Riihimäen kaupunki selvittää, kuinka moni ikääntynyt kaipaa omaa kulttuurikaveria

Toiminta on tarkoitettu sellaisille, jotka eivät pysty yksin käymään kulttuuritapahtumissa tai -paikoissa.

Etualalla lavalla seisoo mies ja nainen. Mies katsoo naista vihaisesti ja nainen näyttää järkyttyneeltä. Taustalla yleisö katselee.
Kulttuuririentoihin pääseminen voi olla yksin hankalaa, vaikka liikuntarajoitteiden vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Hilma Toivonen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Riihimäellä kokeillaan jälleen kulttuurikaveritoimintaa. Vastaavanlainen toiminta on ollut käytössä myös aiemmin. Kulttuurikaveritoiminnan kokeilun toteuttavat tällä kertaa Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä avoimet hyvinvointipalvelut. Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että kulttuurikaverit ja ikääntyneet yhdistää vapaaehtoistyön toiminnanohjaaja Reija Lumivuokko.

Kokeilun tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon kulttuurikaveritoiminnalle on kysyntää ja miten sitä olisi järkevintä toteuttaa.

– Aiempi kokeilu osoitti, että oli vaikea tavoittaa niitä ikääntyneitä, jotka olisivat vapaaehtoisen kanssa halunneet osallistua kulttuuritoimintaan. Kulttuurikaverina toimimisesta kiinnostuneita vapaaehtoisia sen sijaan löytyi runsaasti, kertoo Reija Lumivuokko.

Kulttuurikaveritoiminnan ideana on, että vapaaehtoinen kulttuurikaveri käy ikääntyneen kanssa esimerkiksi teatterissa tai museossa. Toiminta on tarkoitettu sellaisille, jotka eivät pysty yksin käymään kulttuuritapahtumissa tai -paikoissa.

– Osallistumisen este voi olla niin fyysinen, sosiaalinen kuin psyykkinenkin. Kulttuurikaverin avulla esteitä pystytään toivottavasti ylittämään, ja näin mahdollisimman moni pääsee käyttämään kulttuuripalveluita.

Tiedotteen mukaan toimintaa tukemaan on lähtenyt jo useita riihimäkeläisiä kulttuuritoimijoita, jotka tarjoavat vapaaehtoiselle kulttuurikaverille maksuttoman osallistumisen. Mukana ovat Riihimäen teatteri, Riihimäen nuorisoteatteri, Museokeskus Riemu ja Suomen lasimuseo.

Kulttuurikaveritoiminnan kokeilu jatkuu Riihimäellä tämän vuoden loppuun saakka.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme