Tällaisia sähkön hintoja odotetaan keväälle – sähköyhtiön pääanalyytikko: ”Spot-markkinoilla ei isoja hintoja nähdä”

Sähköfutuurien perusteella sähkön verollinen keskihinta pysyttelisi kesäkuukausina muutamissa senteissä kilowattitunnilta.

Käsi laittaa sähköpisteoketta pistorasiaa kohti.
Sähköfutuurit ennustavat sähkön hinnan putoavan jälleen kesäkuukausiksi. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Pantzar

Sähköfutuurit noteerataan päivittäin ja niiden näkemys voi muuttua nopeasti, mutta ainakin 9.4 tehtyjen noteerausten perusteella sähkö on kesällä edullista.

Tämä enteilee auvoisia aikoja pörssisähköasiakkaille, mutta myös määräaikaista sopimusta miettiville. Määräaikaisten sopimusten tarjoushintojen pohjana sähkön myyjät käyttävät juuri sähköfutuureja.

Sähkön hinnan valahtamiselle tammikuun selvästi yli 10 sentin keskihinnasta helmi-maaliskuun 6-7 sentin tasoille kilowattitunnilta nähdään monia syitä.

– Kevättä kohti hinnat yleensä maltillistuu. Lämpötilat nousevat, mikä laskee kysyntää. Lumien sulaminen lisää vesi- ja jokivoimalaitosten tuotantoa. Olkiluoto 3-voimalakin palaa pian huollosta. Lähiaikoina spot-markkinoilla ei kyllä isoja hintoja nähdä, sanoo Lumme Energian pääanalyytikko Marko Pikkarainen.

Sähkön hintaan voi vaikuttaa alentavasti myös taantuma-Suomen teollisuuden kysyntätilanne. Jos tuotanto vähenee, myös sähkön kysyntä vähenee. Eikä unohtaa sovi Keski-Euroopan kaasuvarastojen tilannetta.

– Maakaasuvarastot on hyvällä tasolla talven jäljiltä ja ne saatetaan saada tulevan talven varalle Euroopan komission 90 prosentin tavoitetasoon jo loppukesällä. Kesän suhteen voi siis olla rauhallisella mielellä, jos ei mitään poikkeuksellista tapahdu. Talvi on sitten arvoituksellisempi, kuten tammikuun alussa nähtiin, Pikkarainen sanoo.

Hintaa laskee myös Suomen ja Viron välinen merikaapeli Estlink 2, joka rikkoontui talvella.

– Yksi mikä Suomen hintaan vaikuttaa on Estlink 2 -siirtoyhteyden poissaolo. Näillä näkymin sen korjaustyö kestää elokuun loppuun saakka. Jos tulee hyvin tuulisia jaksoja, niin tuotantoa ei voida viedä Viron suuntaan normaalisti ja se laskee sähkön hintaa Suomessa, sanoo Väreen salkunhoitaja Johannes Gylén.

Tuulisina päivinä ”ylimääräistä” sähköä ei siis saada siirrettyä Baltiaan yhtä paljoa kuin normaalisti, jolloin lisääntynyt tarjonta laskee Suomen aluehintaa. Toisaalta jos korjaustyöt viivästyvät ja yhteys on poikki ensi talvenakin, se on riski toisinpäin.

– Talvella huippukulutuksen aikaan Baltiasta tuodaan sähköä Suomeen päin ja siinä kaapelin käytettävyydellä on merkitystä. Jos siirto on rajoitettua, silloin kun kulutus on Suomessa korkealla ja siirtolinjat täydessä käytössä Ruotsista, niin sillä on hintaa nostava vaikutus, Gylén sanoo.

Sopimustarjoukset myös alenemassa

Alenevan suunnan pitäisi näkyä myös sähkösopimusten hintatarjouksissa.

Jos sähköfutuurien ennuste toteutuu, pörssisähköasiakkaat hyötyvät hintatason laskusta suoraan. Vaikutusta on myös toistaiseksi voimassaoleviin tariffisopimuksiin, joissa hinta tarkistetaan muutaman kerran vuodessa, mutta myös uusien kiinteähintaisten määräaikaisten sopimusten hintatasoon.

Energiaviraston sähkönhinta.fi vertailupalvelussa perjantaina 12.4 kaukolämpö kerrostaloasunnolle halvimmat tarjoukset olivat lyhyitä 3 kuukauden ja 6 kuukauden määräaikaisia sopimuksia alkaen 6,25 sentin hintaan kilowattitunnilta.

Myös toistaiseksi voimassa olevia ja pörssisähkösopimuksia oli tarjolla useita ennen ensimmäistä 24 kuukauden kiinteähintaista sopimusta, jota tarjottiin hintaan 8,10 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkölämmitteiselle omakotitalolle vertailupalvelu tarjosi myös halvimpana lyhyitä 3 ja 6 kuukauden sopimuksia alkaen 6,25 senttiä kilowattitunnilta. Ensimmäistä 24 kuukauden kiinteähintaista sopimusta hintajoustolla tarjottiin hintaan 7,29 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähkö vai kiinteä?

Sopimuksia kannattaa harkita tarkkaan. Sitoutuminen 3 kuukauden sopimukseen yli 6 sentin hintaan kilowattitunnilta tuntuu ainakin sähköfutuurien ennustamaan alle neljän sentin tasoon aika kovalta.

Sitoutuminen 6 kuukauden määräaikaiseen sopimukseen alkaen 6,3 tai 6,5 sentin kilowattihintaan juuri nyt tarkoittaa sitä, että kun hintataso on sähköfutuuriennusteenkin perusteella jälleen talvea kohti nousemassa, joutuu etsimään uuden sopimuksen juuri silloin ja sen hetken hintaan.

Viime vuonna moni pysytteli kevään ja kesän pörssisähkössä ja tarrasi kiinni talven varaksi kiinteään hintaan vasta kun hinnat olivat talven jälkeen selvästi laskeneet ja hetkellä, kun sopimuksia tarjottiin vielä ”kesähintaan”.

Tarkkailua kannattaa ehkä jatkaa nytkin, vaikka yhtä selvää laskua määräaikaisissa kiinteähintaisissa sopimuksissa tuskin enää nähdään.

– On hyvä muistaa, että vaikka prosentuaalisesti hinnoissa tultaisiin alaspäin, niin kuluttajille sillä ei enää euroissa ole niin suurta merkitystä kuin viime keväänä, jolloin hintojen lasku alkoi korkeammalta tasolta, Pikkarainen sanoo.

Esimerkiksi pörssisähkösopimusten pohjana oleva sähkön tukkuhinta muodostetaan Pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Katso tästä miten.

Suosittelemme