Tampereella avautui harvinainen muotinäyttely – katso kuvat tähtisuunnittelijoiden luomuksista

Museo Milavidassa avautuvaa näyttelyä täydentää Anna-Mari Pahkalan suunnittelema iltapuku, jonka näyttelijä Alma Pöysti esitteli maailmalle Golden Globe -gaalassa.

Näyttelyn vanhimmat puvut ovat 1700-luvulta.
Mattias Mattila

Tällaisia pukuja voi tavallisesti bongailla lähinnä punaisilta matoilta ja catwalkeilta, mutta nyt huippusuunnittelijoiden luomuksia on esillä Tampereen Museo Milavidassa.

Vaatteet ovat Paul Poiret’n, Jean-Paul Gaultier’n ja Alexander McQueenin kaltaisten tähtien käsialaa. Vastaavia näyttelyitä on harvemmin Suomessa tarjolla.

– Luvassa on läpileikkaus muotisuunnittelun historiasta, toteaa näyttelyn kuratoinut tutkija, muodin asiantuntija Katri Pyysalo.

Muotinäyttelystä mustavalkoinen 70-luvun lyhyt mekko.
Itävallassa syntynyt ja Amerikassa uransa tehnyt Rudi Gernreich (1922–1985) ihastui 1960-luvulla uusiin materiaaleihin, kuten vinyyliin ja muihin muoveihin. Kuvassa on hänen vuonna 1965 suunnittelemansa takkimekko. Kuva: Katriina Laine / Yle
Helmikoristeinen iltapuku, lähikuva vyötärön koristelusta.
Yksityiskohta italialaisen Emilio Schuberthin suunnittelemasta iltapuvusta 1950-luvulta. Kuva: Katriina Laine / Yle

Muodin huipulla -näyttelyn vanhin asu on ranskalaisen naisen hovipuku 1770-luvulta, näytillä on myös rajoja rikkovia töitä lähihistoriasta.

Tutkija Katri Pyysalo esittelee videolla Gaultier’n 1990-luvun alussa suunnitteleman korsettimekon ja Alexander McQueenin kuuluisalle Givenchylle 2000-luvun alussa taiteileman iltapuvun.

Huippumuoti on muutakin kuin ällistyttäviä asuja ja muotinäytöksiä, joiden laineet lyövät myös arkisessa pukeutumisessa. Alun perin Ranskasta Eurooppaan levinneet tyylit muun muassa peilaavat naisen asemaa yhteiskunnassa.

– Etenkin varhaisemmassa historiassa, 1700–1800-luvulla ylhäisönainen ei sellaisenaan kelvannut. Piti rakentaa itsensä tietyn näköiseksi vaatteilla, korseteilla ja ihan oikeasti vaatteiden sisältä löytyvillä rakenteilla, Pyysalo kertoo.

Yksityiskohta iltapuvun ruuskemaisesta koristeesta, punaista samettia ja koristehelmiä.
Kanadalaisen Arnold Scaasin vuonna 1985 suunnittelemassa iltapuvussa riittää ylellisiä yksityiskohtia. Kuva: Katriina Laine / Yle
Puku muotia esittelevästä näyttelystä, kultaiset kaulukset, ruskeaa samettia.
Ranskalaisen Thierry Muglerin (1948–2022) suunnittelema jakkupuku vuodelta 1986. Muglerin ihanne oli vahva, jopa aggressiivinen nainen. Kuva: Katriina Laine / Yle

Riian muotimuseon näyttelyyn perustuvaa kokonaisuutta täydentää uutiskuvista tuttu rubiininpunainen iltapuku. Näyttelijä Alma Pöysti käytti sitä Golden Globe -gaalan punaisella matolla tänä talvena. Puvun tuomista näytille ehdotti sen suunnittelija Anna-Mari Pahkala.

– Olimme tietenkin tosi innostuneita ajatuksesta ja mahdollisuudesta, Pyysalo sanoo.

Videolla Alma Pöystin iltapuku esillä Museo Milavidassa Tampereella.
Yksityiskohta mustasta drapeeratusta iltapuvusta.
Brittiläisen John Gallianon Diorille vuonna 2006 suunnittelemassa iltapuvussa huomio kiinnittyy veitsilaskoksiin. Kuva: Katriina Laine / Yle

Asiantuntija toivoo miesten pukeutumiseen koristeellisuutta

Tämän päivän muotia ohjailevat muun muassa ekologisuuteen ja sukupuolten moninaisuuteen liittyvät kysymykset.

Muun muassa unisex on muotimaailman kuumia ilmiöitä.

Mutta mitä on luvassa seuraavaksi?

– Palataanko vähän feminiinisempään tyyliin naisten pukeutumisessa, palataanko ylisuurista vaatteista pois, Pyysalo pohtii.

 sininen iltapuku näyttelyssä.
Alexander McQueenin vuonna 2002 suunnittelema iltapuku on auki lantioista. Kuva: Katriina Laine / Yle

Yksi haavekin asiantuntijalla on tulevaisuuden muodin suhteen.

– Oletan ja toivon, että myös miesten pukeutumiseen tulisi mukaan pieni ripaus koristeellisuutta ja niin sanottua feminiinisyyttä.

Suosittelemme