Mielenosoitukseen osallistuneet saamelaisnuoret voittivat Norjan valtion käräjillä

Norjalainen käräjäoikeus hylkäsi kaikki mielenosoittajien syytteet. Norjan valtiolla on vielä mahdollisuus valittaa päätöksestä.

Elle Rávdná Näkkäläjärvi
Elle Rávdná Näkkäläjärven odotukset tuomioon eivät olleet korkealla. Kuva: Håkon Mudenia / NRK
Sáárá Seipiharju

Fosenniemeen rakennettu tuulivoimapuisto rikkoo saamelaisten oikeuksia. Norjan korkein oikeus totesi saamelaisalueelle Fosenniemeen rakennetun tuulivoimapuiston olevan luvaton. Tuulimyllyjen toimintaa oikeuden päätös ei kuitenkaan pysäyttänyt.

Saamelaisnuoret ovat osoittaneet mieltä lukuisia kertoja vastustaakseen Foseniin sijoittuvaa tuulimyllypuistoa.

Oslon käräjäoikeus on hylännyt kaikki Fosen-mielenosoittajien syytteet. Yksi mielenosoittajista Elle Rávdná Näkkäläjärvi iloitsee saamelaisnuorten voitosta.

– Historiallisesti tiedämme, ettei saamelainen ole usein voittanut. Minä en uskaltanut liian korkeilla odotuksilla mennä, mutta samalla tiesin aina, että se mitä teemme on oikein, hän sanoo.

Mielenosoittajat odottavat seuraavaksi kanteleeko Norjan valtio päätöksestä.

– Jos ei kantele, niin olemme voittaneet ja jos kantelevat, niin joudumme uudestaan käräjille.

Elle Rávdná Näkkäläjärvi sateessa puhumassa.
Elle Rávdná Näkkäläjärvi ja muut saamelaisnuoret pukivat saamenpukunsa nurinpäin vastustuksen ilmaisemiseksi. Kuva: Solveig Norberg / NRK

18 mielenosoittajaa joutui oikeuden eteen sen jälkeen, kun olivat mielenosoituksessaan sulkeneet Norjan öljy- ja energiaviraston viime vuonna neljäksi vuorokaudeksi. Mielenosoituksessa haluttiin kiinnittää huomiota Fosenniemeen luvatta rakennettuun tuulivoimaan.

Oikeuden enemmistön mukaan mielenosoittajilla oli oikeus kokoontua rauhanomaisesti ja osoittaa mieltä. Oikeus korosti ratkaisussaan erityisesti sitä, että mieltä osoitettiin valtion ihmisoikeusloukkausta vastaan. Asiasta kertoi tiistaina NRK.

Norjan korkein oikeus antoi vuonna 2021 tuomion, jonka mukaan Fosenniemen tuulivoimalat rikkovat saamelaisten ihmisoikeuksia.

Saamelaisnuorten voitosta kerrottiin tiistaina pohjoismaisessa Ođđasat-lähetyksessä.

Suosittelemme