Leicesterin Jutta Rantalalta upea maali FA Cupin välierässä – Tottenham silti historiallisesti finaaliin

Suomalaishyökkääjä Jutta Rantala nousi naisten FA Cupin maalipörssin kärkeen. Välierässä nähtiin suomalaisista myös Tottenhamin Eveliina Summanen ja Olga Ahtinen.

Tottenhamin pelaajat tuulettavat.
Tottenham etenee ensimmäisen kerran naisten FA Cupin loppuotteluun. Kuva: Eddio Keogh / The FA via Getty Images
Paavo Forsberg

Eveliina Summasen ja Olga Ahtisen edustama Tottenham jatkoi huimaa kauttaan jalkapallon naisten FA Cupissa, kun ensimmäistä kertaa välierissä pelannut joukkue eteni loppuotteluun kaadettuaan kotikentällään Leicesterin 2–1 jatko-ottelun jälkeen.

Myös vierasjoukkue Leicester pelasi ensimmäistä kertaa neljän parhaan joukossa.

Martha Thomas puski voittomaalin Olga Ahtisen antaman kulmapotkun jälkitilanteesta.

Rantalalta komea maali

Korkealta prässännyt Tottenham hallitsi ottelun alkua, mutta Leicesterin Jutta Rantala avasi maalihanat 12. minuutilla.

Suomalaishyökkääjä pääsi esittelemään hienoa laukaustaan, kun hän leikkasi oikealta laidalta sisään ja kiskaisi vasemmalla jalallaan rangaistusalueen rajalta pallon komeasti maaliin.

– Mikä maali! Hänelle annettiin ihan liikaa tilaa, kun tietää, millainen pelaaja hän on. Todellinen raketti Rantalalta, entinen Arsenalin ja Englannin maajoukkueen puolustaja Gilly Flaherty sanoi BBC:llä.

Myös Bayern Münchenin ja Hollannin maajoukkueen silloinen tähtilaituri Arjen Robben tuli tunnetuksi vastaavista maaleista 2010-luvulla.

Rantala nousi FA Cupin maalipörssin jaetulle kärkipaikalle kolmella osumallaan. Hän teki joukkueensa molemmat maalit puolivälierässä Liverpoolia vastaan. Rantalalla on Cupissa vyöllään myös kaksi maalisyöttöä, muilla kärkipaikkaa jakavilla ei yhtään.

Täksi kaudeksi Vittsjöstä Leicesteriin siirtyneen Rantalan kausi Englannissa on ollut hieno. Suomalainen on joukkueensa paras maalintekijä Superliigassa kuudella osumallaan. Sarjan maalipörssissä hän on jaetulla yhdeksännellä sijalla.

Rantala kertoi ottelun jälkeen Yle Urheilulle, että joukkue on luonnollisesti pettynyt lopputulokseen. Omaan maaliinsa Helmarit-hyökkääjä oli tyytyväinen.

– Tuollaisia olen tehnyt ennenkin.

Rantala kertoo, että hänen viime aikojen pirteät otteensa ovat olleet seurausta hyvästä harjoittelusta, jossa on keskitytty esimerkiksi laukomiseen oikeasta paikasta.

Leicesterillä on vielä neljä Superliigan ottelua jäljellä. Yhdeksäntenä olevan joukkueen tavoitteena on nousta kuuden parhaan joukkoon.

Jutta Rantala ja muut Leicesterin pelaajat juhlivat Rantalan tekemää maalia.
Jutta Rantala pääsi juhlimaan avauspuolikkaalla. Kuva: Eddie Keogh / The FA via Getty Images

Tolppa kolisi

Tottenhamin Eveliina Summanen puski kulmapotkusta pallon niukasti maalin yli 40. minuutilla ja otti toisella jaksolla keltaisen kortin. ”Spursin” Olga Ahtinen tuli Summasen tilalle 77. minuutilla.

Noin seitsemän minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Jessica Naz pääsi juoksemaan karkuun Leicester-puolustukselta ja sijoitti pallon ohi maalivahti Lize Kopin.

Tasoituksen jälkeen Tottenham sai otetta pelistä ja oli muutamaan otteeseen mennä johtoon lisäajalla, mutta ratkaisua haettiin jatko-ottelusta.

Rantala oli jatko-ottelun avauspuolikkaalla lähellä maalintekoa vapaapotkusta, mutta Spursin Rebecca Spencer sai näppinsä vaivoin väliin ja pallo kolisi ylärimaan.

Pääsarjassa kuudentena oleva Tottenham lähti otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, sillä se oli voittanut toisen seurojen keskinäisen kohtaamisen Superliigassa 1–0. Ensimmäinen päättyi tasan 1–1.

Tottenhamin vastustaja ratkeaa kello 16.30 alkaneessa toisessa välierässä, jossa kohtaavat viime vuoden finalistit Manchester United ja Chelsea. FA Cupin finaali pelataan Wembleyllä sunnuntaina 12. toukokuuta.

Lisätty kello 18.37 Jutta Rantalan kommentteja.