Kommentti: Idioottimainen öykkäröinti palasi heti Veikkausliigan katsomoihin – sitten toistui odotettu, typerä kaava

Olivatko Töölöön suunnanneet fanit unohtaneet hammassuojat taskuun nyrkkeilytreeneistä? Tuskin se poliisin tai median vika oli, pohtii Yle Urheilun toimittaja Mika Halonen.

Poliisit seuraavat HJK:n kannattajien marssia ennen miesten Jalkapallon Veikkausliigan ottelua HJK–FC Lahti 11. huhtikuuta 2024 Helsingissä.
Poliisi oli varautunut järeästi torstain otteluun, kuten kannattajien saapumiseen stadionille. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kommenttikuva, Yle Urheilun toimittaja Mika Halonen.
Mika Halonenurheilutoimittaja

Jalkapallon Veikkausliigan käynnistyttyä on puheenaiheeksi, valitettavasti jälleen kerran, noussut katsojien päätön touhu.

Esimerkiksi kauden avauskierroksen huippumatsissa KuPS–HJK helsinkiläisfanit kiskoivat kentälle jääpalikoita ja juomatölkkejä sekä kaatoivat aitoja. Rikosilmoituksiakin on kirjattu.

Myöhemmin ottelua selostanut Velja Engström kertoi Suplan Suoraa puhetta Veikkausliigasta -podcastissa, kuinka fanit olivat vahingoittaneet soihduillaan Ruudun tuotantovälineistöä.

Poliiseja mellakkavarusteissa HJK:n kannattajien katsomon edustalla jalkapallon Veikkausliigan tämän kauden avauskierroksen ottelussa KuPS–HJK Kuopiossa 6. huhtikuuta 2024.
HJK:n katsomonosassa törttöiltiin urakalla sen jälkeen, kun KuPS oli ratkaissut ottelun edukseen. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Poliisi varautuikin erityisellä tavalla torstain HJK–Lahti-otteluun Töölössä. Ylikomisario Jere Roimun mukaan varautumisen syynä olivat useammilla Veikkausliigan paikkakunnilla avauskierroksella tapahtuneet häiriöt.

Ottelun jälkeen poliisi kertoi ottaneensa tapahtuman yhteydessä kiinni 16 henkilöä. Stadionin mainosaitoja oli hajotettu sekä järjestyksenvalvojia ja poliisia vastustettu väkivaltaisesti.

Kun tällaista tapahtuu, kaavaan kuuluu tutusti kaksi asiaa. Niin nytkin. Syytetään poliisia ylireagoinnista ja provosoinnista sekä ihmetellään median suuntaan, kun se uutisoi tällaisista turhuuksista eikä itse pelistä.

Myös Yle Urheilun aihetta koskeneeseen Instagram-julkaisuun kommentoitiin heti, että ei Töölössä tapahtunut mitään paitsi pelattiin jalkapalloa. Kukkahattusedät ja -tädit huutavat turhaan.

Meininkiä HJK:n ja FC Lahden pelissä 11.4.2024.
Meininkiä HJK:n ja FC Lahden pelissä. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Omasta kukkahattuilun tasostani voin sanoa, että lupaan osata nauttia erilaisista jalkapallokulttuurin osista. Vaikkapa siitä, miten Pohjoiskaarre toimii maaotteluissa. HJK:lla oli Lahti-ottelussa mahtava tifo. Uskaltaako tällaista ääneen sanoa, mutta jopa soihdutukset ovat usein komeita, vaikkakin ymmärrän, miksi kiellettyjä.

Mutta mitä kulttuuria tai mitään muutakaan tarjoaa sitten päätön asioiden viskominen, hajottaminen ja öykkäröinti sekä muu lapsellinen perseily?

HJK-asuiset katsojat päättivät, että olisi sopiva hetki irrottaa pala mainosaitaa.

Jo ennen torstain ottelua ylikomisario Roimu kertoi Sanomalle, kuinka osa kannattajista otettiin kiinni rikokselta suojaamiseksi, kun heiltä löytyi muun muassa hammassuojia.

Häh?

Unohtuivatko ne nyrkkeilytreeneistä? Vai voisiko sittenkin olla, että taustalla oli jotain väkivaltaan viittaavaa? Ehkä varautuivat poliisien tai median kohtaamiseen.

Tietenkin valtaosa katsojista ja kannattajista käyttäytyy hyvin. Lisäksi urheilun kuuluukin olla mahdollisuus paeta arkea, purkaa paineita ja unohtaa hetkeksi, kuka ja mitä on, kun palaa kotiin.

Viheriön puolella nähtiin kauniita osumia, kun Topi Keskinen johdatti HJK:n 4–0-voittoon FC Lahdesta.

Mutta nytkin viikon sisällä nähdyistä lieveilmiöistä pitää päästä. Porttikieltojärjestelmän saaminen Suomeen on ollut kirjattuna hallitusohjelmaan ja sitä ovat ymmärrettävästi kannattaneet niin Palloliitto kuin monet seuratkin.

Esteenä on kuitenkin ollut paljon lainsäädännöllisiä ongelmia.

Lue lisää: Hallitus kaavailee urheilutapahtumiin porttikieltorekisteriä, joka poistaisi häiriköt katsomoista – näin se toimisi

Esimerkiksi Englannissa kaikki tietävät hyvin, kuinka pitkä panna päättömyyksistä nasahtaa.

HJK:n jalkapallokannattajien katsomo ennen miesten Jalkapallon Veikkausliigan ottelua HJK–FC Lahti 11. huhtikuuta 2024 Helsingissä.
Tältä näytti HJK-pääty ennen Lahti-ottelua. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tällaisten lieveilmiöiden taustalla voi olla laajempiakin ongelmia. Kuten että nuorten pahoinvoinnissa ja väkivallassa riittää yhteiskunnallemme pohdittavaa.

Mutta niille, jotka niin kovasti luulevat ”edistävänsä” suomalaista jalkapallokulttuuria teatterillaan: Lopettakaa lapsellinen ja päätön idiotismi.

Lisäksi seurojen ja varsinkin kannattajaryhmien pitäisi tuomita idiotismi entistä vahvemmin.

Ongelmapesäkkeessä on kyse hyvin marginaalisesta ryhmästä, mutta moni, joka käyttäytyy itse asiallisesti, antaa hyväksyntänsä ja näkee öykkäröinnin syyllisenä ihan muut tahot kuin itse öykkärit.

Syy ja seuraus on kääntynyt monen mielessä omituisesti vinksalleen.

Suosittelemme