Pohjolan ja Baltian maat perustavat asiantuntijaryhmän auttamaan Ukrainan EU:n jäseneksi

Pohjolan ja Baltian maiden ulkoministerit kokoontuivat Gotlannin Visbyssä ensi kertaa tasavertaisina puolustusliitto Naton jäseninä. Kokouksen pääteemaksi nousi Ukrainan tukeminen.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerit kokoontuivat Gotlannin Visbyssä tiistaina ja keskiviikkona.
Pirjo Auvinen

VISBY Pohjolan ja Baltian maiden yhteisiä ministerikokouksia on pidetty 1990-luvulta eli Neuvostoliiton hajoamisesta saakka, mutta tämänkertainen ulkoministerikokous Gotlannin Visbyssä oli historiallinen. Nyt kaikki kahdeksan maata kuuluvat puolustusliitto Natoon, viimeisinä Suomi ja Ruotsi.

Ja strateginen oli puheenjohtajamaa Ruotsilta myös kokouksen pitopaikan valinta eli Gotlannin Visby. Gotlantia on kutsuttu uppoamattomaksi lentotukikohdaksi. On myös sanottu: joka hallitsee Gotlantia, hallitsee koko Itämerta.

Ruotsi lakkautti välillä varuskunnan Gotlannista, mutta nyt armeija on palaamassa saarelle yhä voimaperäisemmin, mikä ärsyttää Venäjää.

Eilen tiistaina Ruotsin puolustusvoimien hävittäjä seurasi venäläiskonetta, joka lensi hyvin lähellä Gotlantia.

Ukrainan tuki hallitsi kokousta

Venäjän aloittama sota Ukrainassa hallitsi ulkoministerien kaksipäiväisen kokouksen asialistaa.

Kaikkien kahdeksan maan viesti oli sama kuin ulkoministeri Elina Valtosen (kok.).

– Meidän kaikkien täällä olevien maiden tuki Ukrainalle on erittäin vankka. Meistä muutama on tehnyt Suomen tavoin pidemmän aikavälin turvallisuussitoumuksen Ukrainalle. Mutta olemme kaikki samaa mieltä siitä, että myös tämä akuutti tilanne on erittäin tärkeä. Siksi meidän pitää toimittaa kaikki se mahdollinen puolustusmateriaaliapu, joka Ukrainalle vain kerta kaikkiaan voidaan toimittaa.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billströmin aloitteesta maat perustavat nyt myös korkean tason asiantuntijaryhmän, jonka tehtävänä on auttaa Ukraina EU:n jäseneksi. Ruotsista ryhmään tulee pitkäaikainen EU-komissaari Cecilia Malmström.

Visbyssä lähes kaikki ulkoministerit kantoivat huolta myös Valko-Venäjän tilanteesta. Se on jo selkeästi Venäjän vaikutuspiirissä, mutta ministerien mielestä pitäisi pystyä varmistamaan, ettei maa luisu alusmaaksi vastoin kansan tahtoa. Karttaa katsomalla ymmärtää varsinkin Baltian maiden huolen Valkovenäjästä.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT julkaisi tiistaina uutisen, jonka mukaan Latviaan kytkeytyvä tankkilaiva on ankkurissa Gotlannin ulkopuolella ja jakaa siitä polttoainetta vanhoille ja huonokuntoisille venäläisille öljytankkereille.

Billströmin mukaan Ruotsi aikoo viedä asian EU:n käsiteltäväksi osin siksi, että kyse saattaa olla Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisestä, osin siksi, että huonokuntoisiin öljynkuljetuslaivoihin liittyy ilmeinen ympäristöriski.

Suosittelemme