Faniryhmä Hietalahti Geezers takaa tunnelman Vaasan Palloseuran peleissä – seuran juhlavuosi näkyy myös katsomossa

Vaasalainen jalkapalloylpeys VPS täyttää tänä vuonna sata vuotta. Kannattajille lisäjännitystä tuovat myöhemmin kesällä pelattavat Konferenssiliigan karsinnat.

Silmälasipäinen mies seisoo ulkona nurmikolla tuulitakki päällä
Vaasan Palloseuran kannattajaryhmä Geezersin vetäjä Sebastian Pundars odottaa Vepsulle mielenkiintoista kautta. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Petri Kuikka,
Antti Haavisto

Urheiluseuran kannattajaryhmän vetäminen vie paljon aikaa.

Sen tietää hyvin VPS:ssä monessa mukana ollut Sebastian Pundars, joka on vuosien mittaan toiminut esimerkiksi tiedottajana ja tilastointitehtävissä.

Nyt hän on faniporukan vetäjä.

Rakkaus seuraan on kuitenkin niin syvää, että hommia tekee mielellään.

– Tämä on meidän yhteinen juttu. Totta kai on ydinporukka, joka tällä viikolla on tehnyt kotiavauksen eteen kymmeniä talkootunteja. Haluamme, että katsomossa on jotain erityistä koreografiaa.

Pundarsin mukaan ryhmässä on kaikenlaisia ihmisiä.

– Intohimo jalkapalloon ja Vepsuun on se yhdistävä tekijä.

Faniryhmä takaa tunnelman

Geezers Hietalahti -kannattajaryhmä vietti viime kaudella 25-vuotisjuhliaan. Se näkyi ja kuului myös katsomossa. Myös VPS:n erinomaiset otteet kentällä auttoivat tunnelman luomisessa, sillä hankalan alkukauden jälkeen raitapaidat venyivät Veikkausliigassa pronssille ja varmistivat paikan myös alkavalle kaudelle Euroopan kentille.

– Saimme aikaan hyvän buumin. Fanikatsomossa oli myös vähän koreografiaa ja hyvä meno muutenkin.

Sebastian Pundars lupaa, että seuraan 100-vuotisjuhlakin otetaan kuluvalla kaudella fanikatsomossa huomioon.

Europelit tuovat lisäväriä

Vaasan Palloseura on kaudella 2024 mukana myös europeleissä, kun se pelaa Konferenssi-liigan karsinnoissa. Vaikka mitaleilla ja mestaruuksilla on iso merkitys kannattajille, lisää kansainvälinen kilpailu tunnetta myös uskollisille kannattajille.

– Kyllä europelit on suomalaisessa futiksessa aikamoinen kohokohta. Ne tuovat vähän erilaista odotusta ja myös uusia vastustajia.

Pundars toivoo, että arvonnassa vaasalaisjoukkueelle tulisi fanin kannalta sopiva vastustaja.

– Siellä on tarjolla matkustamisen kannalta hankaliakin paikkoja kuten Kazakstan. Toivotaan sellaista vastustajaa ja maata, jossa on kivat oltavat paikan päällä.

VPS:n kannattajat polttavat soihtuja katsomossa.
VPS-kannattajat huolehtivat tunnelmasta myös Seinäjoella kauden 2023 päätöspelissä SJK:ta vastaan. Kuva: Heidi Harju / Yle

Kotiavauksessa tarjolla paikallisderby

Perjantai-iltana VPS pelaa liigakauden ensimmäisen kotipelinsä Hietalahdessa. Luvassa onkin todellinen herkkupala, kun Pohjanmaan herruudesta saapuu vääntämään Seinäjoen Pallokerho.

– SJK on ollut vuosien mittaan vaikea vastustaja. Viime kaudella kelkka vähän kääntyi, vaikka ensimmäisessä kohtaamisessa tulikin tappio. Usein SJK on ollut aika fyysinen joukkue ja Vepsulla on ollut hankaluuksia sen kanssa, miettii Sebastian Pundars.

Hän uskoo kuitenkin oman joukkueensa voittoon.

– 2-1. Vepsu voittaa.

Koko kauden osalta hyvä tavoite kannattajaryhmän vetäjän mukaan on paikka Veikkausliigan ylemmässä loppusarjassa.

– Tärkeää on se, että ei olla sarjataulukon häntäpäässä. Se helpottaa arkea ja sydänkin tykkää, kun ei tarvitse jatkuvasti pelätä putoamispeikkoa.

Millaista kautta VPS:n kannattajat odottavat, Geezersin vetäjä Sebastian Pundars?
Geezers-ryhmän vetäjää Sebastian Pundarsia haastatteli Antti Haavisto

Suosittelemme