Kotkan uuteen jalkapallokatsomoon rakennettiin vip-tilat Uefan avulla – tavoitteena saada kaupunkiin lisää maaotteluita

Arto Tolsa -areenalle rakennettu aurinkokatsomo saadaan käyttöön toukokuun puolivälissä. Näin ollen yleisö ei pääse katsomoon vielä FC KTP:n ensimmäisissä kotiotteluissa.

Kuvassa on jalkapallokentän katsomo.
Kotkassa Arto Tolsa -areenan uusi aurinkokatsomo otetaan käyttöön toukokuun puolivälissä. Kuva: Maija Tuunila / Yle
Maija Tuunila

Kotkassa Arto Tolsa -areenalle on talven aikana noussut uusi katettu aurinkokatsomo, jossa on noin 1 500 istumapaikkaa.

Rakennuksessa on myös pukuhuonetiloja, joita vierasjoukkueet voivat käyttää. Ne ovat myös muiden kenttää käyttävien, esimerkiksi koululuokkien käytössä.

Rakennus vaatii vielä jonkin verran töitä. Kuppi-istuimia ei ole vielä asennettu ja sisätiloihin pitää asentaa muun muassa kalusteet.

Projektin vastaava työnjohtaja Samuli Kaivonurmi kertoo, että työt ovat sujuneet aikataulun mukaan. Katsomon on määrä olla valmis 16. toukokuuta, jonka jälkeen se otetaan käyttöön.

Kaksi miestä istuu jalkapallokatsomossa huomioliivit ja kypärät yllään.
Kotkan aurinkokatsomosta puuttuvat vielä kuppi-istuimet. Kuvassa Kotkan liikuntajohtaja Tommi Lanki (vasemmalla) ja katsomoprojektin vastaava työnjohtaja Samuli Kaivonurmi. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Vip-tilat Uefan avulla

Katsomon yläosaan on rakennettu muutama vip-tila, joissa voidaan esimerkiksi otteluiden aikana järjestää tilaisuuksia yhteistyökumppaneille. Tiloja voidaan hyödyntää myös muissa tapahtumissa.

Niiden rakentaminen on Uefan ansiota.

– Euroopan jalkapalloliitto Uefa sekä Palloliitto myönsivät 400 000 euron tuen, jonka avulla saimme ne rakennettua. Ilman tukea niitä ei olisi voitu tehdä ainakaan tämän projektin yhteydessä, kertoo Kotkan liikuntajohtaja Tommi Lanki.

Huone, jossa rakennustyöt ovat kesken.
Aurinkokatsomon vip-tilat ovat vielä keskeneräiset. Tilojen ikkunoista voi seurata ottelutapahtumaa. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Uuden, ison ja monipuolisen katsomorakennuksen ansiosta Kotkassa on mahdollisuus järjestää enemmän arvotapahtumia.

– Saamamme tuen yksi peruste olikin se, että tänne saataisiin entistä enemmän esimerkiksi maaotteluita.

KTP aloittaa kautensa tiukentuneella budjetilla

FC KTP aloittaa kautensa lauantaina kotikentällään Arto Tolsa -areenalla, mutta viime vuotista alemmalla sarjatasolla. Joukkue tipahti viime kauden päätteeksi Veikkausliigasta Ykkösliigaan, jolloin seura menetti Veikkausliigan tuen, puoli miljoonaa euroa.

– Se näkyy siinä, että sekä miesten että naisten joukkueisin joukkueisiin käytetään vähemmän rahaa. Myös seuran toimistolta on vähennetty väkeä, kertoo seuran puheenjohtaja Jukka Mustonen.

Mustosen mukaan myös sponsoreilta saatava rahamäärä on vähentynyt hieman.

– Syynä ei ole niinkään tipahtaminen alemmalle sarjatasolle, vaan tämä yleinen taloudellinen tilanne, kertoo Mustonen.

Videolla KTP:n urheilutoimenjohtaja Niko Ikävalko kertoo, millainen joukkue FC KTP tällä kaudella on ja miten hän uskoo joukkueen pärjäävän.

Video: Maija Tuunila / Yle, Antro Valo / Yle

Usko joukkueeseen on kova

Seuran usko miesten joukkueen pärjäämiseen ja sarjanousuun kauden päätteeksi on kova. KTP:n urheilutoimenjohtajan Niko Ikävalkon mukaan kasassa on hyvä joukkue pienentyneestä budjetista huolimatta.

– Meillä on nuoria ja nälkäisiä pelaajia, joille tämä kausi voi olla läpimurtokausi. Mukana on myös kokeneita pelaajia, jotka johtavat joukkueessa omalla esimerkillä, sanoo Ikävalko.

Joukkueen pelaajista noin puolet on uusia. Uusi on myös tämän kauden päävalmentaja, Jonas Nyholm. Hän toimi joukkueen apuvalmentajana kaksi edellistä kautta.

– Hän on innokas, työteliäs ja vaativa valmentaja. KTP:n näköinen valmentaja, kehuu Ikävalko.

Ikävalko uskoo, että heillä on kauden päätteeksi realistiset mahdollisuudet nousta takaisin Veikkausliigaan.

Suosittelemme