Hunajahuijauksille tulee stoppi, ja mehujen sokeripitoisuutta avataan kuluttajille – tätä tarkoittaa ”aamiaisdirektiivi”

EU-parlamentti on hyväksynyt direktiivin, joka edellyttää hunajan, hillojen ja mehujen tuoteselosteisiin tarkempaa tietoa.

Appelsiinimehu
Hedelmämehupurkkeihin tulee uusia merkintöjä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Ulla Malminen

EU-parlamentti on hyväksynyt niin sanotun ”aamiaisdirektiivin” keskiviikkoiltana.

Tavoitteena on, että kuluttajat tietävät nykyistä paremmin, mitä kaupan hyllyillä olevat hunajat, hedelmämehut, hillot ja marmeladit sisältävät. Näin he voivat tehdä terveellisempiä valintoja.

Nykyiset säädökset ovat yli kaksikymmentä vuotta vanhoja.

Esimerkiksi hunajapurkin kyljessä voidaan kertoa epämääräisesti, että hunaja on EU-alueella tai sen ulkopuolella tuotettua. Käytäntö on antanut ”hunaja-huijareille” hyvin vapaat kädet toimia.

Uusilla säännöillä pyritään torjumaan etenkin väärennetyn hunajan tuontia EU:n ulkopuolisista maista. Aamiaisdirektiivin myötä hunajasekoitusten merkinnöissä pitää ilmoittaa alkuperämaa selvästi.

Hunajapurkkiin tulee merkitä ainakin neljän alkuperämaan prosenttiosuudet. Jos vähintään puolet hunajasta ei ole peräisin näistä neljästä maasta, valmistajan pitää ilmoittaa kaikki alkuperämaat.

Lisäksi parlamentti haluaa, että hunajatuotteille kehitetään koodin avulla toimiva järjestelmä, jonka avulla hunajan alkuperä pystytään jäljittämään.

Näin mehujen ja hillojen tuoteselosteet muuttuvat

Myös hedelmämehujen sokeripitoisuutta sekä hillojen ja marmeladien hedelmäpitoisuuksia koskevia merkintöjä tarkennetaan.

Hillojen ja marmeladien kohdalla yhden kilon valmista tuotetta pitää sisältää vähintään 450 grammaa hedelmiä tai marjoja.

Hedelmämehupurkkeihin sallitaan merkintä, että tuote sisältää vain luontaisia sokereita. Koska vähäsokeristen tuotteiden kysyntä kasvaa, tuottajat saavat kertoa myös sen, jos luontaisen sokerin määrästä on vähennetty vähintään 30 prosenttia. Tuottajat eivät kuitenkaan saa käyttää makeutusaineita tällaisissa tuotteissa.

Aamiaisdirektiivin puolesta äänesti 603 meppiä, 9 vastaan ja 10 tyhjää.

Myös EU-neuvoston on nyt hyväksyttävä direktiivi ennen kuin se tulee voimaan. Jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa ottaa direktiivi käyttöön.

Suosittelemme