Yt-neuvottelut alkavat taas, terveysasemia tai vuodeosastoja ei suljeta – Pohjanmaan hyvinvointialue kertoi säästöistä

Pohjanmaan hyvinvointialue julkaisi tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman vuosille 2025–2026. Tarkoitus on säästää 30 miljoonan euroa ensi vuonna ja 10 miljoonaa vuonna 2026.

Fasadbild av Vasa centralsjukhus Apotek och H-hus
Pohjanmaan hyvinvointialue ei suunnittele karsivansa sosiaali- ja terveyskeskuksista, terveysasemista eikä vuodeosastojen lukumäärästä. Kuva: Kim Blåfield / Yle
Matti Rinnekangas

Pohjanmaan hyvinvointialue aikoo tehdä ensi ja sitä seuraavalle vuodelle suunnitellut 40 miljoonan euron säästöt pääosin vuokrista, ostopalveluista ja henkilöstökuluista. Nämä keinot käyvät ilmi hyvinvointialueen torstaina julkaisemasta tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman luonnoksesta vuosille 2025–2026.

Ohjelmassa linjataan, miten Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut uudistetaan. Ohjelman tavoitteena on turvata tulevaisuuden palvelut, saada henkilöstö riittämään ja talous tasapainoon.

Henkilöstökuluista hyvinvointialue kertoo pyrkivänsä säästämään 20 miljoonaa euroa. Täyttämättömät ja avoimet vakanssit arvioidaan ja osa vakansseista jätetään täyttämättä. Työnkuviin saattaa tulla muutoksia.

– Olemme pyrkineet siihen, että henkilöstöön kohdistuisi mahdollisimman pieni summa, Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen sanoo.

Hänen mukaansa edessä ovat uudet yt-neuvottelut, jos aluehallitus niin päättää. Yt-neuvottelut liittyvät säästöohjelmassa esitettyihin säästöihin henkilöstökuluista. Kinnunen ei osaa sanoa, onko irtisanomisia luvassa.

– Pohjanmaalla olemme pyrkineet siihen, ettemme ole koskeneet henkilöstöetuuksiin, e-passiin tai siihen, että meillä on hyvät mahdollisuudet päästä koulutuksiin. Emme halua myöskään lomauttaa tässä kohdassa, niin pitkälle kuin se on mahdollista, Kinnunen sanoo.

Pohjanmaan hyvinvointialue kertoi torstaina säästösuunnitelmistaan.
Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen, sektorijohtajat Pia-Maria Sjöström ja Erkki Penttinen, aluehallituksen puheenjohtaja Anne Salovaara-Kero ja aluevaltuuston puheenjohtaja Mikko Ollikainen esittelivät uutta tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman luonnosta vuosille 2025–2026. Kuva: Matti Rinnekangas / Yle

Hyvinvointijohtajan mukaan kaikki vapautuvat virat ja toimet arvioidaan, että tarvitaanko niitä tai voidaanko niitä hoitaa jollain toisella tavalla.

– Meillä on myös tällä hetkellä jo todella paljon täyttämättömiä virkoja ja toimia, joita nyt sitten ei aiota edes aukaista, vaan ne säästetään, hän sanoo.

Kinnusen mukaan ohjelma sisältää myös paljon erilaisia toimenpiteitä, joilla toimintaa pyritään muokkaamaan sellaiseksi, että hyvinvointialue pärjää pienemmällä henkilöstömäärällä.

Lähipalvelut tärkeänä kärkihankkeena

Lisäksi säästöjä haetaan vuokrista 10 miljoonaa euroa.

– Vuokrien kautta me yritetään etsiä nyt aika suurta säästöä toisaalta tiivistämällä pienempiin tiloihin, ja toisaalta myös neuvottelemalla vuokrasopimuksista, kun pakkovuokra-aikamme loppuu, Kinnunen kertoo

Suunnitelmaan ei kuulu karsintaa sosiaali- ja terveyskeskuksiin, terveysasemiin eikä vuodeosastojen lukumäärään.

– Tämä on tullut selkeästi esille Pohjanmaalla sekä väestön että meidän päätöksentekijöiden toimesta, että lähipalvelut koetaan Pohjanmaalla tärkeänä. Koko uudistuksen tavoitekin on panostaa peruspalveluihin, niin sen takia lähdemme tästä, Kinnunen perustelee.

Aluevaltuusto vahvisti 11. maaliskuuta pitämässään kokouksessa 30 miljoonan euron säästöt vuodelle 2025. Tuolloin aluevaltuusto päätti lisäksi kymmenen miljoonan euron säästöistä vuodelle 2026.

Kinnusen mukaan säästötarve on kuitenkin todellisuudessa 53 miljoonaa euroa, koska tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelmassa palveluja kehitetään 13 miljoonalla eurolla.

– Tämän ohjelman kautta yritämme tehdä suurta muutosta siihen, miten palveluita väestölle annetaan, jotta pystymme tarjoamaan palvelut myös tulevaisuudessa kasvavalle ikäihmisten määrälle. Kinnunen sanoo.

Paljon kehittämistä luvassa

Ohjelmaluonnoksessa on pitkä lista kehitystoimia. Digitaalisissa palvelukanavissa tuetaan kivijalkapalveluita ja tarjotaan palveluita kotiin.

Kinnunen nostaa tärkeimpinä kehitystoimena esiin ikäihmisille suunnatun yhteisöllisen asumisen.

– Se olisi meidän ikäihmisillemme virikkeellisempi tapa asua, mutta samalla se antaa meille mahdollisuuden tarjota isommalle joukolle ikäihmisiä palvelua, Kinnunen sanoo.

Toiseksi tärkeäksi kehitystoimeksi Kinnunen nostaa hyvinvointialueen organisaation ja palveluiden integraation hyödyntämisen. Hänen mukaansa hyvinvointialueen parin vuoden olemassaolon aikana on löytynyt paljon asioita, joita pystytään tekemään uudella tavalla, kun kaikki eri sektorit ovat yhtä ja samaa organisaatiota.

– Yksi tällainen merkittävä tekijä on se, että käymme läpi raskaimpia vuodeosastopaikkojamme ja toisaalta haemme sitä, että pystymme vähentämään niitä paikkoja, ei sulkemalla koko osastoa, sekä löytämällä parempia toimintamalleja, miten pystymme tarjoamaan ihmisille juuri heidän tarvitsemansa palvelun, Kinnunen sanoo.

Aluehallitus käsittelee ohjelmaluonnosta kokouksessaan ensi maanantaina. Aluevaltuusto käsittelee asiaa 22. huhtikuuta.

Suosittelemme