Marjoista ja riistasta päätyy meihin vain vähän radioaktiivista säteilyä

Säteilyturvakeskus alkoi mitata ihmisten radioaktiivista säteilyä jo 60-luvun ydinasekokeiden jälkeen.

Valkoinen rekka, maassa hieman lunta.
Säteilyturvakeskuksen rekassa mitattiin vapaaehtoisista radioaktiivista säteilyä. Kuva: Ari Hursti / Yle
Mia Sivula

Säteilyturvakeskuksen liikkuva laboratorio on mitannut tällä viikolla Lapin yliopiston pihalla Rovaniemellä kymmenien vapaaehtoisten radioaktiivista säteilyä.

Ensimmäiset mittaukset tehtiin jo 60-luvulla, jolloin haluttiin tutkia ydinasekokeiden vaikutuksia ihmiseen. Tutkimukset osoittivat, että ilmakehästä tullut radioaktiivinen laskeuma päätyi Lapissa ensin kasveihin ja sen jälkeen eläimiin, esimerkiksi poroihin. Niiden lihasta se päätyi lopulta myös ihmisiin.

– Poronhoitotaloutta harjoittavat saivat tuolloin aika suuriakin määriä laskeuman mukana tullutta radioaktiivista ainetta, kertoo Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Tiina Torvela.

1960-luvun ydinasekokeiden laskeumat ehtivät jo miltei poistua Lapin luonnosta, kunnes vuonna 1986 tapahtui Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus. Laskeumaa tuli tuolloinkin Lappiin, mutta paljon vähemmän kuin esimerkiksi Päijät-Hämeen alueelle.

Tämän päivän säteilymäärät esimerkiksi riistassa ja luonnonmarjoissa ovat niin pieniä, että niillä ei ole merkitystä, Torvela sanoo.

– Riista on siinäkin mielessä edelleen hyvä ravinnonlähde, hän sanoo.

Testattava ilahtui pienistä pitoisuuksista

Hanna Marttiini työskentelee Lapin yliopistolla ja kuuli gammamittauksesta työkaveriltaan ja päätti osallistua. Pohjoisessa asuva Marttiini kertoi miettineensä, miten ilmanlaatu ja ympäristöasiat vaikuttavat ihmiseen.

– Paljonhan sitä lapsuudessa puhuttiin Tsernobyl-vaikutuksesta. Siinäkin mielessä on kiva tietää miten sellaiset vaikuttavat ihmiseen.

Marttiini kävi reilu kymmenen vuotta sitten Hiroshimassa.

– Sekin mietityttää, että kun reissaa, kertyykö itseen säteilyä.

Marttiini sai tutkimuksen jälkeen kuulla, että hänen säteilyarvonsa ovat keskitasoa. Tsernobylin vaikutus ei merkittävästi näy hänessä.

Marjoja ja muita luonnonantimia Marttiini saa syödä tavalliseen tapaan, sillä niihin ei kerry niin paljoa säteilyä, että se vaikuttaisi terveyteen.

Suosittelemme