Suomeltakin pyydetty apua Pariisin olympialaisten turvaamiseksi – asiantuntijan mukaan kisat ovat terroristien ensisijainen kohde

Pariisin olympialaiset järjestetään tulenarassa maailmantilanteessa. Se on näkynyt myös suomalaisten valmistautumisessa kesän jättitapahtumaan.

Ranska on varautunut järein toimin taatakseen kesällä 2024 pidettävien olympialaisten turvallisuuden.
Ranska vastaa olympialaisia koskeviin uhkiin järein turvatoimin. Pariisissa on kisojen aikana kymmeniä tuhansia poliiseja ja sotilaita. Kuva: Firas Abdullah/Getty Images
Jelena Leppänen

Tunnelma oli jännittynyt Kansainvälisen olympiakomitean kevätkokouksessa Lausannessa.

KOK:n johtohahmojen kokoontuminen pidettiin suljettujen ovien takana, mutta pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden lähteiden mukaan yksi aihe nousi erityisen voimakkaasti pinnalle.

Paikalla ollut Jordanian edustaja kertoi olevansa syvästi huolissaan Gazan humanitaarisesta kriisistä. Hän sanoi sodan synnyttäneen globaalia vihaa, jollaista ei ollut ennen nähnyt.

Gazan sota on johtanut puolessa vuodessa kymmenien tuhansien ihmisten kuolemaan, joista suurin osa on siviilejä ja lapsia. Kansainvälinen kritiikki Israelia kohtaan on kasvanut, ja tilanne Lähi-idässä on räjähdysherkin pitkään aikaan.

Tämä on kasvattanut huolta lähestyvien kesäolympialaisten turvallisuudesta. Kun lisäksi otetaan huomioon Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja terroristijärjestö Isis-K:n uhkaukset iskeä Eurooppaan, Pariisin kisajärjestäjät ovat poikkeuksellisen kovassa paikassa.

Ranskalaiset kokoontuivat fiilistelemään Pariisin olympiaisännyyttä Eiffel-tornin juurelle.
Olympialaiset ja paralympialaiset tuovat Pariisiin noin 15 000 urheilijaa. Arvioiden mukaan kaupungissa vierailee suurtapahtumien aikana miljoonia turisteja. Kuva: Victor Lochon/Getty Images

– Pariisin olympialaiset ovat terroristien ensisijainen kohde, YK:ssa pitkään toiminut terrorismin vastaisen työn asiantuntija Edmund Fitton-Brown sanoi New York Timesille maaliskuussa Moskovan konserttisalissa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen.

Terrorismia paljon tutkinut Ulkopoliittisen instituutin johtava asiantuntija Olli Ruohomäki on samoilla linjoilla.

– Tällaiset jättitapahtumat ovat terroristeille magneetteja. Terrorismi on myös kommunikaatiota ja viestintää. Mitä näyttävämpi isku saadaan aikaan, sen paremmin kyseinen järjestö saa sanomaansa esille.

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo, että terrorismin uhkaan pitää suhtautua äärimmäisellä vakavuudella.

– Kesäolympialaiset ovat maailman seuratuimpia tapahtumia. Toisaalta Ranska on suurvalta, jolla on paljon osaamista ja kokemusta terrorisminvastaisesta työstä. Luotan, että turvallisuuskoneisto tekee kaikkensa kisojen turvallisuuden eteen, Vapaavuori kommentoi Yle Urheilulle.

Ranska pyytänyt apua myös Suomelta

Ranska on jo kertonut historiallisen suurista turvatoimista, joilla se pyrkii minimoimaan riskit. Järjestäjien mukaan olympialaisten turvaamiseen osallistuu Pariisissa 20 000 sotilasta ja 40 000 poliisiviranomaista.

Ranska on pyytänyt myös apua liittolaismailtaan. Maan puolustusministeriön mukaan Puola ja useat muut valtiot ovat ilmoittaneet lähettävänsä joukkoja vahvistamaan kisojen turvallisuutta.

Myös Suomen puolustusministeriö on saanut Ranskalta olympialaisiin liittyvän avunpyynnön.

– Asia on puolustushallinnossa valmistelussa. Valmistelujen aikana emme kommentoi mahdollisesti annettavan tuen määrää tai laatua, ministeriöstä viestitettiin tiistaina sähköpostitse Yle Urheilulle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron odotti Thaimaan pääministeriä vierailulle maaliskuussa 2024.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi hiljattain, että olympiakisojen avaisten suunnitelmat ovat turvallisuusuhkien vuoksi auki. Avajaiset on tarkoitus järjestää Seine-joen varrella. Ranskan viranomaiset harkitsevat niiden siirtämistä stadionille, jossa tapahtumaa on helpompi valvoa. Kuva: Christian Liewig/Getty Images

Osana turvallisuustoimia Ranska on aloittanut ensimmäisenä EU-maana tekoälyn avulla tapahtuvan kansalaisten massavalvonnan. Algoritmiohjatut kamerat tallentavat ja analysoivat esimerkiksi kaduilla, puistoissa tai urheilutapahtumissa olevien ihmisten fysiologisia piirteitä ja käyttäytymistä.

Lue lisää: Ranska hyväksyi olympialaisiin lain, jota kovimmat kriitikot pitävät dystopian alkuna

Olli Ruohomäki uskoo turvajärjestelyjen olevan hyvällä tolalla.

– Eurooppa ja Ranska ovat joutuneet erilaisten terrori-iskujen kohteiksi. Menneistä on varmasti opittu. On kuitenkin selvää, ettei mitään järjestelyjä voi tehdä täysin aukottomasti.

Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho korostaa, että olympialaisissa on käytössä kaikkein kovimmat toimenpiteet.

– Huhtikuun alussa 50 000 ihmistä juoksi Pariisin maratonin. Ranskan ympäriajossa mennään ulkoilmassa yli 3 000 kilometrin reittiä. Nämä ovat erittäin korkean turvaluokan tapahtumia, jotka Ranska on pystynyt järjestämään.

Suomen joukkue yhteistyössä Supon kanssa

Turvallisuusjärjestelyt ovat olleet isosti esillä myös Suomen olympiajoukkueen valmistautumisessa viiden renkaan kisoihin. Olympiakomitea on ollut aktiivisesti yhteydessä paitsi kisajärjestäjiin myös suojelupoliisiin, ulkoministeriöön ja Suomen Pariisin suurlähetystöön.

Suomen joukkueenjohtajana Pariisissa toimiva Leena Paavolainen kertoo, että yhteistyö suojelupoliisin kanssa tiivistyi ennen vuoden 2014 Sotšin talviolympialaisia. Supo tarjoaa olympiajoukkueelle riskikartoituksia eri maiden ja kaupunkien tilanteista.

– Toistaiseksi ei ole tullut viestiä, että valmistautumiseen pitäisi tehdä erityisempiä muutoksia. Maailman tilannetta seurataan kuitenkin tarkasti, Paavolainen kertoo.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kommentoi videolla Pariisin kisoihin liittyviä turvallisuushuolia.

Paavolaisen mukaan suomalaisurheilijoilta on tullut jonkun verran kysymyksiä liittyen kisojen turvallisuuteen.

– Ilmassa on ollut vähän huolta, mutta pääosin urheilijoiden keskittyminen on ollut kevään karsintakisoissa ja valmistautumisessa Pariisiin. Ja niin sen pitää ollakin.

Suomen joukkue on jo käynyt keskenään läpi liikkumiseen ja asumiseen liittyviä käytäntöjä. Suomalaiset majoittuvat olympialaisten kisakylässä samassa yksikössä muiden Pohjoismaiden eli Norjan, Ruotsin ja Tanskan kanssa.

– Meillä on esimerkiksi käytäntö, että jokaisen joukkueen jäsenen olinpaikka on koko ajan joukkueenjohdon tiedossa. Meillä on kisojen aikana myös 24/7-kontaktit Suomen päähän, Paavolainen sanoo.

Israelilla maksimaaliset turvatoimet

Gazan humanitaarinen katastrofi ja paheneva Lähi-idän kriisi ovat voimistaneet kritiikkiä Israelia kohtaan.

Maa lähettää näillä näkymin Pariisiin yli 100 hengen joukkueen. Joukkueen turvatoimista on kerrottu toistaiseksi julkisuuteen vähän, mutta on selvää, että ne ovat poikkeuksellisen mittavat.

Israelin urheiluministeriö ilmoitti viime vuoden lopulla nostavansa turvallisuusbudjettiaan 1,3 miljoonalla eurolla Pariisin olympialaisiin.

– Samaan aikaan ei voi unohtaa muita kisoissa olevia urheilijoita, kuten palestiinalaisia. Heidän turvallisuuteensa panostetaan yhtä lailla, KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho sanoo.

Median edustajat seurasivat tilannetta Münchenin olympialaisissa 1972, kun terroristit ottivat panttivangeikseen Israelin joukkueen jäseniä. Münchenin verilöylyssä kuoli lopulta 17 ihmistä, 11 israelilaista panttivankia, 5 terroristia ja yksi saksalaispoliisi.
Münchenin kisojen 1972 tragedia on edelleen tuoreessa muistissa. Palestiinalaisen Musta syyskuu -terroristijärjestön jäsenet ottivat vangikseen Israelin joukkueen jäseniä. Münchenin verilöylyssä kuoli kaikkiaan 17 ihmistä – 11 panttivankia, yksi saksalaispoliisi ja viisi terroristia. Kuvassa median edustajia Israelin joukkueen majoituspaikan edustalla. Kuva: Sammy Minkoff/ All Over Press

Pariisin kisajärjestäjillä on käännettävänään vielä monta kiveä. Leena Paavolainen kuitenkin muistuttaa, että joukkueiden asumisjärjestelyt ja liikkumisreitit suorituspaikoille on suunniteltu äärimmäisellä pieteetillä.

– Olen sanonut aiemminkin, että olympialaisten aikana urheilijoiden kisakylä on yksi maailman turvallisimmista paikoista, jossa joukkueiden jäsenet ovat omassa kuplassaan.

Suurimmat kysymysmerkit liittyvät miljoonien kisaturistien turvallisuuteen ja julkisilla paikoilla tapahtuviin kokoontumisiin. Uhkakuvista huolimatta kaikki tämän jutun haastateltavat ovat vahvasti kisojen järjestämisen kannalla.

– Eihän se nyt niin voi mennä, että olympialaiset tai mikään muukaan suurtapahtuma perutaan, koska maailma kuohuu tai terroristiryhmät ajavat omaa agendaansa. Sehän tarkoittaisi, että näille uhille alistutaan, Ulkopoliittisen instituutin johtava asiantuntija Olli Ruohomäki sanoo.

– Parhaiten tähän pätee englanninkielinen motto ”keep calm and carry on”.

Suosittelemme