Fortum kehittää Orimattilaan suurta voimalaa, joka tuottaisi jopa viidenneksen koko Suomen aurinkosähköstä

Aurinkovoimalasta kaavaillaan teollisen mittaluokan laitosta. Se tuottaisi Fortumin mukaan sähköä pienen kaupungin tarpeisiin. Nopeimmillaan se voisi tuottaa sähköä vuonna 2027.

Aurinkopaneeleita aurinkopuistossa. Solarigo Systems Oy:n aurinkopuisto Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla.
Fortum kaavailee Orimattilaan aurinkovoimalaa, joka olisi yhtiön suurin. Arkistokuva aurinkopuistosta Kalajoella. Kuva: Ville Honkonen / Yle
Mika Moksu

Fortum suunnittelee Orimattilaan suurta aurinkovoimalaa. Tarkoituksena on rakentaa aurinkovoimala, joka vaatii yhteensä 350 hehtaaria pinta-alaa. Sen tuottama sähköteho olisi 220 megawattia.

– Sen tuottama energia riittäisi pienen kaupungin tarpeisiin, ja on toistaiseksi suurin aurinkovoimahankkeemme, sanoo Fortumin hankekehityspäällikkö Marko Lehenberg.

Orimattilaan suuunniteltu laitos on Fortumin kolmas teollisen mittaluokan voimalahanke. Lisäksi suunnitteilla on useita muitakin voimaloita. Nopeimmillaan Orimattilan voimala tuottaisi sähköä vuonna 2027.

Koko Suomen sähköenergiasta noin prosentti, eli noin 600–750 megawattia, tuotetaan auringon avulla. Toteutuessaan Fortumin hanke lisäisi aurinkosähkön tuotantoa valtakunnallisesti noin viidenneksellä nykyisestä.

Ennen voimalaitoksen rakentamista alueelle pitää saada kaavoitus ja laitokselle tarvittavat luvat. Esimerkiksi alueen luontoarvot on selvitettävä.

Voimalaitokselle suunniteltu alue sijaitsee Pennalan ja Virenojan alueella. Sen läheisyydessä on kantaverkkoyhtiö Fingridin verkko ja sähköasema, jossa riittää kapasiteettia energian saamiseksi verkkoon.

Laitosta suunnitellaan yksityisten maanomistajien maille, ja Fortum on jo tehnyt sopimukset yhdeksän maanomistajan kanssa. Fortum tekee lopullisen investointipäätöksen vasta kaavoituksen ja luvituksen ratkettua.

Kaavoitus alkuun

Orimattilan kaupungintalolla iloitaan uutisesta. Se on hyvää jatkoa tammikuussa uutisoidulle datakeskus-investoinnille, joka tuo Orimattilaan tuntuvasti uusia työpaikkoja. Aurinkovoimalan osalta on vaikea vielä arvioida, kuinka paljon se tuo työtä paikakunnalle.

– Alamme viedä kaavoitussopimusta päätöksentekoon, joten tarkkoja työllisyysvaikutuksia ei ole vielä arvioitu. Totta kai se työllistää välillisesti, kun voimalaa rakennetaan, sanoo Orimattilan kaupunginjohtaja Kalle Larsson.

Kaavoitussopimus on tarkoitus tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn huhtikuussa, ja luontokartoitusta tehdään parhaillaan, Larsson kertoo.

– Me tarvitsemme tässä ajassa positiivisia uutisia elinkeinoelämästä, ja kun datakeskus mukaanlukien investointien mittaluokka on tällainen, se säteilee koko maakunnan iloksi, Larsson painottaa.

Eri puolilla maata suunnitellaan tällä hetkellä paljon aurinkovoimaloita.

Suosittelemme