Oikeuden päätös laittaa virkamiehet kaivamaan sähköpostiaan – Oulu toimittaa lisää ex-virkamiehen varoitukseen liittyviä viestejä uhkasakon pelossa

Oulun kaupunki tulee pyytämään aiempaa useampia viranhaltijoita toimittamaan hallinto-oikeudelle Matti Matinheikin varoitusta koskevat viestit, jos heillä on sellaisia hallussaan.

Oulun kaupungintalon julkisivu.
Oulun kaupunki kieltäytyi alun perin toimittamasta hallinto-oikeuden pyytämiä asiakirjoja. Nyt kaupunki kertoo aikovansa toimia avoimesti, eikä sillä ole tarvetta salailla päätöksentekoon liittyviä dokumentteja. Kuva: Risto Degerman / Yle
Essi Puuri,
Hanna Holopainen

Oulun kaupunki aikoo luovuttaa entisen yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikin saamaa varoitusta koskevan aineiston kokonaisuudessaan hallinto-oikeudelle ilman viivästyksiä.

Asia todetaan kaupungin tiedotteessa.

Hallinto-oikeus määräsi alun perin Oulun kaupungin toimittamaan tapaukseen liittyvän sähköpostiaineiston sakon uhalla 31. maaliskuuta mennessä.

Kaupunki toimitti viestejä määräaikaan mennessä, mutta oikeus katsoi, että asiaan liittyviä viestejä ei ollut toimitettu riittävässä laajuudessa.

Nyt kaupunki aikoo pyytää aiempaa useampia viranhaltijoita toimittamaan hallinto-oikeudelle varoitusasiaa koskevat viestit, jos heillä on sellaisia hallussaan.

Hallinto-oikeuden asiakirjapyynnön taustalla on sanomalehti Kalevan toimittajan asiakirjajulkisuudesta tekemä valitus. Alun perin Oulun kaupunki kieltäytyi toimittamasta sähköpostiviestejä oikeudelle.

Maaliskuun 6. päivä oikeus teki päätöksen velvoittaa kaupunkia toimittamaan viestit. Keskiviikkona Kaleva kertoi hallinto-oikeuden nähneen, että tätäkään velvoitetta ei täysin täytetty. Lehden mukaan oikeus on jo harkinnut toisen kerran uhkasakon asettamista kaupungille.

Oulun päättäjät ovat perustelleet toimintalinjaansa sillä, että kaupungilla ei ole hallussaan henkilökunnan sähköpostiviestejä eikä kaupungilla työnantajana ole oikeutta hakea, avata tai lukea viranhaltijoiden sähköpostikansioista viestejä ilman asianomaisen viranhaltijan suostumusta.

Tänään torstaina lähetetyssä tiedotteessa kuitenkin tähdennetään, ettei kaupungilla ole tarvetta salailla mitään päätöksentekoon liittyviä dokumentteja. Oulun kaupunki kertoo toimivansa asiassa avoimesti pikaisen päätöksen ja kaiken aineiston saamiseksi.

Suosittelemme