Pääministeri Orpo Iranin iskusta: Koston kierre saatava poikki – myös ulkoministeri Valtonen toivoo ettei tilanne enää pahene

Isku on tuomittu laajasti maailmalla, ja osapuolilta vaaditaan nyt malttia.

Petteri Orpo.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.). Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Päivi Lakka,
STT-Yle,
Yrjö Hjelt

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kuuluttaa malttia Lähi-idän kriisiin, jotta tilanne ei enää menisi pahemmaksi. Hänen mukaansa tulenarka tilanne voi helposti nyt eskaloitua.

– Iranin pitää lopettaa iskunsa ja Israelin pitäisi pidättäytyä kostamasta. Muuten tämä voi pahentua, Orpo sanoo Ylen haastattelussa.

Orpo arvioi, että Lähi-idässä on nyt todella kova riski suurelle alueelliselle konfliktille.

– Tilanne on erittäin tulenarka ja herkkä. Tämä oli täysin turha, silmitön isku. Nyt täytyy tehdä kaikki, että koston kierre saadaan poikki, jotta tämä ei pääse eskaloitumaan. Tässä on riski erittäin suurelle paikallisille ja alueelliselle konfliktille, jolla voi olla suuria vaikutuksia.

Orpon mukaan vaikutukset Suomeen eivät ole suoria, mutta konflikteja maailmalla alkaa olla liikaa. Ne vaikuttavat toimintaympäristöön, jossa Suomikin on.

– Kansainvälisen yhteisön pitää tehdä kaikkensa – ja Suomi siinä mukana – että tämä koston kierre saadaan katkeamaan.

Ulkoministeri Valtonen: Toivotaan, että tämä jää tähän

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan tilanne Iranin ja Israelin välillä on vakava.

Suomi pyrkii osana kansainvälistä yhteisöä tekemään kaikkensa sen eteen, että jatkotoimia ei enää tehtäisi.

Lokakuun alusta alkaen on ollut Valtosen mukaan kasvava huoli siitä, että tilanne Lähi-idässa saattaa eskaloitua ja laajeta. Tähän asti eskalaatio on tapahtunut pikemminkin maiden sisällä kuin maiden välillä.

– Nyt on ensimmäinen kerta, kun Iran valtiollisena toimijana lähtee toteuttamaan hyökkäystä ja toivotaan, että tämä nyt tosiaan jää tähän, Valtonen sanoo.

Suomi kehottaa Valtosen mukaan osapuolia nyt äärimmäiseen harkintaan.

– Näissä iskuissa ja vastaiskuissa on sitä suurempi virhearvion vaara, mitä suuremmaksi ne kasvavat.

Hän kertoo olleensa viikonlopun aikana tiiviisti yhteydessä Suomen kumppani- ja liittolaismaihin ja niiden ulkoministereihin.

Valtonen korostaa, että erityisesti valtiotoimijoilla on vastuu alueen siviileistä.

– Tätä nyt mitataan nimenomaan sillä, että osapuolet jättäisivät lisätoimet tähän. Ja pyrkisivät pikemminkin vakauttamaan ja rauhoittamaan alueen tilannetta.

Isku tuomittu laajalti maailmalla

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi lausunnossaan voimakkaasti Iranin Israeliin kohdistaman laajamittaisen hyökkäyksen. Guterres kutsui iskuja vakavaksi eskalaatioksi ja vaati vihamielisyyksien välitöntä lopettamista.

Euroopan unionin ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell niin ikään tuomitsi Iranin iskut Israeliin. Hän kuvaili niitä ennennäkemättömäksi eskalaatioksi.

Britannian pääministeri Rishi Sunak tuomitsee Iranin vallankumouskaartin Israeliin tekemät lennokki- ja ohjusiskut ”holtittomina”.

– Nämä iskut uhkaavat lietsoa jännitteitä ja horjuttaa alueen vakautta. Iran on jälleen kerran osoittanut, että se aikoo kylvää kaaosta omalle takapihalleen, Sunak sanoi lausunnossaan.

Iran on varoittanut Yhdysvaltoja, että sen olisi pitäydyttävä Iranin ja Israelin välisen konfliktin ulkopuolella, kertoo AFP. Yhdysvallat on vakuuttanut raudanlujaa tukea Israelille.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson toisti presidentti Joe Bidenin ”rautaisen” tuen Israelin turvallisuudelle.

– Yhdysvallat seisoo Israelin kansan rinnalla ja tukee sen puolustusta Iranin uhkaa vastaan, hän sanoi lausunnossaan. Hän sanoi, että presidentti Bidenia tiedotetaan säännöllisesti tilanteesta.

Juttua ja otsikkoa päivitetty klo 16.41 pääministeri Petteri Orpon kommentein.

Suosittelemme