Luhta ilmoitti vetäytyvänsä Venäjältä, mutta vei sinne sen jälkeen tuotteita Kiinan kautta

Toimitusjohtaja Juha Luhtasen mukaan viennin taustalla oli Luhdan yritys saada Venäjän-yhtiönsä myytyä.

Kuvakaappaus Sportsmaster.ru:n ja Luhdan verkkosivuilta.
Luhta ilmoitti lähtevänsä Venäjältä maan hyökättyä Ukrainaan. Yhtiön tuotteita markkinoidaan yhä näkyvästi venäläisessä nettikaupassa. Kuva: Kuvakaappaukset Sportsmaster.ru:n ja Luhdan verkkosivuilta, kuvankäsittely Otso Ritonummi / Yle
Riku Roslund

Suositun suomalaisen urheiluvaateyhtiön Luhdan tuotteita myydään yhä Venäjällä siitä huolimatta, että yhtiö on ilmoittanut ajaneensa toimintansa siellä alas.

Venäläisellä Sportmaster-nettisivulla oli perjantaina myynnissä yli 160 erilaista Luhdan tuotetta. Yle pyysi Luhdalta haastattelua aiheesta. Ulkomaanmatkalla ollut toimitusjohtaja Juha Luhtanen vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Luhtasen mukaan Luhta alkoi valmistella vetäytymistä Venäjältä välittömästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kaikki Venäjän toistakymmentä myymälää suljettiin vuonna 2022. Palkkalistoille Venäjälle jäi vain paikallinen toimitusjohtaja ja kirjanpitäjä.

Luhdalla oli kuitenkin sodan alkaessa Venäjällä miljoonien eurojen arvosta vaatteita. Ne myytiin muutamille isoille venäläisille asiakkaille, kuten Sportmasterille.

”Sportmaster kuultuaan markkinoilta poistumisestamme ilmoitti välittömästi, että kun me emme heille jatkossa myy niin he tulevat saamaan merkkejämme markkinoille muulla tavoin.”

Luhtasen mukaan Sportmasterin sivuilla myynnissä olevat Luhdan vaatteet ovat suurilta osin vanhaa varastoa. Niitä on voinut päätyä Venäjälle kuitenkin myös kopioina tai Luhdan 6 500 asiakkaan tukkuverkoston kautta.

Kuvakaappaus Sportsmaster.ru:n verkkosivuilta, jossa näkyy Luhdan tuotteita.
Sportmaster-nettikaupassa on pitkälle toistasataa Luhdan tuotetta myynnissä. Kuva: Kuvakaappaus Sportsmaster.ru:n verkkosivuilta, kuvankäsittely Otso Ritonummi / Yle

Kymmenillä tuhansilla vaatteita Kiinasta Venäjälle

Yle hankki kaupalliselta toimijalta Venäjän tullitietoja. Niiden mukaan Luhta toimitti tytäryhtiölleen Venäjällä vaatteita yhteensä 30 000 eurolla sen jälkeen, kun yhtiö kertoi pysäyttäneensä toimitukset Venäjälle ja aloittaneensa vetäytymisen maasta. Tämä tapahtui Luhdan Kiinan Suzhoussa toimivan tytäryhtiön kautta.

Luhtanen vahvistaa toimituksen ja kertoo sen liittyvän siihen, että Luhta on yrittänyt myydä Venäjän-yhtiötään. Viranomaisten yhtenä ehtona kaupan hyväksymiselle on liiketoiminnan jatkuvuuden osoittaminen.

”Tämän jatkuvuuden todistamiseksi jouduimme vielä 2022 lopussa sekä 2023 alussa maahantuomaan tuotteitamme Kiinan tytäryhtiömme kautta kaksi lähetystä.”

Luhtasen mukaan Luhta ei ole näiden kahden lähetyksen lisäksi toimittanut vaatteita Venäjälle. Hän kertoo, että Luhta ei ole toistaiseksi päässyt eroon yhtiöstään Venäjällä juridisten hankaluuksien vuoksi.

”Merkkimme tulevat elämään Venäjällä”

Tullitietojen mukaan Luhdan vaatteita on lähetetty Sportmasterille myös Kiinan Shanghaissa toimivan huolintayhtiön kautta sodan alkamisen jälkeen.

Kaksi lähetyksistä sisälsivät tulliasiakirjojen mukaan Luhdan ja sen tuoteperheeseen kuuluvan Icepeakin merkeillä varustettuja vaatteita. Muotoilu saattaa viitata siihen, että vaatteissa olisi kyse kopioista. Lähetysten arvo oli yhteensä noin puoli miljoonaa euroa.

Luhtasen mukaan nämä lähetykset eivät ole peräisin Luhdalta. Hän sanoo, että Luhta on alkanut kartoittaa tukkuverkostonsa ja valmistuskumppaneidensa luotettavuutta, mutta on vaikeaa vaikuttaa toimijoihin, jotka yrittävät kopioida tai tuottaa Luhdan vaatteita.

”Venäjä on muuttanut lainsäädäntönsä kopioinnin sallivaksi ja tuotantomahdollisuudet ovat aivan liian laajat ennakoivaan estämiseen.”

Luhdalla on pitkä historia Venäjällä. Yhtiö on vaatettanut venäläisiä jo 1950-luvulta lähtien. Luhtasen mukaan yhtiöt vaatemerkit ovat Venäjällä suosittuja.

Hänen mukaansa Luhta on taistellut pitkään tuotteidensa kopiointia sekä mahdollista ”harmaatuontia” vastaan, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan ongelma on kasvanut räjähdysmäisesti.

”Eli ikävä kyllä merkkimme tulevat Venäjän markkinoilla yhä elämään tavalla tai toisella, vaikka itse emme sinne myy”, Luhtanen kirjoittaa.

Suosittelemme