Stubb kehottaa FT:n haastattelussa Eurooppaa valmistautumaan pahimpaan – ”Olkaa enemmän suomalaisia”

Stubb ei kuitenkaan usko Venäjän hyökkäävän Eurooppaan lähivuosina ja ilmaisee huolensa Nato-johtajien sotaisista puheista.

Alexander Stubb.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb Naton lehdistötilaisuudessa eilen. Kuva: Dursun Aydemir / AOP
Petri Burtsoff

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kehottaa Financial Times -sanomalehden haastattelussa Euroopan maita valmistautumaan Venäjän mahdolliseen hyökkäykseen, vaikkei uskokaan sen olevan ajankohtainen ainakaan ennen vuotta 2030.

– Kehotan kaikkia Euroopan maita olemaan enemmän suomalaisia. Toisin sanoen, valmistautumaan. Pahin mahdollinen voidaan välttää sillä, että siihen varaudutaan, Stubb sanoi.

Hän myös ilmaisi huolensa Nato-johtajien puheista, joiden mukaan Venäjä saattaa seuraavaksi hyökätä Nato-maahan.

– Minua hieman huolestuttaa tämä varsin sotaisa puhe siitä, että Venäjä testaisi Naton 5. artiklaa hyökkäämällä seuraavaksi Eurooppaan. Meidän pitää tietenkin valmistautua siihen, mutta pidän hyökkäystä erittäin epätodennäköisenä, Stubb tarkentaa.

Hän sanoo haastattelussa, että Euroopan maiden tulisi nyt keskittyä sotapuheiden sijaan Ukrainan tukemiseen ja oman puolustuskykynsä parantamiseen.

Stubbin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on tällä hetkellä Ukrainan suhteen erittäin itsevarma ja etsii mahdollisuutta murtaa Ukrainan puolustus syyskuuhun mennessä.

Stubb nostaa Suomen asevelvollisuuden yhdeksi varautumistoimeksi, josta Euroopan maat voisivat ottaa mallia varautuessaan sotaan.

Hän myös muistuttaa haastattelussa, että Suomen ja Venäjän välillä on ollut yli 30 sotaa tai kahnausta sitten 1300-luvun.

Suosittelemme