Presidentti Stubb oikoo väitteitä: Nato-esikunnan sijoittamisesta ei ole tehty mitään päätöksiä

Myös puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola kiistää Iltalehden tiedot, joiden mukaan Nato-esikunta olisi tulossa Mikkeliin.

Alexander Stubb kävelee EU-maiden lippujen välissä Brysselissä.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb totesi Brysselissä, ettei ole aika ”laittaa vankkureita hevosen eteen”. Kuva: Olivier Matthys / EPA
Kristiina Tolkki

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola kiistävät julkisuudessa esitetyt tiedot, joiden mukaan Mikkeli olisi saamassa Naton maavoimien alaesikunnan.

Päätöksestä sijoittaa Nato-esikunta Mikkeliin kertoi Iltalehti. Iltalehden mukaan Etelä-Savosta johdettaisiin maaoperaatiota Pohjoismaissa.

Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola vahvisti Ylen haastattelussa, että esikuntarakennetta valmistellaan Natossa ja Suomi on toivonut saavansa maavoimille alaesikunnan.

– Suomi on ilmaissut kiinnostuksensa ja sitä Natossa valmistellaan. Mitään päätöksiä paikkakunnasta tai aikataulusta ei ole tehty, Jaakkola sanoo.

Jaakkolan mukaan päätöksiä tehdään kevään aikana. Suomi ei ole ainoa Pohjoismaa, joka ottaisi esikunnan kernaasti omalle maaperälleen.

Presidentti Stubb: Päätös on puhtaasti sotilaallinen

Myös tasavallan presidentti Alexander Stubb painotti Brysselissä, että asia on vielä auki.

– Odotamme ensin vahvistusta sille, liittyvätkö Suomi ja muut Pohjoismaat Norfolk-esikunnan alle. Vasta sen jälkeen harkitaan, mikä on paras paikka merivoimien ja maavoimien aliesikunnille.

Stubb sanoi, ettei nyt ole aika “laittaa vaunuja hevosen eteen”. Hänen mukaansa päätöksellä ei ole mitään tekemistä aluepolitiikan eikä ylipäätään politiikan kanssa.

– Etsimme parasta ratkaisua. Päätös on puhtaasti sotilaallinen, Stubb sanoi.

Stubb totesi lauantaina Ylen Ykkösaamussa kannattavansa Naton maavoimien alaesikunnan sijoittamista Suomeen. Hän perusteli valintaa sillä, että Suomella on yli 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Olemme jo Naton ytimessä, sanoo presidentti Stubb

Suosittelemme