Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta sotkamolaiselle valtuutetulle törkeästä petoksesta – sai tukia liikaa 50 000 euroa

Valtuutettu oli hakenut metsänhoitotukia alueelle, jossa ei oltu töitä aloitettu. Miehen yrityksessä oli myös työskennellyt ulkomaalaisia työntekijöitä luvatta.

Antti Kela juttelee toimittajan kanssa.
Syyttäjän mukaan sotkamolaisen yrittäjän ja kunnanvaltuutetun Antti Kelan tekemät rikokset ajoittuvat vuosille 2016–2018 ja 2022. Arkistokuva vuodelta 2020. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Nuutti Ruokangas

Syyttäjä vaatii sotkamolaiselle yrittäjälle ja keskustan kunnanvaltuutetulle Antti Kelalle enintään vuoden ehdollista vankeutta törkeästä avustuspetoksesta.

Syytteen mukaan Kela oli vuosien 2016–2018 välillä syyllistynyt törkeään avustuspetokseen tämän hakiessa Suomen metsäkeskuksen taimien varhaishoitoon ja nuoren metsän hoitoon tarkoitettua avustusta neljään eri hoitohankkeeseen.

Syyttäjän mukaan hakemuksessa ilmoitetut tilojen koot eivät vastanneet niitä hehtaarimääriä, joilla metsätöitä oli tehty. Yhteensä hoitohankkeisiin oli haettu tukea noin 700 hehtaarille, josta noin 230 hehtaarilla hoitotöitä ei ollut aloitettu.

Syytteen mukaan tukia oli maksettu liikaa noin 50 000 euroa. Lisäksi yhteen hankkeeseen olisi maksettu liikaa tukea noin 20 000 euroa, ellei alueella olisi tehty maastotarkastusta ennen maksamista. Kela on kertonut tehneensä hakemukset yksin.

Kela kertoo Ylelle, että ei ole hakenut tarkoituksella avustusta alueelle, jossa ei ole metsätöitä tehty. Kela oli omien sanojensa mukaan luottanut tiloilla työskennelleiden urakoitsijoiden tietoihin töistä alueella sekä tehnyt tiloille pistotarkastuksia, mutta myöntää, että hänen olisi tullut olla tarkistuksissa vielä huolellisempi.

Kela kertoo, että on maksanut tuet takaisin.

– Katson, että nyt haetaan kovaa tuomiota, Kela kommentoi syyttäjän vaatimuksia.

Työntekijän oleskelulupa ei vastannut teetettyä työtä

Lisäksi syyttäjä vaatii Kelalle sakkorangaistusta työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta. Kela oli kesällä 2022 pitänyt yrityksessään metsätöissä kahta ulkomaalaista työntekijää, joilla ei ollut työoikeutta heidän tekemiinsä töihin.

Toinen työntekijöistä oli työskennellyt Kelan yrityksessä noin kaksi viikkoa hänen kausityöviisuminsa päättymisen jälkeen. Toinen työntekijä oli taas tehnyt yli kahden viikon ajan töitä, joka ei vastannut hänen oleskelulupaansa.

Kela näkee syytteet saivarteluna. Hänen mukaansa esimerkiksi työntekijälle, jonka kausityöviisumi oli päättynyt oli haettu työlupaa toiseen hänen omistamaansa yritykseen. Työnteko olisi pitänyt keskeyttää siihen asti, että lupa olisi saatu.

– Tämän tasoinen rikkomus jokaisesta yrityksestä, perheestä tai ihmiseltä löydetään, kun riittävän pitkään katsellaan, Kela sanoo.

Kela sai myös vuonna 2019 sakkoja työnantajan ulkomaalaisrikkomuksesta, kun kolmella hänen työmaallaan työskennelleellä ukrainalaisella oli vääränlaiset oleskeluluvat.

Syytteitä käsiteltiin Kainuun käräjäoikeudessa 10. huhtikuuta.

Yle julkaisee Kelan nimen, koska hän on kunnanvaltuutettuna merkittävä paikallinen vallankäyttäjä. Asiasta uutisoi ensin Kainuun Sanomat.

Juttua korjattu 11.4.2024 kello 14.45: Korjattu ensiksi uutisoineeksi lehdeksi Kainuun Sanomat, ei Sotkamo-lehti.

Suosittelemme