Vinttikoiraradan tulevaisuus hämmentää Tampereella: nykyinen toiminta päättyy syksyllä, uuden radan sijainti yhä auki

Vinttikoiratoiminta Tampereen Kaupissa päättyy. Harrastajia hiertää nopea aikataulu.

Kaupin vinttikoirarata on vielä toistaiseksi harrastajien käytössä. Harrastajat toivovat siirtymälle lisäaikaa. Video: Matias Väänänen / Yle
Maria Salovaara,
Valtteri Kujansuu

Kaupin vinttikoiraradan muuttaminen säilölumialueeksi kuumentaa Tampereen alueen koiraharrastajien tunteita.

Tampereen apulaispormestari Matti Helimon mukaan kaupungin edustajat ja vinttikoiraharrastajat pitivät kokouksen ratatoiminnan jatkosta viime syksynä. Helimon mukaan osapuolten välillä oli yhteisymmärrys, ettei sopimus tällaisenaan enää jatku.

Nykyinen sopimus on tehty vuonna 1993 eikä kaupunki ole pyytänyt alueesta vuokraa. Helimon mukaan kaupunki käy olemassa olevia sopimuksia säännöllisesti läpi.

– Nyt meillä on keskustan läheisyydessä neljän hehtaarin alue, josta ei peritä vuokraa. Tällainen sopimus ei ole yhdenvertainen emmekä pysty perustelemaan sitä mitenkään muille yhdistyksille, Helimo sanoo.

Ei yllätys, mutta pettymys

Pirkanmaan vinttikoirakerhon puheenjohtaja Jari Hänninen myöntää, ettei asia tullut viime syksynä yllätyksenä.

– Kyllä se aika selvää oli, että jossain vaiheessa lähtö alueelta tulee, Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan päätös tuntuu kaikesta huolimatta käsittämättömältä, sillä alue on aktiivisessa käytössä.

– Kauppi on Suomen vinttikoiratoiminnan pyhättö, Hänninen summaa.

Italianvinttikoira Luisa juoksemassa vieheen perässä Kaupin vinttikoiraradalla.
Italianvinttikoira Luisa juoksemassa vieheen perässä Kaupin vinttikoiraradalla. Kaupin vinttikoiraradalla on pidetty vinttikoirien ratajuoksun MM-kilpailut viimeksi vuonna 2014. Tulevana kesänä Kaupissa juostaan Suomen Vinttikoiraliiton ja Greyhound Racing liiton SM-kilpailut. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Vinttikoiratoiminnan säilymisen puolesta on harrastajien toimesta laadittu nettiadressi, joka keräsi muutamassa päivässä noin 5 000 allekirjoitusta.

Adressi on toimitettu sähköpostitse sekä Tampereen pormestari Kalervo Kummolalle että apulaispormestari Helimolle. Siinä vedotaan Kaupin vinttikoiraradan tai Kaupin vinttikoiraradan kaltaisen harrastusalueen jatkumiseen Tampereen alueella.

Italianvinttikoira Killa nappaamassa omistajansa Sami Kytömäen vetämää houkutinviehettä vinttikoiraradalla.
Italianvinttikoira Killa nappaamassa omistajansa Sami Kytömäen vetämää houkutinviehettä vinttikoiraradalla. Tampereen radalla käy harrastajia Seinäjoelta ja Jyväskylästä saakka. Vuosittain käyttäjiä on useita tuhansia. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Aikataulu hiertää

Matti Helimon mukaan Tampereen kaupunki on ollut aktiivinen veturi uuden ratapaikan etsimisessä ja alusta asti oli selvää, että ratkaisu pyritään löytämään hyvässä hengessä ja yhteistyössä.

Hän toivoo, ettei koiraurheilun ja tässä tapauksessa hiihdon välille synny vastakkainasettelua.

Helimon mukaan kaupunki on kartoittanut useita alueita uudeksi ratapaikaksi. Alueet on esitelty vinttikoiraharrastajille. Yhdistyksen hallitus kelpuutti jatkosuunnitteluun kaksi paikkaa.

Viimeisimmät mallinnukset on tehty Tarastenjärven alueelta, jossa olisi valmiina myös rakennuksia. Kaupunki ja vinttikoirayhdistyksen hallitus ovat käyneet paikan päällä yhdessä.

Jari Hännisen mukaan asiassa hiertää nyt eniten se, millaisella aikataululla asiat tapahtuvat. Kun irtisanomisilmoitus tulee, irtisanomisaika on puoli vuotta. Hännisen mukaan mitään virallista ilmoitusta ei ole vielä tullut.

– Ihanteellisinta olisi, että saisimme rakennettua uuden radan valmiiksi ja voisimme siirtyä suoraan sinne.

Pirkanmaan Vinttikoirakerho ry puheenjohtaja Jari Hänninen ja whippettinsä Ilo Kaupin vinttikoiraradalla.
Pirkanmaan Vinttikoirakerho ry:n puheenjohtaja Jari Hänninen ja whippet Ilo. Pirkanmaan vinttikoirakerho on yksi Kaupin rataa käyttävistä yhdistyksistä. Kaupin vinttikoirarata on yksi Suomen kuudesta radasta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Hännisen mukaan harrastajat toivovat lisäaikaa siten, että toiminta saisi jatkua Kaupissa vielä 2025. Jos toiminta loppuu kokonaan radan puuttumisen vuoksi, vaikkakin väliaikaisesti, se on alueen vinttikoiraihmisille iso menetys.

– Käytännössä se tarkoittaa, että pitää lähteä Hyvinkäälle tai Ouluun.

Hänninen näkee uuden radan enemmänkin mahdollisuutena kuin uhkana, kunhan aikajänne siirtymässä on järkevä.

– Tuskin tässä nyt on tarkoituksena yrittää tappaa mitään harrastusmuotoa ja uskon, että kaupunki kyllä arvostaa koiraurheilua siinä missä muitakin urheilulajeja, Hänninen sanoo.

Italianvinttikoira Killan jalat vinttikoiraradalla.
Vinttikoirajuoksu on vauhtilaji eikä vinttikoiria turhaan kutsuta koiramaailman formuloiksi. Nopein vinttikoirarotu on greyhound, jonka huippunopeus lähentelee 80 kilometriä tunnissa. Kuvassa italianvinttikoira Killa, josta tällä kertaa ehti tallentua vain takajalat. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Suosittelemme