Korsnäsin merituulipuiston koko voi kaksinkertaistua – projektipäällikkö: ”Positiivista asukkaille”

Korsnäsin merituulipuisto voisi koostua jopa 150 turbiinista. Kantaverkon kapasiteetti määrittää pitkälti hankkeen koon.

Vattenfallin merituulipuisto Tanskan edustalla.
Metsähallituksen suunnittelema merituulivoimapuisto rakentuisi valtion yleiselle merialueelle Korsnäsin edustalle, noin 15–30 kilometrin päähän rannikosta. Kuvassa Vattenfallin merituulipuisto Tanskan edustalla. Kuva: Vattenfall
Merja Siirilä

Korsnäsin merituulipuisto on edennyt ympäristövaikutusten arviointivaiheeseen. Puistoa suunnittelevat yhdessä Metsähallitus ja kunta. Rakentajaksi on valittu Vattenfall.

Hankkeen piti alun perin sisältää enintään 100 voimalaitosta, mutta alue on kasvanut ja voimalaitosten määrä voi nousta 150:een.

Vattenfallin projektipäällikön Klaus Nissenin mukaan on tärkeää suunnitella mahdollisimman suuri puisto, koska alueen laajentaminen jälkikäteen on paljon vaikeampaa.

– Siksi on tärkeää, että kaikki palaset loksahtavat kohdalleen jo suunnitteluvaiheessa.

Puiston suuruus hyödyttäisi hänen mukaansa kuntalaisia.

– Asukkaiden kannalta on myös positiivista, että hankealue on mahdollisimman suuri. Se tarkoittaa enemmän työmahdollisuuksia.

Nissen huomauttaa kuitenkin, että puistosta ei välttämättä tule niin suurta kuin tällä hetkellä suunnitellaan.

– Meidän on selvitettävä huolellisesti hankkeen tekniset näkökohdat ja se, kuinka paljon aluetta tulemme käyttämään. Ensimmäinen askel on saada hankealue ja rajat paikoilleen maankäyttösuunnitelman ja yleiskaavan perusteella.

Fingridillä on hankkeessa keskeinen rooli, sillä puiston koko riippuu paljon kantaverkon kapasiteetista.

– Se on osa kehitystyötä, jota juuri nyt tehdään. Se kestää useita vuosia ja perustuu vuoropuheluun kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa.

Tuulivoimaloiden lisääntyminen tarkoittaa myös sähköntuotannon lisääntymistä. Nykyisessä ympäristövaikutusten arvioinnissa maksimiteho on 2 500 megawattia. Alun perin maksimiteho oli 1 300 megawattia.

Asukkaiden mielipiteet otetaan huomioon

Korsnäsissä on jo järjestetty niin sanottuja tuulikahviloita, joissa yleisöllä on ollut mahdollisuus esittää kysymyksiä hankkeesta sekä yleisötilaisuus yva-ohjelmasta.

– Otamme vastaan ja käymme läpi kaikki kommentit. Ne otetaan huomioon ohjelmaa viimeisteltäessä.

Nissenin mukaan hanke on tähän mennessä saanut hyvän vastaanoton asukkailta.

– Paikallinen väestö ja myös kunta ovat ottaneet meidät avosylin vastaan. Se on asia, jota arvostamme ja johon suhtaudumme hyvin vakavasti.

Artikkeli on tiivistelmä Yle Österbottenin toimittaja Juho Teirin artikkelista: Havsvindparken i Korsnäs kan bli dubbelt större – projektchef: ”Positivt för invånarna”

Suosittelemme