Hammaslääkärin palkkio jopa 20 000 euroa kuukaudessa – ”Imetään kaikki rahat, mitä pystytään”, sanoo vuokratyöfirman pomo

Työntekijäpula on joillain alueilla Suomessa niin paha, että hyvinvointialueet joutuvat pulittamaan vuokrahammaslääkäreille kymmeniätuhansia euroja lyhyistä työpätkistä.

Hammaslääkäri puhdistaa potilaan hammasväliä.
Vuokrahammaslääkärien palkkiot ovat joillain alueilla Suomessa moninkertaistuneet viime vuosien aikana. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Noora Takamäki

Hammaslääkärien palkkiot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti parin viime vuoden aikana. Taustalla on jatkuvasti pahentunut työvoimapula.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa akuuttia hammaslääkäripulaa paikkaava vuokratyöntekijä voi pyytää melkein millaista palkkiota hyvänsä, ja siihen on vuokratyöfirmojen mukaan useissa tilanteissa pakko suostua.

Pohjois-Karjalassa vuokrahammaslääkäri maksaa hyvinvointialueelle jopa nelinkertaisesti omiin hammaslääkäreihin verrattuna, kertoo alueen johtava ylihammaslääkäri Virva Vänttinen.

Vuokrahammaslääkärien palkkiot voivat Ylen tietojen mukaan kohota jopa noin 20 000 euroon kuukaudessa. He tienaavat parhaimmillaan yhtä hyvin kuin pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Vielä pari vuotta sitten vuokrahammaslääkärien palkkiot olivat Vänttisen mukaan kaksinkertaiset omiin hammaslääkäreihin verrattuna.

Vänttisen mukaan hyvinvointialueen omat hammaslääkärit ansaitsevat keskimääräistä palkkaa. Tilastokeskuksen mukaan terveyskeskushammaslääkärin kokonaisansio oli vuonna 2022 noin 6 750 euroa kuukaudessa.

Vuokrahammaslääkärien avulla Pohjois-Karjalassa on pystytty turvamaan palveluiden tuottaminen, kertoo hyvinvointialueen ylihammaslääkäri Johanna Pasanen:

Kuvaaja: Ari Haimakainen / Yle, leikkaaja: Marko Myllynen / Yle, toimittaja: Siru Päivinen / Yle

Samaan aikaan rekrytointi on muuttunut aggressiivisemmaksi. Hammaslääkäreitä houkutellaan töihin erilaisilla asunto- ja autoeduilla.

Tekijöitä rekrytään jo koulun penkiltä golf-reissujen ja illallisten avulla, sanoo kymmenen vuotta vuokratyövoimaa välittänyt Pasi Karjalainen.

Tällä hetkellä viisi vuokrahammaslääkäriä turvaa Pohjois-Karjalassa päivittäistä perustoimintaa ja noin viisi purkaa jonoja. Viroista kymmenen prosenttia on täyttämättä. Pitkiä hoitojonoja on purettu tänä vuonna miljoonan euron lisärahoituksella.

Tilanne on sekä Vänttisen että vuokratyöfirmojen mielestä kestämätön. Molemmat tahot vetoavat potilasturvallisuuteen ja verorahojen käyttöön.

Hoitotakuu on ajanut hyvinvointialueet pakkorakoon

Vedenjakaja hammaslääkäripulassa oli suun terveydenhuollon hoitotakuun tiukentuminen syksyllä 2023 neljään kuukauteen. Hallitus päätti eilen tiistaina, että suun terveydenhuollon hoitotakuu palautetaan syksyllä 2024 kuuteen kuukauteen.

Juuri nyt palvelua saa aiempaa nopeammin, mikä on tuonut hammaslääkärien vastaanotoille lisää asiakkaita.

Tällä hetkellä hammaslääkärin tarkastusaikaa Pohjois-Karjalassa odottaa 1 600 henkilöä.

– Jostain henkilöstöä on saatava. Kun me olemme pakkoraossa, se on vuokrafirmojen kultakaivos. Ja näitä firmoja tulee koko ajan lisää, Vänttinen sanoo.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella noin joka kuudes hammaslääkäri on vuokratyöntekijä.

Lainaukset jutussa ovat Ylen haastattelemien hammaslääkärien ja alan opiskelijoiden kokemuksia. Ne julkaistaan nimettömänä, koska vastaajat pelkäävät julkisen arvostelun vaikutuksia työllistymiseen.

Nostin julkiselta kytkintä ennen hyvinvointialueuudistusta. Kliininen työ olisi pysynyt samana, mutta byrokratia ja muut vastuut kasvaneet. Helpommin saa saman palkan ilman päänsärkyä muualla.

Hammaslääkäri, yksityinen, Itä-Suomi

Palkkiopyynnöt tulevat hammaslääkäreiltä

Henkilöstövuokrausyritys Dealmedi Oy:n toimitusjohtajan Pasi Karjalaisen mielestä terveydenhuoltoalan henkilöstövuokraus on välillä järjetöntä, ja hän vertaa sitä jopa ryöstämiseen.

Hän on toiminut alalla kymmenisen vuotta ja nähnyt muutoksen.

– Pari vuotta on ollut sellainen trendi, että imetään hyvinvointialueelta kaikki rahat, mitä pystytään. Voidaan pyytää 130–140 euroa tunti, eikä alueella ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa se, Karjalainen sanoo.

Vuokratyöfirmojen mukaan palkkatoiveet tulevat suoraan hammaslääkäreiltä. Välityspalkkioita firmat eivät ole kertomansa mukaan nostaneet.

Oululaisen henkilöstövuokrausyritys Leluco Oy:n Markku Niva kertoo, että valtakunnallisesti palkkiot ovat heillä aiemmasta kaventuneet. Joskus yritys voi tehdä tappiotakin, jos vuokratyöfirma on sitoutunut välittämään tekijän toimitustakuulla.

Karjalainen ja Niva kertovat, että heillä välityspalkkiot ovat noin 10–20 prosenttia.

Työtilaukset ovat joskus lähes mahdottomia

Pasi Karjalainen sanoo, että uusien vuokratyöfirmojen määrä on lisääntynyt voimakkaasti. Hänen mukaansa palkkatoiveet lähtivät nousuun samaan aikaan.

Kyllähän se hymyilyttää, kun samasta työstä maksetaan paljon isompi palkka. Mutta mietin kyllä sitäkin, että mikä olen tietotaitoani pihtaamaan vain niille, joilla on rahaa siitä maksaa, kun minut on julkisin varoin koulutettu.

Hammaslääkäriopiskelija, Pohjois-Suomi

Markku Niva taas on huomannut, että osa julkisista kilpailutuksista tehdään niin, että korkeat palkkatarjoukset ovat ainoa mahdollisuus saada työvoimaa.

– Kerran meiltä pyydettiin erikoishammaslääkäriä. Työn aloitus oli kolmen päivän sisällä ja annettiin 35 minuuttia aikaa vastata, onko meillä tällaista tekijää. Tämän erikoisalan hammaslääkäreitä on Suomessa noin 160, eikä työttömänä ole luultavasti yhtään.

– Jos tällaisessa tilanteessa sopiva hammaslääkäri sattuisi löytymään, niin ei voi olettaa, että tekijä olisi kohtuullisen hintainen, Niva summaa.

Niva toivoo, että hyvinvointialueet ja vuokratyöfirmat tekisivät enemmän yhteistyötä ja pitkäjänteisesti.

– Jos meihin otettaisiin yhteyttä vaikka kaksi kuukautta aiemmin eikä aina viimeisessä hädässä, niin voisi löytyä tekijä ja palkkatoiveet olisivat kohtuullisempia.

20 000 euroa kuussa olisi minusta aika hyvä summa tästä työstä. Mutta ei siinä ole kyse pelkästään rahasta. Jos työ kestää aina pari viikkoa kerrallaan jossain paikassa, niin siitä tulee sellaista sillisalaattia, ettei se kannata millään rahasummalla.

Hammaslääkäri, julkinen, Itä-Suomi

Vuokratyötä välittävä Pasi Karjalainen haluaisi alalle hintakaton, jotta palkkiot pysyisivät aisoissa:

Kuvaaja: Kai Pohjanen / Yle, leikkaaja: Marko Myllynen / Yle

Pohjois-Karjalassa karsitaan hoitoloita ja keskitetään

Pohjois-Karjalassa on ollut vaikeuksia rekrytoida hammaslääkäreitä erityisesti syrjäisiin kuntiin, joissa vastaanotoilla työskentelee yksi tai kaksi hammaslääkäriä, kertoo Virva Vänttinen.

Juuri näihin paikkoihin vuokrahammaslääkäreitä joudutaan houkuttelemaan isoilla palkkioilla.

Mikä ongelma on paikassa, jos pitää maksaa 15 000 €/kk? Jostain syystä paikka ei ole haluttava ja sitä pitää kompensoida.

Hammaslääkäri, yksityinen, Itä-Suomi

Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa palkkiot ovat Nivan mukaan maan keskitasoa korkeampia. Hammaslääkärit osaavat nykyisin myös odottaa palkan lisänä tarjottavia muita etuja, kuten konsultaatiotukea.

Pasi Karjalainen arvelee, että hammaslääkäripulan takana on liian vähäinen koulutus. Toisaalta suuret palkkiot johtavat siihen, että koulutetut hammaslääkärit voivat tehdä vähemmän töitä eikä potentiaalia käytetä kokonaan.

– Meillä on yksi hammaslääkäri, joka tekee kolmipäiväistä työviikkoa ja laskuttaa 10 000 euroa kuukaudessa siitä lystistä. Ei siinä kannata paljon enempää töitä tehdä, Karjalainen myöntää.

Ne [vuokratyöfirmat] kertovat erilaisia ehtoja, joihin pitää olla valmis. Esimerkiksi kertovat paikkakuntia, ja ne ovat sellaisia, mihin harva haluaa lähteä töihin. Tai että on yksin vastuussa jonkin pienen kunnan hammashoidosta ainoana hammaslääkärinä.

Hammaslääkäriopiskelija, Pohjois-Suomi

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella rekrytointiongelmia ratkaistaan vähentämällä suun terveydenhuollon toimipisteitä. Palveluverkon uudistussuunnitelma on hyväksytty kesällä 2023.

– Palveluja tarjotaan jatkossa keskitetymmin isoimmissa hammashoitoloissa, joihin on helpompi rekrytoida hammaslääkäreitä, Vänttinen kertoo.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Ladataan lomaketta...

Suosittelemme