Tekoäly neuvoi toimittajaa laittamaan kynähameen töihin – koneen ohjeistamasta työpäivästä tuli tuskainen

Kulttuuricocktailin toimittaja Sari Casal eli päivän tekoälyn ohjeilla. Alkuun lempeältä vaikuttava tekoäly paljastuu suoritushulluksi rentouttajaksi.

Toimittaja eli päivän tekoälyn ohjeilla saavuttaakseen mahdollisimman tehokkaan ja onnellisen päivän. Kuvitus: Antti Ollikainen / Yle
Sari Casal,
Antti Ollikainen

Aamu 5.57–8.45

Säpsähdän hereille ja vilkaisen kelloa, 5.57. Olen herännyt kolme minuuttia ennen herätyskellon merkkiääntä. Tekoälyn mielestä hyvä aika herätä on kuudelta, joka on minulle puolitoista tuntia tavallista aiemmin.

Olen päättänyt kokeilla, minkälainen olisi tekoälyn ohjeistama tehokas ja onnellinen päivä. Käytän Yle GPT -tekoälytyökalua, joka toimii samalla tavalla kuin suosittu Chat GPT -sovellus.

Tekoäly on vääjäämättä tulossa osaksi jokapäiväistä elämäämme. Jo nyt algoritmit suosittelevat minulle musiikkia, josta saattaisin pitää ja päättää puolestani, mihin sisältöihin törmään sosiaalisessa mediassa.

Ehkä tekoäly tietää itseäni paremmin myös sen, miten minun kannattaisi päiväni viettää. Mutta ovatko ohjeet sellaisia, että niitä kannattaa noudattaa?

”Tehokkaan, onnellisen ja tasapainoisen päivän saavuttaminen alkaa hyvin suunnitellusta aamurutiinista”, kone ohjeistaa.

Aamulla on määrä meditoida, venytellä, listata päivän tärkeimmät työtehtävät, syödä ravitseva aamiainen yhdessä lasten kanssa (etukäteen valmistettu tuorepuuro), viettää omaa laatuaikaa ja tehdä aamutoimet.

Teen aamun askareita ohjeenmukaisesti 20 minuutin lohkoissa. Se on teköälyn mukaan ”optimaalinen aika” tehtävien tekemiseen.

Meditoin aluksi sängyssäni, jotta ei tarvitsisi heti nousta ylös. Sen jälkeen vuorossa on venyttely.

Tekoäly suosittelee kynähametta ja hyvin istuvaa neuletta ammattimaisen vaikutelman luomiseksi. En omista sellaisia vaatteita.

Tekoäly suosittelee kynähametta ja hyvin istuvaa neuletta tai laadukkaita suoria housuja ja kaunista paitapuseroa ammattimaisen vaikutelman luomiseksi.

En omista tuollaisia vaatteita, joten kysyn kävisikö farkut ja pusero, koska työpaikallamme on tapana pukeutua rennosti. Farkut kelpaavat, kunhan ne ovat tummat ja kapealahkeiset. Vaikuttaa siltä, että tekoäly suosii asiallisina ja naisellisina pidettyjä vaatteita.

Valitsen mustat pillifarkut, vaaleanvihreän t-paidan ja värikkään villaneuleen. Asu tuskin olisi läpäissyt tekoälyn seulaa. Tämä ehdotti puseroon ”hienostunutta kuosia” ja muistutti, että sen pitää myös olla ”siisti ja sileä”.

Vaaleanpunaiset Reino-tossut kuvattuna ylhäältä kokolattiamattoa vasten.
Vaaleanpunaiset Reino-tossut kuvattuna ylhäältä kokolattiamattoa vasten.

Neuleeni on nyppyinen ja kaiken lisäksi hienostuneet asusteet ja jalkineet puuttuvat, jotka myös olisivat kuuluneet sopivaan työasuun.

”Huoliteltu olemus edistää positiivista mielikuvaa työyhteisössä”, tekoäly kertoo. Minusta konservatiiviset pukeutumisohjeet ovat tunkkainen tuulahdus menneisyydestä.

Työpäivä 8.45–16.30

Ohjeena on keskittyä ensiksi aamulla listattuihin kolmeen tärkeimpään työtehtävään ja aloittaa vaikeimmasta. Tehtäviä tulisi tehdä yksi kerrallaan, multitaskausta eli monen asian samaan aikaan hoitamista tekoäly ei suosittele.

Saan vihreää valoa myös toimituskokoukseen osallistumiseen, mutta sen jälkeen on syytä pitää kunnollinen tauko.

”Tauot ovat tärkeitä paitsi fyysisen hyvinvoinnin myös mielen virkistämisen ja tuottavuuden kannalta”. Parhaat mahdolliset tavat hyödyntää tauko ovat fyysinen liike, mielen nollaaminen, veden juominen, pieni välipala ja lyhyt sosiaalinen hetki.

Yritän optimoida tauon tekoälyn ohjeiden mukaisesti, joten lähden kävelylle vesipullon kanssa. Kuuntelen kävelyn ajan musiikkia rauhoittaakseni mieltäni.

Tekoäly korostaa taukojen merkitystä ja työtehtävien palastelua. Kyse on tekoälyn mukaan optimaalisesta työskentelytavasta. Tekoäly suosittelee työskentelyä 20 minuutin pätkissä, koska sen ajan ihminen voi ”säilyttää tehokkaan keskittymisen”.

Työskentelystä tulee kuitenkin hajanaista jatkuvine taukoineen ja sorrun hoitamaan useita työtehtäviä limittäin. Työkaverit katsovat minua huvittuneina, kun ehdotan päiväkävelyä. Päätä alkaa särkeä.

Viisikin minuuttia hiljaisuudessa syvään hengittäen voi virkistää, tekoäly lupaa.

Iltapäivällä ohjeena on tehdä vähemmän keskittymistä vaativia työtehtäviä. Lisäksi tulisi listata seuraavan päivän tärkeimmät askareet. Tämä auttaa purkamaan asiat pois mielestä niin, että rentoutuminen on helpompaa työpäivän jälkeen, kun tietää valmistautuneensa jo tulevaan.

Myös lyhyt hengitys- tai mindfullness-harjoitus olisi suotavaa. Viisikin minuuttia hiljaisuudessa syvään hengittäen voi virkistää, tekoäly lupaa. Kokeilen seuraavaksi tätä, koska keskittyminen alkaa herpaantua ja väsyttääkin jo.

Päänsärky hellittää hetkeksi.

Ilta 17–21

Etukäteen ehdottamani illallisvaihtoehdot ovat tekoälyn mielestä loistavia, koska ne ovat ”nopeita ja ravitsevia” ja ”täydellisiä väsyneeseen iltaan”.

On kieltämättä mukava kuunnella näin myötäilevää puhetta.

Psykologi ja AI-ohjelmistokehittäjä Olli Airola sanoo, että jonkinlaiseen henkiseen valmennukseen tekoäly voi hyvinkin pystyä.

Hyvä puoli on esimerkiksi se, että tekoäly on saatavilla jokaisena vuorokauden hetkenä juuri silloin kun tarvitsee tsemppaajaa.

Tekoäly on usein liian suoraviivainen. Siltä puuttuu tilannetaju ja sanattoman viestinnän ymmärtäminen.

psykologi Olli Airola

Sen sijaan terapeutin korvaajaksi siitä ei vielä ole. Airola ei suosittele tekoälyn käyttämistä mielenterveysongelmien tai traumojen ratkomiseen.

– Tekoäly on usein liian suoraviivainen. Siltä puuttuu tilannetaju ja sanattoman viestinnän ymmärtäminen, hän sanoo.

Ihmisten yksinäisyyttä ei voida ratkaista myöskään pelkästään tekoälyn avulla. Airolan mukaan osalla käyttäjistä on hyviä kokemuksia esimerkiksi Replika-chatbot-sovelluksesta, mutta tekoäly ei korvaa oikeaa ihmiskontaktia.

– Vaarana voi olla, että botista tulee riippuvaiseksi. Se voi johtaa myös oikeiden ihmiskohtaamisten välttelyyn, jos taustalla on vaikka ahdistuneisuushäiriötä, hän huomauttaa.

Olli Airola seisoo veden äärellä ja hymyilee.
Psykologi ja AI-ohjelmistokehittäjä Olli Airola on kouluttanut lukuisia tekoälymalleja. Hän kannustaa ihmisiä kokeilemaan tekoälyä.

Aikatauluttamiseen tekoälystä voi olla hyötyä. Oman kokeiluni perusteella kuitenkin huomaa, ettei tekoäly hahmota aikaa täysin realistisesti.

– Ohjeissa on palautumista edistäviä tekijöitä, mutta niitä on ahdettu liikaa yhteen päivään, Airola sanoo.

Tekoälyn ohjeita noudattaessa rentoutumisestakin tulee suoritettava tehtävä.

Yhden vanhemman perheessä kaikkeen ei aika riitä, joten pyydän tekoälyltä sovellettuja ohjeita.

Iltaohjelmaan tekoäly ehdottaa hengästyttävän paljon tekemistä: ruuanlaiton ja aterioinnin lisäksi raittiissa ilmassa kävelyä, lukemista tai neulomista, perheeseen keskittymistä, hemmotteluhetkeä ja ruudun välttelyä, lasten iltatoimien lempeää ohjaamista ja iltasadun lukemista.

Yhden vanhemman perheessä kaikkeen tähän ei aika riitä, joten pyydän sovellettuja ohjeita kuudelta, kun keittiö on täydessä kaaoksessa.

Jäljelle jää siivoaminen, perheen yhteinen hetki, lasten iltatoimet ja rauhoittavaa iltatoimintaa lapsille. Ja sitten klo 20 viimein taas hetki omaa aikaa!

Lapset eivät tietenkään mene nukkumaan kahdeksalta. Itse puolestani olen tuolloin jo poikkeuksellisen väsynyt, koska olen herännyt kuudelta ja tekoäly käski välttämään kofeiinia iltapäivällä (aamukahviin pyysin erillislupaa).

Sorrun selaamaan hetken Instagramia, vaikka ruutua piti vältellä. Silti olen valmis nukkumaan yhdeksän jälkeen.

Ehkä kaikkea elämässä ei tarvitse optimoida.

Oliko päiväni tavallista parempi, tasapainoisempi ja tuottavampi tekoälyn ohjeilla? Ehkä. Uskon, että tauottamisesta ja yhteen tehtävään keskittymisestä kerrallaan olisi hyötyä etenkin pitkässä juoksussa. Myös lempeät tsemppiviestit pitkin päivää kohottavat itsetuntoa.

Silti mielessä jäytää pieni tyytymättömyys. Yleensä rauhoitun ja vietän omaa aikaa ennen nukkumaanmenoa. Päivän oma aikani (20 minuuttia) siirtyi aamuun, jolloin en kuitenkaan jaksanut tehdä mitään erityistä.

Ehkä kaikkea elämässä ei tarvitse optimoida. Huomenna nukun pitkään.

Suosittelemme