Toinen Helsingin skeittihalleista lopettaa, jäljelle jää Kontulan halli: ”Kaikki eivät mahdu sinne”

Redin kauppakeskuksen pohjakerroksessa toiminut halli lopettaa toimintansa. Apulaispormestari Paavo Arhinmäki etsii uusia tiloja.

Kuvassa kauppakeskus Redissä sijaitseva skeittaus alue.
Redin 'kellarissa' toiminut skeittaustila on toiminut vuodesta 2020. Sen toiminta loppuu pian. Kuva: Clarissa Jäärni / Yle
Clarissa Jäärni,
Otso Karhu

Helsingissä on tähän asti ollut kaksi talviolosuhteisiin soveltuvaa sisäskeittaustilaa. Toisen näistä, Redin kauppakeskuksessa toimineen skeittaustilan toiminta tulee tiensä päähän tämän kesän aikana.

Tilaa on ylläpitänyt Helride-skeittiyhdistys, joka ajaa helsinkiläisten skeittareiden asiaa.

Toiminta Redissä alkoi syksyllä 2020.

– Nyt toiminta on päättymässä ja halli puretaan lopullisesti heinäkuussa, sanoo Helriden puheenjohtaja Anssi Paukkunen.

Hänen mukaansa Redin pohjakerroksessa sijaitseva halli on ollut tärkeä monille alan harrastajille ja sillä on ollut oma kävijäkunta.

– Se on ollut matalan kynnyksen paikka ja monelle henkireikä, koska tilalla on laajat aukioloajat ja matala, kolmen euron, käyttömaksu, Paukkunen sanoo.

Hänen mukaansa pysäköintihalliin rakennetussa skeittaustilassa on käynyt päivittäin noin 80–100 skeittauksen harrastajaa.

Kaikki harrastajat eivät mahdu yhteen tilaan

Redin päätös tilojen palauttamisesta pysäköintitiloiksi ei tullut yhdistykselle yllätyksenä.

– Meillä on jo pidempään ollut tiedossa, että saamme olla tiloissa niin pitkään kunnes kauppakeskuksen pysäköintihallin kapasiteetti täyttyy ja olemme huomanneet, että paikat alkavat täyttyä, Anssi Paukkunen sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on suuri tarve sisäskeittitiloille. Redin hallin sulkemisen jälkeen Helsinkiin jää vain yksi tila, Kontulaan.

– Vaikka Kontulan halli onkin suuri, kaikki eivät mahdu sinne. Lisäksi se on kallioon louhittu väestönsuojatila, jossa on vaikea toteuttaa ohjattua toimintaa, koska meteli on kova.

Redin kauppakeskuksen pohjakerroksen skeittauspaikka.
Redin kauppakeskuksen pysäköintihalliin rakennettu skeittaustila puretaan tänä kesänä. Kuva: Clarissa Jäärni / Yle

Paukkusen mukaan alan harrastajat eivät ole tottuneet korkeisiin käyntimaksuihin, koska skeittaaminen on kesäisin kaikkialla ilmaista. Myös talvella pääsymaksut ovat olleet maltillisia, niin Redissä kuin Kontulassakin.

– Olisi kuitenkin ihanteellista löytää tila, joka on maan päällä, vaikka ne ovatkin kustannuksiltaan arvokkaampia. Kyse on siitä, kuinka kaupunki arvottaa skeittauksen, scoottauksen ja bmx:n. Omaehtoista liikuntaa tuetaan Helsingissä isoilla summilla, eikä skeittauksen pitäisi olla poikkeus, Paukkunen toteaa.

Kaupunki: Asia on työn alla

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäen mukaan asia on kaupungin pöydällä ja sitä toteutetaan eri palvelualueiden yhteistyönä.

– Kulttuuri-, liikunta-, ja nuorisopalvelut pohtivat yhdessä Helsingin skeittaus, skuuttaus ja bmx asiaa, koska ne ovat samaan aikaan huippu-urheilua, nuorisotyötä, mutta myös kulttuuria.

Arhinmäen mukaan asia pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti pysyvästi tai tarvittaessa tilapäisesti.

– Etsimme pysyvää tilaa, jonka tulee olla 1 500–2 000 neliötä suuri ja vähintään kahdeksan metriä korkea.

Arhinmäen toiveissa on, että pysyvät tilat löytyisivät jo ensi talveksi. Jos pysyvää tilaa ei ripeällä aikataululla löydy, mahdollinen tilapäinen tila mahdollistaa skeittauksen ensi talvena.

Viimeistään syksyksi 2025 pysyvä tila pitäisi löytyä, koska silloin myös Espoon Keran skeittihalli lopettaa toimintansa.

– Viranhaltijat etsivät paikkoja. Olen etsintäkuuluttanut ja pyytänyt alan järjestöjä toimijoita ilmiantamaan sopivia tiloja.

Kontulan skeittihallissa käyviä nuoria kiinnostaisi opiskella lukion ohessa muun muassa kuvataidetta ja skeittausta. Video julkaistiin 14. tammikuuta 2023.

Suosittelemme