Kankaistenjärven asukkaat moittivat kuulemisen vähyyttä puuterminaalin hankkeessa

Hämeenlinnan Kankaistenjärven kyläläiset ovat valittaneet ympäristölupaviranomaisten menettelystä.

Karttakuva suunnitellun puuterminaalin paikasta.
Puuterminaalin ympäristölupahakemus on ollut Hämeenlinnan kaupungin käsittelyssä viime marraskuusta lähtien. Kuva: Petri Lassheikki / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap
Maarit Piri-Lahti

Ylijoki metsäenergia oy:n ympäristölupahakemus puuhaketerminaalille on synnyttänyt uutta liikehdintää Kankaistenjärven asukkaiden ja mökkiläisten keskuudessa Hämeenlinnassa. Kaupungin ympäristölupaviranomaisille on lähetetty kirje maanantaina.

Allekirjoittaneiden mielestä Hämeenlinnan kaupungin ympäristölupaviranomainen on tehnyt virheen Ylijoki metsäenergia oy:n lupamenettelyssä, koska se ei ole antanut riittävästi mahdollisuutta kuulemiselle.

– Virheellinen menettely on korjattava antamalla erityistiedoksianto kaikille asianosaisille, mukaan lukien Kankaistenjärven vapaa-ajan kiinteistöjen omistajat ja määräämällä uusi kohtuullinen ajankohta muistutusten antamiselle, sanoo yksi allekirjoittaneista Heikki Jylhä-Vuorio.

Ylijoki metsäenergian ympäristölupahakemus on ollut käsittelyssä viranomaisilla viime marraskuusta lähtien ja yrittäjältä on pyydetty lisäselvityksiä. Ympäristötarkastaja Terhi Laine kertoo, että Hämeenlinnan puuterminaalin ympäristölupapäätöksen olisi tarkoitus valmistua kesälomaan mennessä. Asukkaiden kirjeen johdosta hän on ollut yhteydessä ely-keskukseen saadakseen kannanoton vesilain mukaisen luvan tarpeesta.

Ympäristölupahakemuksessa haetaan varastointilupaa yhteensä 45 000 tonnille ja haketuslupaa 45 000 tonnille. Haketerminaalia on suunniteltu valtatie 10:n ja Kankaistenjärven uimarannan läheisyyteen.

Hulevesipäästöt valuisivat järveen?

Asukkaiden kirjeessä viitataan ympärisösuojelulain 44 pykälään, jonka mukaan kuulutus on annettava erikseen tiedoksi niille asianomaisille, joita asia erityisesti koskee.

Kirjeessä väitetään, että haketusaseman tontin lähietäisyydellä on kiinteistöjä, joiden omistajille ei ole toimitettu mitään tietoa asiasta.

Asukkaat ovat huolissaan vaarasta, että haketustoiminnasta syntyvät hulevesipäästöt sekä öljy- ja polttoainevalumat joutuvat kohti Kiimasuota ja edelleen Komulahdenojaa pitkin Kankaistenjärveen. Komulahdenoja laskee järveen kaupungin suositun uimarannan kohdalla.

Kankaistenjärven suojeluyhdistyksen mukaan järven tila on viime vuosina huonontunut.

Suunnitellun haketusterminaalin ympäristölupahakemukseen on jätetty viime vuoden marraskuussa useita muistutuksia. Niissä on vaadittu myös melun, pölyn sekä tiiviin rekkaliikenteen aiheuttamien haittojen selvittämistä.

Suosittelemme