääkäri tekee muutakin kuin ottaa vastaan potilaita. Lisäksi päivystyksen jonoa puretaan välillä pitkälle yöhön.

Adressit keräsivät harvinaisen pitkät nimilistat

Yöpäivystyksien puolesta on myös kerätty nimiä adresseihin.

Nimien keruun laittoivat liikkeelle kummankin kaupungin valtuustossa istuvat demaripäättäjät. Adresseissa on yhteensä yli 23 000 allekirjoitusta.

Asukkaiden huoli on suuri. Allekirjoittaneiden kommenteissa korostuvat perheiden pärjääminen esimerkiksi vaikeasti allergisten lasten kanssa. Ikääntyneiden omaiset ovat huolissaan läheistensä pääsystä hoitoon.

Varkaudessa kaupunginvaltuuston jäsen Heikki Alanen (sd.) tietää monen ikääntyneen pohtivan jo nyt, miten hoitoon käytännössä pääsee tulevaisuudessa, jos yöpäivystys keskitetään KYSiin.

– Omalla autollahan sinne Kuopioon lähdetään, ja perillä mietitään, missä on parkkipaikka ja mistä ovesta pääsee päivystykseen, Alanen kertoo.

Hyvinvointialue kannattaa ministeriön näkemystä

Iisalmen ja Varkauden päivystykset ovat toimineet poikkeusluvilla vuodesta 2015, jolloin astui voimaan sosiaali- ja terveysministeriön päivystysasetus.

Kun Pohjois-Savon hyvinvointialue haki poikkeusluvalle jatkoa vuoden 2022 lopussa, se perusteli ministeriölle tarvetta pitkillä etäisyyksillä, ensihoitopalveluiden riittävyydellä ja väestön ikääntymisellä.

Nyt tilanne on toinen.

Sairaalaverkkouudistusta suunniteltiin sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa työryhmässä, jossa oli mukana myös Pohjois-Savon hyvinvointialueen edustaja, johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Hedman kannattaa ministeriön aietta keskittää yöaikainen päivystys Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

– Tässä on ajateltava muun muassa terveydenhuollon saatavilla olevia henkilöstöresursseja, Hedman sanoo.

Hedmanin mukaan tarve käyttää päivystyspalveluja heijastaa muiden palvelujen toimivuutta.

– Päivystys on varaventtiili, minne paine purkautuu, jos muut palvelut eivät toimi kuten pitäisi.

Vanha mies makaa sairaalasängyssä.
Eero Marin tuli Iisalmen päivystykseen sydänvaivojen takia. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Ministeriön linja on, että tilastojen mukaan lähes kaikki yöaikaiset päivystyskäynnit ovat turhia, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Anna Cantell-Forsbom sähköpostitse.

– Tehokkaampaa on lisätä päiväaikaisia kiirevastaanottoja ja akuuttiaikoja ja satsata ilta- ja viikonloppupäivystykseen, Cantell-Forsbom sanoo.

Yöaikainen päivystys kannattaisi puolestaan ohjata suoraan erikoissairaanhoitoon.

Suosittelemme