80 hengen lasiyritys Turun telakalla maksaa työntekijöilleen harrastukset, jotta he eivät lähtisi

Meyerin Turun telakan alihankintayritykset järjestävät työntekijöilleen koteja ja harrastustoimintaa, jotta yhteishenki lisäisi työhyvinvointia ja sitouttaisi työpaikkaan.

Asentajasta työnjohtajaksi kohonneen Ervins Taraudin työmaa on taustalla oleva Mein Schiff 7 -alus. Sen sisustusta tehdään parhaillaan. Kuva ja video: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Poliisiakatemiassa kotimaassaan opiskellut latvialainen Ervins Tarauds päätyi lopulta asentajaksi ja töihin Meyerin Turun telakan alihankkijalle.

Noin neljä vuotta on kulunut laivasisustuksia tekevässä KMR Installationissa. Asentaja on edennyt työnjohtajaksi.

– Poliisin palkka ei ole tarpeeksi hyvä Latviassa, joten päätin vaihtaa alaa. Tutustuin laivanrakennusalan ihmisiin ja he saivat houkuteltua minut tänne, kertoo Tarauds.

Kaune Oy:n varatoimitusjohtaja Kalle Saksi ja työnjohtaja Ervins Tarauds keskustelevat Meyerin Turun telakalla.
Kaunen varatoimitusjohtaja Kalle Saksi ja Ervins Tarauds suunnittelivat Mein Schiff 7 -aluksen viereen tuotujen suihkuseinien asennusta. Aluksen sisällä ei saanut vielä kuvata. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Ammattilaisista on pulaa

Ervins Tarauds tuntee olevansa tärkeä työntekijä. Hän on huomannut, että firma toivoo hänen jatkavan työssään pitkään.

– Olen sanonut, että jään, jos teillä on hyvä tarjous. Tällä hetkellä en halua lähteä, koska kaikki on hyvin, kertoo Tarauds.

Hän asuu kolmen muun työntekijän kanssa samassa huoneistossa Raisiossa lähellä telakkaa. Työnantaja on auttanut majoituksen järjestymisessä.

Tärkeitä hänelle ovat työnantajan tarjoamat ilmaiset tennis-, padel- ja sulkapallovuorot. Työkaverit käyvät pelaamassa useita kertoja viikossa.

– On tärkeää, että työntekijöitä autetaan sekä työssä että vapaa-ajalla. Yhteinen vapaa-ajanvietto auttaa kehittämään hyvää joukkuehenkeä, ja se näkyy myös työpaikalla, sanoo Tarauds.

Työnjohtaja Ervins Tarauds ja varatoimitusjohtaja Kalle Saksi pelaavat pöytätennistä naantalilaisessa palloiluhallissa.
Ervins Tarauds ja varatoimitusjohtaja Kalle Saksi rentouvat työpäivän jälkeen pelaamalla pöytätennistä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Telakkatyöntekijöiden saaminen Turkuun vaatii ponnisteluja, sillä osaajista on pulaa. Turun kauppakamarin syksyllä tekemän kyselyn mukaan 57 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi, että osaajapula rajoittaa yrityksen kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä.

Keikkaa välillä ulkomailla ja maanmiehiä lähellä

Ervins Tarauds työskentelee kuusi viikkoa Suomessa ja kahden viikon ajaksi hän voi matkustaa kotimaahansa Latviaan. Tarvittaessa kotimaassa voi käydä useamminkin.

Työ on vienyt hänet välillä Saksaankin ja lopulta myös matkatyöhön, kun alus siirrettiin Saksasta Yhdysvaltoihin. Sisustustyö jatkui matkan aikana, ja kansainvälinen komennus oli mieluinen.

– Siinä sai matkustaa ilmaiseksi samalla, naurahtaa Tarauds.

Parhaillaan hän sisustaa Turun telakalla kesällä valmistuvaa Mein Schiff 7 -nimistä alusta.

Tarauds on tyytyväinen elämäänsä Suomessa. Hän kiittelee suomalaisten englannin kielen taitoa, mutta aikoo mahdollisesti opiskella suomea jatkossa.

– Sää on samanlainen kuin Latviassa ja täällä on töissä noin 20 latvialaista, joten seuraa löytyy. Vaikka kotona on aina tietenkin paras olla, en tunne itseäni yksinäiseksi, sanoo Tarauds.

Työntekijät pois pullon äärestä

Suuren osan työntekijöiden etsimisestä ja heidän asumisolosuhteidensa järjestämisestä tekevät telakan alihankintayritykset.

Lasialan yritys Kaune ja sen tytäryhtiö KMR Installation työllistävät noin 80 henkeä. Heistä kolmasosa on niin sanottuja repputyöntekijöitä. Uusia ammattilaisia haetaan muun muassa vanhojen kollegojen kautta.

– Työvoimapula ei ole kriittinen, mutta pitää antaa etuja, jotta työntekijät saadaan pysymään. Meillä on hyvä, sitoutunut porukka, ja kaikilla on hyvä henki töissä. Tärkeintä on, että saadaan pidettyä nämä henkilöt. Silloin meillä ei ole hätää, kertoo varatoimitusjohtaja Kalle Saksi.

Joukko Turun telakan alihankintayrityksessä työskenteleviä pelaa sulkapalloa naantalilaisessa palloiluhallissa.
Työntekijät pelaavat tällä kertaa sulkapalloa. Sulkaan yrittää osua virolainen Rain Allikas, joka on muuttanut Virosta koko perheensä kanssa Naantaliin työn perässä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Saksilla on itselläänkin kokemusta työskentelemisestä ulkomailla. Pitkä työkomennus vei hänet taannoin Malesiaan kuukausiksi kerrallaan.

Hänen mielestään on tärkeää, että työntekijöiden kanssa vietetään aikaa muutenkin kuin töissä, ettei heillä ole tylsää kotisohvalla. Monilla ei ole perhettä ympärillään.

– Työnantajalle ilmaiset harrastusvuorot eivät ole kovin suuri satsaus taloudellisesti. Tärkeää on, että työntekijät pysyvät virkeinä ja pois pullon äärestä. Harrastuksissa he tutustuvat paikallisiin ja ehkä tapaavat uusia ystäviä, pohtii Saksi.

Tilauksia Meyerin Turun telakalla on vuoteen 2026 saakka. Se on luonnollisesti myönteinen asia alihankintayritysten kannalta.

– Vahva tilauskanta vaikuttaa aivan kaikkeen koko seudulla. Olemme onnellisia, että on töitä, mitä tehdä, kertoo Saksi ja hyppää sulkapallotreeneihin mukaan.

Suosittelemme