Pyhäjoella tulva on jo tehnyt vahinkoja – Pyhäjoen ja Siikajoen tulvahuippua odotellaan viikon puoliväliin

Pyhäjoessa virtaus on Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan jo keskimääräistä suurempaa. Myös Siikajoella jääpatoriski on olemassa.

Ruskea, vuolas tulvassa oleva Kalajoki, veden keskeltä nousee koivu, taustalla Tyngän myllyn punaisia rakennuksia.
Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan virtaumat ovat jo kasvaneet Pyhäjoessa. Kalajoessa tulvatilanne on jo helpottanut. Kuva Kalajoen tulvista lauantailta 13. huhtikuuta. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Nuutti Ruokangas

Jääpadot ovat nostaneet tulvavettä myös Pyhäjoella ja ensimmäisiä tulvavahinkoja on jo koettu.

Muutamia kymmeniä kilometrejä etenkin viikonloppuna rajusti tulvinutta Kalajokea pohjoisempana Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Pyhäjokikin tulvii.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Joona Meriläisen mukaan vettä on hetkittäin nostanut Pyhäjoella Oulaisten ja Haapaveden välillä oleva noin puoli kilometriä pitkä jääpato. Pelastuslaitos kävi tarkistamassa yhden omakotitalon tilannetta Oulaisissa, mutta veden laskettua suojaustoimille ei ollut vielä tarvetta.

Meriläinen kertoo, että toistaiseksi tilanne on vielä rauhallinen. Pelastuslaitos ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus tekevät alueella lentoja kuvauskopterilla ennen jatkotoimenpiteiden päättämistä.

– Vielä on vaikea arvioida onko Pyhäjoella luvassa samanlaisia tulvia kuin Kalajoella, Meriläinen toteaa.

Kalajoki virtaa Nivalasta Kalajoelle ja Pyhäjoki Oulaisista Pyhäjoelle.
Pyhäjoki ja Siikajoki sijaitsevat muutamia kymmeniä kilometrejä Kalajoen pohjoispuolella. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle, Mapcreator, Open street map

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta kerrotaan, että tulvien huippua odotetaan Pyhäjoelle alkuviikolle ja taas Pyhäjoen pohjoispuolella sijaitsevalle Siikajoelle tulvahuipun ennustetaan sattuvan viikon puoliväliin.

Sekä Pyhäjoella ja Siikajoella tulvahuippujen odotetaan olevan keskimääräistä suurempia. Ely-keskuksen mukaan Pyhäjoella virtaumat ovat kasvaneet hieman ja tulvavahinkoja on jo todettu.

Myös Siikajoella riski jääpatojen syntymiseen on olemassa ja vesi saattaa nousta joelta pelloille.

Kalajoen tulvatilanne vaikuttaa helpottuneen, eikä vahinkojen pitäisi enää laajentua.

Suosittelemme