KHO käski järjestää uudet vaalit, nyt saamelaisprofessori kannustaa boikotoimaan niitä: saamelaispoliitikoilta täystyrmäys

Osa saamelaiskäräjien jäsenistä on järkyttynyt professori Rauna Kuokkasen mielipidekirjoituksesta.

Saamelaiskäräjien täysistunto.
Saamelaiskäräjien vaalikauden ensimmäinen kokous pidettiin 30.1.2024 Inarissa. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Susanna Guttorm,
Linnea Rasmus

– Uutena strategianamme on kieltäytyä äänestämästä uusissa saamelaiskäräjävaaleissa, jotka korkein hallinto-oikeus on määrännyt järjestettäväksi. Emme voi enää hyväksyä valtiollisen oikeusjärjestelmän virheitä meitä kohtaan emmekä legitimisoida päätöksiä, jotka loukkaavat saamelaisten perusoikeuksia.

Näin kirjoittaa alkuperäiskansatutkimuksen professori Rauna Kuokkanen mielipidekirjoituksessaan saamenkielisessä Ávvir-sanomalehdessä. Hänen mielestään on väärin, että Suomi sekaantuu toisen kansan yhteiskunnallisiin ja poliittisiin prosesseihin.

Saamenpukuinen Rauna Kuokkanen hymyilee.
Rauna Kuokkasen mielestä uudet vaalit rikkovat saamelaisten itsemääräämisoikeutta. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Suomen korkein hallinto-oikeus päätti ennen pääsiäistä, että saamelaiskäräjävaalit on järjestettävä uudelleen. Lisäksi vaaliluetteloon on lisättävä 65 henkilöä, joita Saamelaiskäräjien vaalilautakunta ei ollut merkinnyt äänestysluetteloon KHO:n päätöksen vastaisesti.

KHO:n näkemyksen mukaan syksyn vaalit eivät olleet lailliset. Kuokkasen mielestä taas uusien vaalien pitäminen on lainvastaista. Näin hänen mukaansa siksi, että päätös ei kunnioita saamelaisten itsehallintoa.

Kansainvälisten ihmisoikeus- ja alkuperäiskansasopimusten mukaan saamelaisilla tulisi olla itsemääräämisoikeus ja oikeus määritellä, ketkä kuuluvat yhteisöön.

– Karu totuus Suomessa on, että saamelaiset eivät voi päättää yhdessä mistään asiasta. Emme voi hyväksyä tällaista tilannetta emmekä voi antaa asioiden jatkua normaalisti. Nykytilanteessa meidän ainoa vaikutuskeino on boikotointi, Kuokkanen kirjoittaa.

Saamelaiskäräjien edustaja: Boikotointi ei ole oikea ratkaisu

Osa Saamelaiskäräjien jäsenistä on suorastaan järkyttynyt professori Rauna Kuokkasen mielipidekirjoituksesta. Saamelaiskäräjien jäsenet kehottavatkin saamelaisia äänestämään aktiivisesti uusissa vaaleissa.

Utsjokelaisen edustajan Asko Länsmanin mielestä vaalien boikotointi olisi outoa.

– Boikotoida meidän saamelaiskäräjävaalejamme? Ei missään nimessä. Saamelaiskäräjät on ainoa, joka ajaa saamelaisten asioita. Nyt pitäisi mieluummin rohkaista ihmisiä menemään äänestämään, emme voi luovuttaa, Länsman sanoo.

Inarilainen edustaja Anni Koivisto arvostaa, että keskustelua käydään siitä, miten saamelaisten tulisi toimia tässä tilanteessa. Hänen mukaansa vaalien boikotointi ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu.

– Sillä voisi olla negatiivisia vaikutuksia. Toivon, että ihmiset edelleen äänestäisivät ja vielä useampi äänestäisi, jotta nekin äänestäisivät, jotka eivät edellisissä vaaleissa äänestäneet, pohtii Koivisto.

Niin ikään inarilaisen edustajan Anu Avaskarin mielestä vaalien boikotointi voisi jopa haitata Saamelaiskäräjien toimintaa ja kulttuuri-itsehallintoa.

– Me kaikki tulisimme kärsimään siitä, että Saamelaiskäräjät jotenkin rampautuisi.

Puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi kehottaa myös saamelaisväestöä huolehtimaan siitä, että kaikki lähipiirin ihmiset muistaisivat äänestää.

– Meidän on nyt suojeltava saamelaista demokratiaa hyökkäyksiltä ja siihen tarvitaan kyllä kaikkia kesäkuun vaaleissa, toteaa Näkkäläjärvi.

Suosittelemme