Keminmaahan suunnitellaan tuuli- ja aurinkovoimaa – maanomistajien kanssa on tehty vuokrasopimuksia

Tuulivoimasta odotetaan kunnan periaatepäätöstä ja aurinkovoimasta suunnittelutarveratkaisua.

Kuvakollaasi aurinko- ja tuulivoimasta.
Fortum suunnittelee Keminmaahan kahta tuulivoimapuistoa ja Westwind yhtä aurinkovoimapuistoa. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Uusiutuvan energian eteneminen heijastuu myös Keminmaahan. Fortum suunnittelee kuntaan kahta tuulivoimapuistoa ja Westwind aurinkovoimapuistoa.

Molemmat yhtiöt ovat jo tehneet maanomistajien kanssa vuokrasopimuksia.

Fortum on tehnyt Honkamaan alueelle yli 70 sopimusta, mikä kattaa noin 40 prosenttia sekä maanomistajista että maa-alueesta. Fortumin mukaan kaavoitusaloite voidaan toimittaa kuntaan, kun pääosa maanvuokrasopimuksista on solmittu ja kunnan tuulivoimakanta muuttunut myönteiseksi.

– Minimiraja on, että yli puolet sopimuksista on tehty, tarkentaa Fortumin hankekehityspäällikön Sisko Kotzschmar.

Fortum suunnittelee noin 30 tuulivoimalan rakentamista yli 3  000 hehtaarin alueelle Honkamaahan. Yhtiöllä on alkuvaiheen hankesuunnitelmia myös Kemijoen itäpuolella.

Westwind puolestaan suunnittelee 112 hehtaarin aurinkovoimapuistoa Keminmaan Itäkosken alueelle.

Westwind on tehnyt vuokrasopimuksen alueen jokaisen maanomistajan kanssa. Maanomistajia on seitsemän.

Kunnan päätöksiä odotetaan

Keminmaan kunnanvaltuusto ei ole tehnyt vielä periaatepäätöstä tuulivoimarakentamisen sallimisesta kunnan alueelle.

Keminmaassa järjestetään kuntalaistilaisuus valtuuston tulevasta periaatepäätöksestä. Yleisötilaisuus järjestetään kunnanvirastolla maanantaina 15. huhtikuuta kello 18.

Vuonna 2016 Keminmaa hylkäsi tuulivoiman kaavoitussopimuksen, vaikka kunnassa oli tehty lainvoiman saanut päätös kaavoituksen käynnistämisestä.

Westwindin aurinkovoimapuistosta järjestetään kuntalaistilaisuus samassa paikassa samaan aikaan tiistaina 16. huhtikuuta.

Tilaisuuksiin voi osallistua myös etänä kunnan sivuilta löytyvällä linkillä.

Westwind on hakenut kunnalta suunnittelutarveratkaisua.

– Se on eräänlainen ennakkoselvitys. Siinä selvitetään esimerkiksi, mitä infraa alueelle on rakennettava, avaa Westwindin hankekehittäjä Reijo Lahtonen.

Uusiutuvan kasvuun on luottoa

Fortumilla on suunnitteilla 2,5 gigawatin edestä uusiutuvan energian hankkeita Pohjoismaissa. Yhtiön tavoitteena on kasvaa tuuli- ja aurinkovoimassa.

– Nähdäksemme siihen on hyvät edellytykset, koska Suomi on houkutteleva maa uusille puhtaan energian teollisille investoinneille, mukaan lukien energiaintensiiviset investoinnit, kuten datakeskukset, vihreä teräs, vety ja siitä jalostetut polttoaineet, Kotzschmar kertoo.

Fortum on jo siirtynyt vahvasti pois fossiilisesta energian tuotannosta. Sen tuotannosta 98 prosenttia tehdään vesi- ja ydinvoimalla.

Westwind puolestaan listaa nettisivuillaan 15 tuulivoimahanketta ja 41 aurinkovoimahanketta.

– Itse pidän enemmän aurinkovoimahankkeista. Ne etenevät mukavammassa yhteishengessä verrattuna tuulivoimaan, jossa kannattajista ja vastustajista syntyy ristivetoa, Lahtonen sanoo.

Lahtonen suhtautuu myönteisesti myös Keminmaan hankkeen etenemismahdollisuuksiin.

– Jos lupa-asiat etenevät tänä vuonna, ensi talvena voitaisiin poistaa puusto ja vuonna 2025 aloittaa varsinainen rakentaminen. Vuonna 2026 olisimme valtakunnan verkossa, Launonen sanoo.

Suosittelemme