USA:n Lähi-idän joukkojen kenraali on vierailulla Israelissa Iranin uhan kasvaessa

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoo, että Israel vastaa Iranin mahdolliseen iskuun asianmukaisella tavalla.

Yhdysvaltalainen kenraali Michael Kurilla puhuu Yhdysvaltain senaatissa.
Arkistokuva. Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämajan johtaja Michael Kurilla kuvattuna Washingtonissa maaliskuussa 2023. Kuva: Shutterstock / All Over Press
Kai Jääskeläinen

Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämajan Centcomin johtaja Michael Kurilla on vierailulla Israelissa keskustelemassa turvallisuusuhista. Asiasta kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

– Kenraali Kurilla on Israelissa tapaamassa Israelin asevoimien johdon avainhenkilöitä ja keskustelemassa alueen tämänhetkisistä turvallisuusuhista, Pentagonin tiedottaja kenraalimajuri Pat Ryder sanoi lehdistölle.

Ryder sanoi, että vierailun ajankohtaa aikaistettiin aiemmista suunnitelmista alueen viimeaikaisten tapahtumien vuoksi.

Israel on valmistautunut Iranin mahdolliseen kostoiskuun siitä lähtien, kun Iranin lähetystöön Damaskoksessa Syyriassa tehtiin ilmaisku huhtikuun alussa. Iskussa kuoli muun muassa kaksi Iranin vallankumouskaartin kenraalia.

Israel ei ole suoraan myöntänyt tehneensä ilmaiskua, mutta Yhdysvallat on sanonut Israelin olevan vastuussa iskusta.

Iranin ylin johtaja Ali Khamenei varoitti keskiviikkona, että Israelia ”on pakko rangaista ja sitä myös rangaistaan”. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vuorostaan vannoi, että Israelilla on maan vankkumaton tuki.

Gallant: Israel vastaa Iranin suoraan iskuun asianmukaisella tavalla

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin keskusteli torstaina Israelin puolustusministerin Yoan Gallantin kanssa puhelimessa.

Pentagonin mukaan Gallant sanoi Austinille, että Israel aikoo vastata Iranin mahdolliseen suoraan iskuun asianmukaisella tavalla.

Lisäksi puolustusministerit puhuivat valmiudesta Iranin iskuun Israelin valtion rajojen sisälle. Pentagonin mukaan Gallant painotti, ettei Israelin valtio suvaitse Iranin hyökkäystä alueelleen.

Myöhemmin samana päivänä uutistoimisto Reutersin virkamieslähde sanoi, että Yhdysvallat odottaa Iranin kostoiskun Israelia vastaan olevan mittakaavaltaan sellainen, ettei se vetäisi Yhdysvaltoja mukaan sotaan.

Iranille on myös viestitetty, että Yhdysvallat ei ollut osallisena millään tavoin ilmaiskuun Damaskoksessa, kerrottiin Valkoisesta talosta torstain aikana.

Torstaina Yhdysvaltain suurlähetystö kertoi rajoittaneensa diplomaattiensa liikkumista Israelissa uhkaavan turvallisuustilanteen takia.

– Riittävän varovaisuuden takia Yhdysvaltain hallinnon työntekijöitä ja heidän perheenjäseniä on rajoitettu tekemästä henkilökohtaisia matkoja Tel Avivin, Jerusalemin ja Beersheevan alueiden ulkopuolelle kunnes toisin ilmoitetaan, suurlähetystön tiedotteessa sanotaan.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme