Turkulaiset toivovat Lukas Hradeckylle patsasta Runosmäkeen

Lukas Hradeckyn luotsaama seura voitti Saksan Bundesliigan mestaruuden. Turkulaisten mielestä se olisi syytä huomioida.

Lukas Hradeckyn Leverkusen varmisti Saksan Bundesliigan mestaruuden sunnuntaina. Kuva: Lehtikuva
Eino Kossila

Saksan Leverkusenin täysin sekoittanut jalkapallomestaruus tuntuu Turussa asti.

Turkulaisen Lukas Hradeckyn kipparoima seura toteutti 120-vuotisen unelmansa saksalaisen jalkapallon suurimmasta saavutuksesta, kun Bundesliigan mestaruus lopulta sunnuntaina varmistui.

Lukas Hradeckyn ja Leverkusenin mestaruus huomioitiin Turussa heti tuoreeltaan, kun pormestari Minna Arve onnitteli ”Lukea” viestipalvelu X:ssä.

– Kyllä kelpaa pormestarinkin tuulettaa. Ja sopivasti myös Lukas Hradeckyn kenttä Runosmäessä on saatu käyttöön, Arve kirjoitti.

Myös Hradeckyn kasvattiseura TPS huomioi mestaruuden X:ssä.

Vuoden turkulaisen tittelin vuonna 2021 voittaneen Hradeckyn mukaan nimettiin jalkapallokenttä Runosmäessä. Hradecky vietti lapsuutensa Runosmäen lähiössä ja hänen uransa voi sanoa alkaneen sieltä.

Kävimme Runosmäessä kysymässä, kuinka Lukas Hradeckyä tulisi muistaa Turussa.

Kolme poikaa seisoo koulun sorakentällä.
Runosmäkeläiset Adriano Romero, Samu Hirvenoja ja Jone Moisalo toivovat Hradeckylle vähintään patsasta kaupunginosaan. – Kun täällä oli vielä hiekkakenttä, Lukas Hradecky oli täällä käymässä. Saimme nimmarit, ja kenttä oli ihan täynnä, Romero muistelee kohtaamistaan. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Nuori mies katsoo kameraan, taustalla lähiömaisema, autoja ja parkkipaikka.
– Pieni juhla ja joku patsas olisi kyllä hieno. On se sen verran kova jätkä. Kyllä hän Runosmäkeä tuo maailmankartalle ja on iso esikuva monelle nuorelle, Markus Luoto sanoo. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Nainen hymyilee Suomi-kaulahuivi yllään, taustalla autoja ja parkkipaikka.
– Varmasti uusia jalkapalloilijoita tulee lisää ainakin tästä lähiympäristöstä. Varmasti se kannustaa, Reija Kortetjärvi toteaa. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Toistaiseksi Turun kaupungilla ei ole suunnitelmia huomioida Hradeckyn Bundesliiga-mestaruutta.

Turun kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja ja vasemmistoliiton kansanedustaja Timo Furuholm on jättänyt valtuustoaloitteen, että kaupunki järjestäisi kansanjuhlan Hradeckyn kunniaksi tulevana kesänä.

Suosittelemme