Kommentti: Lukas Hradeckysta voi tänään tulla Saksan mestari – fanien suosikki murtaa urallaan jo toisen ikuisen kirouksen

Lukas Hradecky on saamassa seurajoukkueuransa upeimman kruunun. Pienet hetket harjoituskentällä osoittavat hänen suuruutensa, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka Leverkusenista.

Lukas Hradecky antaa nimikirjoituksia ja yhteiskuvia fanien kanssa Leverkusenissa 12.4.2024.
Lukas Hradecky tapasi faneja perjantaina Leverkusenin harjoitusten yhteydessä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Toimittaja Jussi Vainikka.
Jussi Vainikkaurheilutoimittaja

LEVERKUSEN.

Wir, für unseren Traum – me, unelmamme puolesta.

Tähän sananparteen törmää Leverkusenissa kaikkialla. Unelma voi tänään käydä toteen, jos Leverkusen voittaa kotistadionillaan Werder Bremenin jalkapallon Saksan Bundesliigassa.

Unelmaa, seurahistorian ensimmäistä Saksan mestaruutta ei estä enää mikään. Niin ylivoimainen yhä tappioton Leverkusen on tällä kaudella ollut.

Lauantaina noin 160 000 asukkaan kaupungin lyhtypylväisiin ripustettiin punamustia nauhoja ja ilmapalloja. Pöytä on katettu suurelle juhlalle.

Bayer 04 Leverkusenin faneja menossa Eurooppa-liigan otteluun West Hamia vastaan 11.4.2024.
Leverkusenin värit ja logo ovat kaupungissa esillä kaikkialla. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Jopa triplamestaruus on mahdollinen, sillä tappioita ei ole tullut muissakaan kilpailuissa. Saksan cupin finaalissa toukokuussa on vastassa toisen sarjaportaan Kaiserslautern, ja Eurooppa-liigassa Leverkusen on jo toinen jalka välierissä.

Alkutahdit euforiselle viikolle lyötiin torstaina, kun Leverkusen kaatoi West Hamin Eurooppa-liigan puolivälierien ensimmäisessä osaottelussa 2–0. Kuten monta kertaa aiemmin tällä kaudella, voittomaalia saatiin odottaa viimeisille minuuteille. Xabi Alonson valmentaman ryhmän peliesitys oli toisaalta niin dominoiva, että maalit olivat vain ajan kysymys.

Kapteeni Lukas Hradecky ei torstaina pelannut, mutta otti juhlinnassa kapteenin vastuun. Hän johdatti joukkueensa kannattajapäädyn eteen ja siinä missä osa pelaajista hieman ujosteli, Hradecky hyppi, pomppi ja otti yleisönsä Huuhkajissakin nähdyllä tavalla.

Tällä kertaa fanien juhlinnassa oli itsevarmuutta ja vapautuneisuutta, jota Leverkusenissa ei aiemmin ole nähty ja kuultu.

Deutscher Meister, wird nur der SVB – vapaasti käännettynä Leverkusenista tulee Saksan mestari. Bayern München on voittanut mestaruuden peräti 11 vuotta peräkkäin, mutta vihdoin jollain muulla on mahdollisuus laulaa tätä perinteistä katsomolaulua.

Bayer 04 Leverkusenin faneja menossa Eurooppa-liigan otteluun West Hamia vastaan 11.4.2024.
Leverkusenin fanit näyttivät hauiksiaan ennen Eurooppa-liigan puolivälierää West Hamia vastaan. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Vuorovaikutus pelaajien ja fanien välillä kuuluu olennaisena osana saksalaiseen arkeen. Helmikuussa Hradecky kiipesi voitonhuumassa katsomoon asti huudattamaan faneja.

Hienoin näyte saksalaisen jalkapallon vuorovaikutuksesta löytyy kuitenkin pelaajien harjoitusarjesta. Saksassa suurimpienkin seurojen harjoitukset ovat pääsääntöisesti avoimia. Perjantaina Leverkusenissa sadat ihmiset odottivat harjoituskentän porttien aukeamista ja ottivat sitten asemansa pitkältä aidalta, jonka reunustaa pelaajat kulkevat takaisin pukukoppiin treenin päätyttyä.

Bayer 04 Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky joukkueen harjoituksissa 12.4.2024.
Lukas Hradeckya hymyilytti Leverkusenin harjoituksissa perjantaina. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Yksi kerrallaan pelaajat kävivät tervehtimässä kannattajia. Nimikirjoituksia, yhteiskuvia ja kuulumisten vaihtoa. Pieniä, mutta arvokkaita tekoja, jotka saivat varsinkin nuoremmille faneille leveän hymyn huulille. Tätä ei muissa Euroopan suurissa jalkapallosarjoissa näe.

Viimeisten joukossa urakkaan ryhtyi myös Hradecky. Kapteeni on edustanut Leverkusenia jo lähes kuusi vuotta ja vakiinnuttanut asemansa yhtenä fanien suosikeista, vaikka fanien pelipaidoissa maalivahdit eivät perinteisesti ole huudossa.

Suosituin nimi on nuori saksalaistähti Florian Wirtz, mutta Hradecky valloittaa torjunnoillaan ja ennen kaikkea persoonallaan. Kaikille on aikaa, vaikka Hradecky huikkaakin suomeksi, että kyllä tässä tekemistä piisaa.

Juuri tämän takia Hradecky sopii saksalaiseen jalkapalloon kuin nenä päähän. Vuorovaikutus on iso osa sitä, miksi Hradecky on noussut nykyiseen asemaansa kapteeniksi.

Lukas Hradecky, Victor Boniface ja Xabi Alonso antavat nimikirjoituksia ja yhteiskuvia fanien kanssa Leverkusenissa 12.4.2024.
Satojen fanien joukko tervehti Leverkusenin pelaajia harjoitusten jälkeen. Hradecky etualalla, Victor Boniface ja päävalmentaja Xabi Alonso myös kuvassa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Hradeckyn, 34, ura ja asema ovat rakentuneet maltillisin askelein. Saksassa hän on pelannut jo yhdeksän vuotta. Frankfurtin ja Leverkusenin vuodet ovat tehneet hänestä eniten nollapelejä Bundesliigassa pelanneen ulkomaalaisen maalivahdin.

Bundesliigan voitosta tulee Hradeckyn uralla ensimmäinen liigamestaruus. Cup-pokaalit hänellä on takataskussaan Tanskasta (Esbjerg) ja Saksasta (Frankfurt).

Voikin sanoa, että Hradecky on erikoistunut tuomaan menestystä seuroille, jotka eivät glooriassa varsinaisesti ole kylpeneet. Esbjergissä edellisestä pokaalista oli ehtinyt kulua 34 ja Frankfurtissa 20 vuotta.

Kaksi saavutusta Hradeckyn uralla tulee kuitenkin nousemaan ylitse muiden.

Lukas Hradecky juhli Suomen EM-kisapaikkaa marraskuussa 2019.
Lukas Hradecky juhli Suomen EM-kisapaikkaa tyylilleen uskollisena 15. marraskuuta 2019. Kuva: Tomi Hänninen

Neljä ja puoli vuotta sitten murtui suomalaisen jalkapallon suurin kirous, kun Huuhkajat pelasi itensä ensimmäistä kertaa arvokisoihin. Tuota marraskuista iltaa kukaan paikalla ollut tuskin koskaan unohtaa.

Nyt Hradecky saa kunnian olla murtamassa toista, yli satavuotista kirousta. Bayer Leverkusen ei ole koskaan voittanut Saksan mestaruutta, vaikka lähellä se on ollut monta kertaa.

Vuosina 1997–2002 seura jäi peräti neljästi hopealle. Vuonna 2000 se pääsi viimeiselle kierrokselle kolmen pisteen johdossa, mutta hävisi mestaruuden Bayern Münchenille. Kaksi vuotta myöhemmin Leverkusen hukkasi sarjajohtonsa ja hävisi finaalit niin Mestarien liigassa kuin Saksan cupissakin.

Tänään kaikki voi muuttua. Ikuisen kakkosen leima ja pilkkanimi Neverkusen jäävät tänä keväänä Leverkusenissa historiaan. 14. huhtikuuta 2024 voi olla Leverkusenin oma 15. marraskuuta 2019.

Näitä päivämääriä yhdistää Hradecky, jos mestaruus tänään ratkeaa. Hän tulee joka tapauksessa jäämään ikuisesti Leverkusenin 120-vuotiseen historiaan ensimmäisenä pelaajana, joka saa nostaa Bundesliigan mestaruuslautasen suorille käsille.

Suomessa hänestä tulee ensimmäinen kapteenina suuren eurooppalaisen sarjan voittanut pelaaja. Kyseessä on saavutus, jota ei välttämättä uusita koskaan.

Bayer 04 Leverkusenin fani Lukas Hradeckyn pelipaita päällä menossa Eurooppa-liigan otteluun West Hamia vastaan 11.4.2024.
Leverkusenin kannattaja Hradeckyn pelipaidassa matkalla otteluun. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Suosittelemme