Työelämä

Liian kovaa yrittämistä

Ylen tietojen mukaan Pirkanmaan yrittäjien hallitus ei ole puuttunut henkilöstön nostamiin vakaviin tietoihin työpahoinvoinnista. Yrittäjäjärjestön johto kiistää väitteet. Myös kentällä ihmetellään toimiston tapahtumia.

Tekijät

Teksti:Anu Hurme
Kuvat ja videot:Matias Väänänen

Pirkanmaan yrittäjien kentällä ja työyhteisössä on laajaa tyytymättömyyttä yhdistyksen johtoa kohtaan.

Ylen tekemän kattavan selvityksen perusteella yhdistyksen sisäiset kiistat kulminoituvat toimitusjohtajan ja työntekijöiden välisiin ristiriitoihin sekä hallituksen haluttomuuteen puuttua henkilöstön nostamiin työsuojeluongelmiin.

Ylen haastattelemat lähteet kertovat esihenkilön käytöksen aiheuttamasta ahdistavasta tilanteesta yhdenmukaisesti.

Näin tilannetta kuvailee Pyry.

Pelkäsin töihin menoa. Tsemppasin itseäni aamuisin, että nyt kestät ja jaksat ja olet positiivisesti. Vaikka kaikkeni yritin, oli epäonnistunut olo, ja oma elämä katosi.

Pyry

Pyryn ja muiden etunimellä esiintyvien lähteiden nimet on muutettu, sillä he pelkäävät edelleen esimiestään ja esimerkiksi työmahdollisuuksiensa heikentymistä.

Yle on haastatellut tätä juttua varten 16 lähdettä. Haastateltavien joukossa on työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja paikallisaktiiveja. Yle on tavoittanut myös muita järjestön toimintaa tuntevia lähteitä, jotka ovat vahvistaneet tietoja.

Yle on nähnyt useita lääkärinlausuntoja, aluehallintoviraston vastaanottamia työsuojeluilmoituksia sekä yhdistyksen sisäisiä asiakirjoja ja sähköposteja vuosilta 2022–2023. Ne vahvistavat haastateltujen kertomaa työntekijöiden pahoinvoinnista ja univaikeuksista.

Pirkanmaan yrittäjien toimitusjohtajana on toiminut keväästä 2022 Jenni Pöllänen. Yle kertoo hänen nimensä, koska Pirkanmaan yrittäjät on Suomen yrittäjien suurimpia aluejärjestöjä. Sillä on reilu 40 paikallisyhdistystä ja reilut 7 400 jäsenyritystä.

Pölläsen aikana seitsemän hengen tiimistä on vaihtunut neljä. Nyt tiimi on lähes uusi, Pölläsen rakentama.

Tiuhaa poistumista on Ylen tietojen mukaan ihmetelty sekä Pirkanmaan yrittäjien hallituksessa että paikallisyhdistyksissä.

Lähteiden mukaan työntekijöiden pahoinvoinnista on ensimmäisen kerran kerrottu Pirkanmaan yrittäjien hallituksen puheenjohtajistolle vain neljä kuukautta Pölläsen aloittamisen jälkeen.

– Hallituksissa on henkilöitä, jotka ovat tietoisia työntekijöiden ahdingosta jo toista vuotta. On tehty rekrytointivirhe, mutta sitä ei myönnetä, Tuisku tiivistää usean haastateltavan ajatukset.

Yle tavoitti Jenni Pölläsen puhelimitse. Hän kiistää, että johtaisi pelolla tai vähättelisi tiimiään.

Pirkanmaan yrittäjien entinen ja nykyinen puheenjohtaja, Janne Vuorinen ja Jari Haapaniemi, sekä Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ovat tyytyväisiä Pölläseen.

Korkeat odotukset

Työntekijöiden odotukset olivat korkealla, kun Jenni Pöllänen aloitti. Tiimille oli luvattu avoimuutta ja yhteistyötä edistävä toimitusjohtaja, erinomainen talousosaaja.

Pöllänen tuli järjestöpuolen tehtävään kansainvälisestä pörssiyrityksestä.

Pöllänen on Pirkanmaalla merkittävä vallankäyttäjä. Asemansa lisäksi hän on hyvin verkostoitunut ja kuuluu erilaisiin julkista valtaa käyttäviin työryhmiin, kuten suuria EU-hankerahoituksia koordinoivaan maakunnan yhteistyöryhmään ja Tampereen kaupungin liikennetoimintaan.

Asemansa puolesta Pöllänen on ollut mukana vaikuttamassa hallitusohjelmaan Pirkanmaan yhteisessä edunvalvontaryhmässä. Lisäksi hänellä on lukuisia luottamustehtäviä muun muassa Idmanin säätiössä.

Pöllänen alleviivasi heti ensimmäisinä päivinään Tampereen Kehräsaaressa olevansa muutosjohtaja.

– Muutos oli se, millä hän aloitti meidän kaikkien pelottelun. Että hän muuttaa kaiken ja kaikkien työtehtävät. Hän sanoi tietävänsä paremmin, mikä meille on hyväksi, Tuisku kertoo.

Ulospäin on vaikuttanut valoisalta. Kaikki Ylen haastattelemat kuvaavat Pölläsen olevan vakuuttava, sanavalmis puhuja.

Samanaikaisesti haastateltavat kuvaavat tunnelman muuttuneen Kehräsaaren tiiliseinien sisällä ilottomaksi, varuillaan olevaksi.

Näin toimintaa kuvataan

Pölläsen johtamista arvostellaan. Ristiriitaisten ja alati vaihtuvien ohjeiden kerrotaan tehneen työskentelystä epävarmaa.

Videolla haastateltavat kertovat vähättelystä ja työpäivien sekavuudesta:

Ylen lähteet kertovat piikittelystä, julkisesta nolaamisesta ja pelottelusta. Pyryn mukaan moitteet eivät perustuneet tietoon, kuten somen seuraajamäärien laskuun, vaan mututuntumaan.

Työntekijät saivat toistuvasti kuulla, että asiat oli tehty väärin.

– Olimme kuin karjaa, täysin kykenemättömiä tekemään mitään oikein. Jokaisen itsetunto alkoi romuttua, Tuisku ja Talvi sanovat.

Pyry ja Lumi luonnehtivat johtamista perinteiseksi hajota ja hallitse -tyyliksi.

Yle tavoitti kaksi henkilöä, joiden mukaan Pölläsellä oli vastaavia ongelmia myös edellisessä työpaikassa.

Muutoksia piti tehdä kovalla tahdilla. Tehtävät määriteltiin kysymättä uusiksi, useat aiemman toimitusjohtajan aikana tehdyt asiat piti lakkauttaa.

Haastateltavat kertovat, että Pöllänen kielsi heitä osallistumasta ammatillisten verkostojen tapaamisiin, valiokuntiin ja työryhmiin. Tapaamisiin piti kysyä lupa eikä niitä katsottu työajaksi.

Osa valiokunnista lopetettiin.

– Yrittäjien tärkein tehtävä on edunvalvonta. Uusi johtaja piti kaikkea turhana. Tuntui, että hän halusi romuttaa kaiken, mitä oltiin tehty, Tuisku summaa.

Vastaansanominen tuntui monesta mahdottomalta. Kukaan ei uskaltanut avata suutaan, sillä kritiikin esittäjä leimattiin muutosvastarintaiseksi.

Kysyin, onko hän huomannut, kuinka huono ilmapiiri toimistolla koko ajan on ja miten ihmiset itkee. Kirkkain silmin hän vastasi, ettei ole lainkaan huomannut ja että nyt tämä taitaa olla sinun omassa päässäsi.

Pyry

Kontrolloiva ote kiristyi syksyllä 2022. Useampi haastateltava kertoo, että Pöllänen vaati haltuunsa jokaisen henkilökohtaisen kalenterin. Siitä, missä oli ja mitä teki, oli raportoitava vartin tarkkuudella.

Ylityöt kiellettiin. Töitä tehtiin salaa ja saldoja kaunisteltiin, jotta tehtävät saatiin hoidettua.

Kentällä tilanne havaittu

Ahdistunut tunnelma ja työntekijöiden vaihtuvuus on huomattu Pirkanmaan paikallisyhdistyksissäkin.

– Jenni putsasi koko huushollin, ja minusta tuntuu olevan ylpeä siitä. Ei muutoksen vain henkilöstöön pitänyt kohdistua, sanoo pitkäaikainen paikallisaktiivi.

”Vanhat pölyt lakaistaan pois”, yksi aktiiveista kertoo Pölläsen sanoneen.

Iloisista ihmisistä tuli totisia, kuvailee paikallisaktiivi.

– Kun konkareita lähti lyhyessä ajassa useita ja ympärille haalitaan joojoo-ihmisiä, se antaa oman signaalinsa ympäristöön.

Pölläsellä kuvataan olevan taipumusta takertua epäolennaisuuksiin, ja useat haastateltavat huomauttavat tämän liioittelevan, jopa dramatisoivan, asioita.

Välillä on aivan leikkikoulumeininkiä. Osoitetaan mieltä tekemällä ja tekemättä jättämällä asioita.

Paikallisaktiivi

Ihmisten kohtaamisessa, kuuntelemisessa ja arvostuksessa on ongelmia, mainitsee useampi haastateltava.

– Arvostus pien-, yksin- ja senioriyrittäjiä kohtaan on täysi nolla, yksi pitkäaikaisista aktiiveista kiteyttää.

Eräs kertoo olevansa järkyttynyt välinpitämättömästä tavasta, jolla Pöllänen on suhtautunut alaistensa sairauslomiin.

– Olankohautuksia ja todetaan, että kunhan nyt pääsee takaisin, koska tekemätöntä hommaa on.

Kuplintaa kentällä herätti myös Aamulehdessä lokakuussa 2022 julkaistu mielipidekirjoitus asiantuntijaorganisaation ongelmista.

Kuvakaappaus Aamulehden jutusta.
Kuva on tehty Aamulehden artikkelista. Kuva: kuvankäsittely: Matias Väänänen / Yle

Lähteet: Hallitus tietää, että työntekijät voivat huonosti

Pirkanmaan yrittäjien hallituksen puheenjohtaja on Jenni Pölläsen esihenkilö.

Ylen lähteet painottavat, että niin Pirkanmaan yrittäjien entisessä kuin nykyisessä hallituksessa on henkilöitä, jotka ovat tietoisia työntekijöiden pahoinvoinnista.

Ensimmäisen kerran heikosta ilmapiiristä on kerrottu Jari Haapaniemelle syksyllä 2022, jolloin hän toimi järjestön hallituksen varapuheenjohtajana. Tammikuussa 2024 hän aloitti hallituksen puheenjohtajana.

Haapaniemi vahvistaa saaneensa tiedon asiasta tuolloin. Hän keskusteli asiasta hallituksen silloisen puheenjohtajan, Pölläsen rekrytoinnissa mukana olleen Janne Vuorisen kanssa.

Koska työntekijät eivät tehneet asiasta virallista kirjallista huoli-ilmoitusta, se jäi Haapaniemen mukaan pöydälle.

Työpaikalla ei ollut annettu ohjeistusta tämän tyyppisten tilanteiden hoitamiseen.

Videolla Jari Haapaniemi kertoo, miten toimi kuullessaan väitteet huonosta työilmapiiristä:

Vuosina 2022–2023 aviin on tehty kolme ilmoitusta muun muassa työaikoihin, palkanmaksuun ja työpaikan tulehtuneeseen tilanteeseen liittyen. Avi ei toistaiseksi ole tehnyt Tampereen toimistoon tarkastusta eikä kommentoi asiaa prosessin ollessa kesken.

Lisäksi kahden vuoden aikana toimistoon on tehty työterveyskysely ja vuosittaiset sisäiset tarkastukset. Yle on nähnyt tarkastukseen liittyviä asiakirjoja.

Ylen haastattelemat lähteet kertovat, että pahoinvoinnista kerrottiin tarkastuksen haastatteluissa, mutta loppuraportissa työntekijöiden huolet oli kuitattu lyhyesti muutoksista johtuvana stressinä ja henkilökemioiden eroilla.

Dokumentti Pirkanmaan yrittäjien sisäisestä tarkastusraportista.
Hallinnon sisäisen tarkastuksen raportti. Kuva: kuvankäsittely: Matias Väänänen / Yle

– Se oli kova isku. Näennäisesti oltiin kiinnostuneita, miten menee, mutta silti kaiken sallitaan tapahtua, Tuisku ja Pyry summaavat.

Hallituksen puheenjohtajana toimi vuoden 2023 loppuun asti Janne Vuorinen. Hän sanoo, ettei sisäisessä tarkastuksessa noussut esille mitään huolestuttavaa.

Vuoden 2022 lokakuussa työyhteisön pahoinvointi oli koko hallituksen tiedossa irtisanoutumisilmoituksen takia. Viesti ei aiheuttanut toimenpiteitä.

Pirkanmaan yrittäjille lähetetty eroilmoitus -sähköposti.
Irtisanoutumisilmoitus ja huoli työyhteisön ilmapiiristä toimitettiin Pirkanmaan yrittäjien hallitukselle, toimitusjohtajalle ja työyhteisölle. ”Pyydän, että otatte tämän viestin vakavasti”, viestissä todetaan. Kuva: kuvankäsittely: Matias Väänänen / Yle

Näin Pöllänen kommentoi

Jenni Pöllänen kiistää hänestä esitetyt väitteet.

Hän kuvailee itseään valmentavaksi johtajaksi, joka pyrkii siihen, että henkilöillä on paras mahdollisuus onnistua tehtävässään.

Sekavuus johtamisessa liittyy Pölläsestä siihen, että yrittäjyys on muutoksessa ja joihinkin tilanteisiin on reagoitava nopeasti. Hänen tavoitteenaan on johtaa pitkäjänteisesti siten, että yhdessä onnistutaan.

En tunnista pelolla johtamista. En mollaa, en vähättele, vaan haluan tukea tiimiläisiä onnistumaan. Saan tästä myös positiivista palautetta.

Jenni Pöllänen

Noin puolitoista tuntia Pölläsen haastattelun jälkeen Yleen otti yhteyttä Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Hän epäilee, että kyse on mustamaalauksesta.

– Ymmärrykseni on, että Pirkanmaan yrittäjiä johdetaan varsin hyvin. Väitteet, että siellä olisi erityisiä ongelmia, ovat vailla perusteita.

Nykyisin Suomen yrittäjien valtuuston varapuheenjohtajana toimiva Janne Vuorinen sanoo olevansa tyytyväinen Pölläsen tekemiseen.

– On tehty isoja muutoksia. Se saattaa aiheuttaa tilanteita, joissa kaikki eivät ole tyytyväisiä.

Sekä Mikael Pentikäinen että Jari Haapaniemi kertovat, että toimistolla on tehty ilmapiiriin liittyvää henkilöstötutkimusta ja tulokset ovat hyviä. Tiimissä on paljon uusia työntekijöitä.

Videolla Jari Haapaniemi kommentoi väitteitä liittyen mustamaalaamiseen:

Pöllänen muistaa, että hänelle on kerrottu toimiston ahdistuneesta ilmapiiristä. Hän kertoo olleensa huolissaan ja pyrkineensä tekemään kaikkensa, jotta tilanne parantuisi.

On pidetty tiimipäiviä ja keskusteltu, millä tavalla yhdessä onnistutaan ja miten hän voisi auttaa tiimiä voimaan paremmin.

Pölläsen mukaan tiimi on itse toivonut, että jokaisen kalenteri on nähtävillä. Hän ei allekirjoita eristäneensä ketään yhteisöstä tai työryhmistä.

– Paremminkin kannustan aktiivisesti osallistumaan aina, kun se on mahdollista.

Lähteminen yrittäjistä ei ole tapahtunut kivuttomasti, sillä irtisanoutumisen todellisia syitä ei ole saanut kertoa julkisesti. Haastateltavien mukaan Pöllänen on ehdottanut irtisanoutumisen syyksi esimerkiksi läheisen sairastumista.

Pöllänen kiistää toimineensa näin.

– Meillä on pitkiä työuria, ja osa halusi uusia haasteita.

Korjaus 23.4. kello 9.55: Uutiseen korjattu paikallisyhdistysten lukumäärä.

Korjaus 25.4. kello 19.06: Poistettu työntekijän irtisanoutumista koskeva tieto.