Iran iski Israeliin ilmasta – tämän tiedämme nyt

Iran laukaisi myöhään lauantaina satoja lennokkeja maaperältään kohti Israelia.

Kuvaa Israelin yötaivaalta Iranin iskun aikaan.
Israelin taivaalla näkyi räjähdyksiä 14. huhtikuuta. Kuva: EPA-EFE
Jalmari Salaterä

Iran laukaisi myöhään lauantaina satoja lennokkeja maaperältään kohti Israelia, kertovat Israel ja Valkoinen talo.

Alustavien tietojen mukaan hyökkäyksen seurauksena ainakin yksi lapsi haavoittui kriittisesti. Lisäksi ihmisiä haavoittui sotilastukikohdassa.

– Iran laukaisi alueeltaan miehittämättömiä ilma-aluksia kohti Israelin valtion aluetta, kertoi Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari televisiopuheessaan.

Hagarin mukaan Iran laukaisi lauantaiyön iskussa yhteensä yli 300 lennokkia ja ohjusta Israeliin.

Hagarin mukaan Israel ja liittolaiset torjuivat 99 prosenttia kaikista lennokeista ja ohjuksista. Hagarin mukaan kyseessä on ”erittäin merkittävä strateginen onnistuminen”.

Israeliin asti pääsi kuitenkin joitain ballistisia ohjuksia, jotka aiheuttivat Hagarin mukaan ”vähäistä vahinkoa” tarkemmin Nevatimin lentotukikohdalle.

Meriturvallisuusyhtiö Ambreyn mukaan Jemenin huthikapinalliset ampuivat niin ikään useita lennokkeja kohti Israelia. Yhtiön mukaan laukaisut oli ajoitettu saapumaan Israeliin samaan aikaan.

Israel kertoo torjuneensa ilmapuolustuksensa avulla valtaosan lennokeista ja ohjuksista.

Yhdysvallat, Britannia ja Jordania ampuivat varhain sunnuntaina alas useita iranilaislennokkeja, kertoivat viranomais- ja medialähteet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Jerusalemissa kuultiin useita räjähdyksiä hieman ennen kello kahta, minkä jälkeen ilmahälytykset soivat. Lisäksi AFP:n mukaan miehitetyllä länsirannalla Jerikossa kuultiin räjähdyksiä.

Naapurimaiden ilmapuolustus hälytystilassa

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui tapahtuman takia maan sotakabinetin koolle, kertoi pääministerin kanslia varhain sunnuntaina.

Israel kertoi sulkevansa maan ilmatilan. Niin ikään naapurimaa Jordania oli ilmoittanut aiemmin ilmatilan sulusta lauantai-illasta alkaen.

Turvallisuuslähteet kertoivat Reutersille, että Jordanian ilmapuolustus oli valmis ampumaan alas iranilaisdroonit, jotka loukkaavat sen ilmatilaa. Lähteiden mukaan maan armeija oli korkeassa hälytystilassa.

Myös Syyrian ja Egyptin ilmapuolustusjärjestelmät olivat korkeassa hälytystilassa, kertoivat lähteet.

Iran oli aiemmin sanonut kostavansa tämän kuun alussa tehdyn iskun Iranin konsulaattiin Syyrian Damaskoksessa. Iskussa kuoli kuoli kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä.

Israel ei ole myöntänyt olleensa iskun takana ja on vuorostaan varoittanut kostavansa, jos Iran iskee sen maaperälle.

Valkoinen talo vahvisti maan tuen jatkuvan Israelille. Uutistoimisto AFP:n mukaan Iran varoitti Yhdysvaltoja, että sen on pitäydyttävä Iranin ja Israelin välisen konfliktin ulkopuolella.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Uutista päivitetty 14.4.2024 kello 7.45 Juttuun päivitetty tietoa Iranin iskun mittaluokasta.

Uutista päivitetty 14.4.2024 kello 8.26 Juttuun päivitetty tietoa Iranin iskemästä lentokentästä.

Suosittelemme