Iranin presidentti Ebrahim Raisi. Kuva: EPA-EFE

Israel iski ohjusiskun Iraniin

Ohjusisku on kohdistunut ainakin Isfahanin kaupungin lähelle. Iran sanoo siellä sijaitsevien ydinlaitosten olevan turvassa.

Tekijät
Veikko Eromäki
Elsa Osipova
Riikka Kajander
Jalmari Salaterä
Roni Kuronen
Kai Jääskeläinen
Petri Burtsoff
Ilmari Reunamäki

Tästä on kyse:

  • Israel tulee todennäköisesti vastaamaan Iranin lauantaiseen iskuun. Paljon on kiinni siitä, millainen ja miten voimakas Israelin vastaus tulee olemaan.
  • Iran iski lauantaina sadoilla lennokeilla ja ohjuksilla Israeliin. Israel, sen liittolaiset ja naapurimaat torjuivat valtaosan iskuista. Kuolonuhreista ei ole kerrottu.
  • Iranin isku on kosto Israelin toisen pääsiäispäivän iskusta Iranin konsulaattiin Syyriassa. Israel surmasi ohjusiskulla seitsemän Iranin vallankumouskaartin jäsentä.
  • Iran ja Israel ovat vanhoja verivihollisia, joiden välit ovat kärjistyneet Gazan-sodan alkamisen jälkeen. Lauantain iskut ovat kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Iran on iskenyt suoraan Israeliin omalta maaperältään.
Kartalla Israelin ja Iranin pääkaupunkien välinen etäisyys
Israelin ja Iranin välimatka on lyhimmilläänkin yli 900 kilometriä. Maiden välissä olevissa valtioissa toimii sekä Iranin tukemia puolisotilaallisia ryhmiä että Yhdysvaltain joukkoja. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Seuranta siirtynyt uuteen artikkeliin

Iranin ja Israelin konfliktin päivittyvä seuranta on siirtynyt uuteen artikkeliin, joka löytyy täältä.

Päivittyvä seuranta tässä artikkelissa päättyy.

Kai Jääskeläinen

ABC News: Israel tehnyt ohjusiskun Iraniin

Israel on tehnyt ohjusiskun Iranin alueelle, kertoo ABC News viitaten virkamieslähteeseensä.

Uutistoimisto Reutersin iranilaislähteen mukaan Isfahanin provinssissa maan keskiosassa on käynnistetty ilmatorjuntajärjestelmä.

Iranilaisen Fars uutistoimiston tietojen mukaan lentoasemalla lähellä Isfahanin kaupunkia on kuultu räjähdyksiä. Uutistoimiston mukaan räjähdysten syy on toistaiseksi epäselvä, mutta asiaa tutkitaan parhaillaan.

Ainakin kahdeksan lentoa on ohjattu toisaalle Iranin ilmatilassa varhain perjantaina, uutisoi CNN viitaten Flight Radar 24 -sivuston dataan.

Iranin valtiollisen median mukaan lentoliikenne on keskeytetty Isfahanin, Shirazin ja Teheranin kaupunkien yllä.

Lähteet: Reuters, AFP

Kai Jääskeläinen

Iranin ulkoministeri: Jos Israel iskee, on Iranin vastaisku välitön ja äärimmäinen

Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian varoittaa Israelia ryhtymästä mihinkään sotatoimiin Irania vastaan. Amir-Abdollahian kommentoi asiaa CNN:n haastattelussa.

– Siinä tapauksessa, että Israelin hallinto ryhtyy jälleen seikkalunhaluiseksi ja ryhtyy toimiin Iranin etujen vastaisesti, on meidän seuraava vastatoimi välitön ja äärimmäinen, sanoo Amir-Abdollahian.

Ulkoministeri sanoo Iranin toivovan vilpittömästi, ettei Israel toistaisi ”edellistä räikeää virhettään”. Tällä hän viittaa Israelin tekemään iskuun Iranin edustustoon Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa huhtikuun alussa.

Kai Jääskeläinen

Yhdysvaltain ja Israelin puolustusministerit keskustelivat Lähi-idän tilanteesta

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja Israelin puolustusministeri Yoav Gallant ovat keskustelleet Iranin toimista ja muista alueellisista uhista Lähi-idässä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Pentagonin mukaan puolustusministerit keskustelivat Iranin toimista, jotka ovat tuoneet lisää epävakautta Lähi-idän alueelle. Viime viikonlopun aikana Iran ampui satoja lennokkeja ja ohjuksia kohti Israelia kostaakseen edustustoonsa tehdyn iskun huhtikuun alussa.

Israel onnistui torjumaan valtaosan lennokeista ja ohjuksista ennen kuin ne saapuivat Israelin alueelle.

Pentagonin mukaan Austin otti keskustelussa puheeksi myös humanitaarisen avun tarpeen ja tärkeyden Gazan kaistan siviileille. Lisäksi Austin otti esille uuden avustusreitin Ashdodin satamasta Israelissa.

Lähde: Reuters

Kai Jääskeläinen

Yhdysvallat asetti matkustusrajoituksia Iranin ulkoministerön valtuuskunnalle

Yhdysvallat asettaa uusia matkustusrajoituksia Iranin ulkoministerin Hossein Amir-Abdollahianin valtuuskunnalle heidän matkustaessa New Yorkiin YK:n kokouksiin. Asiasta kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Rajoitukset sallivat valtuuskunnan jäsenten liikkua ainoastaan YK:n ja Iranin lähetystön välillä, YK:n ja John F. Kennedyn lentoaseman välillä sekä kahden korttelin säteellä YK:n päämajasta, ministeriö sanoo.

Lähde: Reuters

Roni Kuronen

Yhdysvallat ja Iso-Britannia kertoivat uusista Iranille asetettavista pakotteista

Yhdysvallat ja Iso-Britannia kertovat uusista laajamittaisista sanktioista Iranin hyökkäysdroonituotantoa vastaan.

Tuoreet sanktiot ovat seurausta Iranin viime viikonloppuna tekemästä laajasta ilmahyökkäyksestä Israeliin.

Yhdysvaltain pakotteet kohdistuvat yhteensä 16 henkilöön ja kahteen teollisuuskonserniin, joiden uskotaan tukevan iranilaisten Shahed-droonien tuotantoa. Britannia puolestaan kertoo 13 uudesta Iranin vastaisesta talouspakotteesta.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tiedottajan Janet Yellenin mukaan Yhdysvallat aikoo asettaa Iranille lisää pakotteita tulevien päivien ja viikkojen aikana.

Lähde: Reuters

Yle Israelissa: Avun perille saaminen Gazaan takkuaa edelleen

Israel salli kansainvälisen paineen alla lisäavustusten kuljettamisen Gazaan sen jälkeen, kun sen ilmaiskussa kuoli länsimaisia avustustyöntekijöitä huhtikuun alussa.

Avustuskuljetusten toimittaminen perille Pohjois-Gazaan takkuaa kuitenkin edelleen, Israelissa avustuskuljetusten tilannetta selvittänyt Ylen toimittaja Antti Kuronen sanoo.

Lue koko juttu täältä.

Roni Kuronen

Iran varoittaa Israelia mahdollisista iskuista maan ydinaseohjelmaa vastaan

Iranin vallankumouskaartin ydinturvallisuudesta vastaava komentaja Ahmad Haghtalab kertoo, että maa saattaa muuttaa ydinaseita koskevia käytäntöjään, jos Israel päättää kohdistaa iskuja sen ydinaseohjelmaa vastaan.

Haghtalabin mukaan Iranin “ydinenergiaohjelma” on olemassa täysin rauhanomaisia tarkoituksia varten. Iran on solminut liudan joukkotuhoaseita kieltäviä sopimuksia ja maan uskonnollinen johtaja Ali Khamenei on todennut ydinaseiden olevan islamin uskonnon vastaisia.

Haghtalab kertoo lisäksi Iranin olevan valmis vastaamaan Israelin mahdolliseen iskuun samalla mitalla.

– Olemme valmiita laukaisemaan voimakkaita ohjuksia valikoitujen kohteiden tuhoamiseksi. Sormemme ovat liipaisimella ja olemme tietoisia Israelin ydinaselaitosten sijainneista.

Iran teki sunnuntain vastaisena yönä laajan ohjus- ja droonihyökkäyksen Israeliin. Israel on paljastanut aikovansa vastata iskuun, mutta iskun ajankohdasta ja laajuudesta ei toistaiseksi ole tietoa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart arvioi Ylelle sunnuntaina, että Israel saattaa nähdä tilanteen hyvänä mahdollisuutena iskeä Iranin ydinaseohjelmaa vastaan.

Lähde: Reuters

Elsa Osipova

Israelin vastaus Iranin hyökkäykseen saattaa viivästyä juhlapyhien takia

Israelin vastaus Iranin viikonloppuiseen hyökkäykseen saattaa viivästyä pesahin vuoksi, arvioi Yhdysvaltain virkamies ABC Newsin mukaan.

Juhlapyhät alkavat maanantaina ja kestävät kuukauden loppuun saakka. Juutalaiset viettävät pääsiäistä, eli pesahia Egyptistä orjuudesta vapautumisen muistoksi.

Eilen israelilainen Jerusalem Post kirjoitti, että Israelin armeija on päättänyt, miten vastahyökkäys etenee. Hyökkäyksen päivämäärästä ei ole tietoa.

Myös Britannian ulkoministeri David Cameron vahvisti eilen, että Israel on päättänyt vastata Iranin viikonloppuiseen hyökkäykseen. Cameron toivoo, että Israelin vastaus ei johda konfliktin kärjistymiseen Lähi-idässä, Reuters uutisoi.

Lähde: Reuters

Suosittelemme