O. J. Simpson on kuollut

Simpson oli kuollessaan 76-vuotias. Hänet muistetaan erityisesti 1990-luvun kohuoikeudenkäynnistä, jossa entistä urheilutähteä syytettiin vaimonsa ja tämän ystävän murhasta.

 O. J. Simpson.
O.J. Simpson. Kuva: Steve Marcus / EPA
Tomi Pyy,
Teemu Juhola,
Mika Halonen

Entinen urheilutähti O. J. Simpson on kuollut, kertoo Simpsonin perhe viestipalvelu X:ssä.

Simpson oli kuollessaan 76-vuotias. Perheen mukaan hän kuoli sairastamaansa syöpään. Simpson oli syntynyt San Franciscossa 9.7.1947.

Simpson tuli alkujaan tunnetuksi amerikkalaisen jalkapallon pelaajana 1960- ja 70-luvuilla. Hän pelasi NFL-ammattiliigassa Buffalo Billsin ja San Francisco 49ersin riveissä. Hän lopetti peliuransa vuonna 1979.

Peliuransa jälkeen Simpson toimi näyttelijänä. Hän näytteli muun muassa Mies ja alaston ase -elokuvissa.

Simpson muistetaan Suomessa parhaiten vuoden 1995 kohuoikeudenkäynnistä, jossa häntä syytettiin entisen vaimonsa Nicole Brown Simpsonin ja tämän ystävän Ronald Goldmanin murhista. Heidät löydettiin puukotettuina Brown Simpsonin kodin ulkopuolelta kesäkuussa 1994.

Simpson vapautettiin syytteistä seuraavana vuonna värikkään oikeudenkäynnin päätteeksi Los Angelesissa. Käsittelyä kutsuttiin mediassa vuosisadan oikeudenkäynniksi.

Syyttäjien mukaan Simpson murhasi entisen vaimonsa ja tämän ystävän mustasukkaisuusdraaman päätteeksi. Valamiehistö totesi Simpsonin kuitenkin syyttömäksi.

Syyttäjien mukaan verijäljet sekä kuitunäytteet ja löytyneet hiukset liittivät Simpsonin murhiin. Puolustus syytti valkoisia poliiseja Simpsonin lavastamisesta syylliseksi.

Tapaus jakoi jyrkästi etnisiä ryhmiä Yhdysvalloissa 1990-luvulla.

Simpsonia epäiltiin heti veritekojen jälkeen. Hän oli oli jonkin aikaa paossa ennen kuin poliisi otti hänet kiinni.

Myöhemmin siviilituomioistuin kuitenkin tuomitsi O. J Simpsonin jättikorvauksiin uhrien omaisille.

Vuonna 2008 Simpson tuomittiin vankilaan osallisuudesta aseelliseen ryöstöön, vapaudenriistoon ja pahoinpitelyyn. Ryöstön kohteena oli kaksi urheiluaiheisten muistoesineiden myyjää Las Vegasissa.

Hän pääsi rajoitettuun vapauteen vuonna 2017 ja hänet vapautettiin vuonna 2021.

Suosittelemme