Turun yliopiston tutkijoille miljoonarahoitus

Johanna Ivaska tutkii syövän etenemistä ja Lauri Nummenmaa kielteisten tunteiden yhteyttä ihmisen fyysiseen hyvinvointiin.

PET-keskuksen kyltti talon seinässä-
Lauri Nummenmaan tutkimusryhmä hyödyntää työssään PET-kuvantamista. Kuva: /Yle
Hannu Vähämäki

Turun yliopiston professorit Johanna Ivaska ja Lauri Nummenmaa ovat saaneet 2,5 miljoonan euron rahoitukset Euroopan tutkimusneuvosto ERC:ltä.

Ivaskan tutkimushanke selvittää, miten terveen elimistön biologiset rajat vaikuttavat syövän etenemiseen.

Nummenmaan hanke tarkastelee kielteisten tunteiden yhteyttä ihmisen fyysiseen hyvinvointiin.

Turun yliopisto kertoo tiedotteessaan, että kyseessä on Euroopan suurin henkilökohtainen tutkimusrahoitus, joka myönnetään asemansa vakiinnuttaneille tutkimusjohtajille.

Syövän leviämismekanismeista uutta tietoa

Johanna Ivaskan tutkimusryhmän tavoitteena on ymmärtää, kuinka rinta- ja haimasyöpä leviävät paikallisesta kasvaimesta ympäröivään kudokseen ja miten syöpäsolujen etäpesäkkeet syntyvät.

He etsivät biomarkkereita syövän pahanlaatuisuuden arvioimiseen ja uusia lääkekehityskohteita etäpesäkkeitä lähettävän syövän hoitoon.

– Syövän leviämismekanismit tunnetaan edelleen huonosti ja niitä vastaan ei ole pystytty kehittämään täsmälääkkeitä. Rahoituksen saaneessa projektissa tutkimme potilasnäytteistä syöpä- ja normaalikudoksen vuorovaikutusta ja testaamme löytämiämme mekanismeja syövän leviämisessä erilaisin laboratoriokokein, kertoo Johanna Ivaska tiedotteessa.

Ahdistuksen ja tautien vuorovaikutus keskiössä

Lauri Nummenmaan tutkimusryhmä käyttää PET-kuvantamista, jossa mitataan aivojen ja kehon tunnepiirien fysiologiaa.

Tutkijat etsivät kehollisia reittejä, jotka ovat yhteydessä ahdistuksen ja sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen.

– Kielteiset tunteet ovat riskitekijöitä sydän- ja verisuonitaudeille, ja toisaalta sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat ahdistusta. Aivojen ja elinten välisellä vuorovaikutuksella saattaa olla keskeinen rooli psykiatrisissa häiriöissä, mutta tätä vuorovaikutusta ei toistaiseksi ymmärretä kovin hyvin, Lauri Nummenmaa sanoo tiedotteessa.

Suosittelemme