Punkit heräilevät taas – tänä keväänä kirjattu jo pitkästi yli tuhat havaintoa

Ensimmäiset puutiaishavainnot tehdään Suomessa usein jo tammi–helmikuussa. Havainnot lisääntyvät yleensä huhtikuussa.

Puutiainen
Ihmiset voivat ilmoittaa punkkihavaintoja jo neljättä vuotta käytössä olevaan Punkkilive-palveluun. (Kuvituskuva) Kuva: Asko Hauta-aho / Yle
Cecilia Sumell

Tämän vuoden puolella punkkihavaintoja on tehty jo pitkästi tuhatta, selviää Punkkilive-palvelusta. Suurin osa niistä on kuukauden sisältä.

Punkkiliveä ylläpitää Turun yliopisto yhdessä lääkeyhtiö Pfizerin kanssa.

Eniten puutiaisten ilmestymiseen vaikuttaa lämpötila. Turun yliopiston professori Ilari Sääksjärven mukaan karkea arvio on, että puutiaiset aktivoituvat kunnolla, kun on noin viisi astetta tai siitä lämpimämpää.

– Jos keväällä on aurinkoisia paikkoja, joissa lämpötila pääsee kohoamaan tarpeeksi, niin sieltä puutiaisia pikku hiljaa herää, Sääksjärvi sanoo.

Kuukauden aikana havaintoja on tullut Oulun korkeudelta asti.

– Oulu–Vaasa-akselilla havaintoja on jo jonkun verran kuukauden ajalta. Tuolla alueella on nimenomaan myös taigapunkkia ja tavallista puutiaista.

Puutiaisten kannalta on ollut hyvä, että Suomessa oli aika paksu lumipeite pitkään

Ilari Sääksjärvi

Sääksjärvi arvioi, että tulossa on normaali puutiaiskesä. Alueellista ja paikallista vaihtelua on kuitenkin paljon.

– Tietyllä paikalla saattaa olla erittäin hyvä kesä tulossa puutiaisten kannalta, ja toisilla paikoilla se saattaa olla heikompi. Kun ajatellaan kulunutta talvea, niin puutiaisten kannalta on ollut hyvä, että Suomessa oli aika paksu lumipeite pitkään. Se suojaa talvehtivia selkärangattomia eläimiä. Talvi on ollut aika turvallinen puutiaisille: pakkanen ei ole päässyt niitä tuhoamaan.

Kesällä myös sade vaikuttaa siihen, kuinka paljon puutiaisia tullaan näkemään. Puutiaiset ovat hyvin herkästi kuivuvia.

– Niillä ei ole mitään kovaa ulkokuorta, joka suojaisi. Se tarkoittaa, että jos on kuuma ja kuiva kesä, niin puutiaiset menevät piiloon karikekerrokseen eli kuivuneiden lehtien ja muiden sekaan. Tässä on myös hiukan se riski, että ihmiset saisivat niitä luonnosta ihollensa.

Puutiainen ja taigapunkki

Puutiainen ja taigapunkki ovat haastavia sikäli, että molemmat imevät verta ihmisestä.

– Yhteensä näiden levinneisyysalueet Suomessa kattavat tällä hetkellä alueen aina ihan etelärannikolta Rovaniemen korkeudelle. Se on semmoista aluetta, missä puutiaiseen tai taigapunkkiin voi törmätä helposti, sanoo Sääksjärvi.

Lajien esiintyvyydessä on hiukan eroavaisuuksia. Etelärannikolla ja Varsinais-Suomen alueella on pelkästään tavallista puutiaista, länsirannikolla taas sekä tavallista puutiaista että taigapunkkia.

Eroa on jossain määrin siinä, kumpi laji on yleisempi ja missä niitä tavataan. Yleisesti puutiaisiin voi törmätä Etelä-Suomesta aina Rovaniemen korkeudelle asti.

Taigapunkki on aktiivisimmillaan loppukevään ja kesäkuun aikana. Aktiivisuus hiipuu kesäkuun jälkeen.

Tavallinen puutiainen jatkaa aktiivisesti syksyyn asti, kunnes lämpötilat ovat liian matalat.

Sääksjärvi toivoo, että ihmiset merkitsisivät puutiaishavainnot punkkilive-palveluun.

– Sitä kautta pystymme koko ajan ylläpitämään tietoa siitä, mikä puutiaistilanne Suomessa on. Se on myös tietolähde ihan kaikille. Sieltä kannattaa aina välillä käydä katsomassa oman asuinseudun tai vaikka mökkiseudun tilanteita.

Suosittelemme