Joensuussa kuolleen 4-vuotiaan isäpuoli valitti tuomiostaan – emeritusprofessori näkee ennakkotapauksen mahdollisuuden

Joensuussa kuolleen 4-vuotiaan isäpuoli on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen. Matti Tolvasen mielestä nyt olisi selvitettävä, kuinka pitkälle pelkkä korvausvalitus voi johtaa.

Matti Tolvanen, rikosoikeuden professori emeritus
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen pitää tapausta kiinnostavana oikeuden kannalta. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Emilia Saukkonen

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen uskoo, että Joensuussa kuolleen 4-vuotiaan oikeuskäsittelyssä on ennakkotapauksen mahdollisuus.

Lapsen isäpuoli on jättänyt valituksen tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen. Hän vaatii hovioikeutta alentamaan vankeusrangaistustaan. Miehen asianajajan toimittama kirjelmä on vastavalitus menehtyneen pojan isoäidin valitukseen. Pojan isoäiti on vaatinut valituksessaan isäpuolta maksamaan hänelle korvauksia lapsen kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä.

Emeritusprofessori Matti Tolvanen pitää perusteltuna sitä, että isäpuolen vastavalitusta ei tutkita hovioikeudessa lainkaan, sillä tuomio on rangaistuksen osalta perusteltu ja lainvoimainen.

– Oikeustilanne on kuitenkin epäselvä, jolloin olisi paikallaan selvittää se, kuinka pitkälle vastavalitusoikeus on olemassa, Tolvanen pohtii.

Hän ei muista miltään oikeusasteelta vastaavaa asetelmaa.

– Meillä ei ole olemassa ennakkoratkaisua tapauksesta, jossa rikosjutun yhteydessä ajetun siviilivaatimuksen myötä rikoksesta tuomittu vaatii rangaistuksensa lieventämistä, Tolvanen sanoo.

Oikeussalissa istuu edessä tuomarit ja yleisössä asianajajat. Syytetyt näkyvät tietokoneen ruudulla.
Lapsimurhaa käsiteltiin helmikuun puolessa välissä Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Käräjäoikeus tuomitsi isäpuolen muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta seitsemäksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Lapsen äiti sai kolmen vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottoman vankeuden muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Juttu etenee hovioikeuden käsittelyyn

Oikeuskirjallisuudessa on Tolvasen mukaan ristiriitaisia käsityksiä siitä, mihin korvauksia koskeva valitus voi johtaa.

– Voiko se avata syytetylle mahdollisuuden vastavalitukseen, jossa hän voi vaatia jopa syyksi lukemisen muuttamista tai vähintään rangaistuksen alentamista, Tolvanen tarkentaa.

Tolvasen mukaan mikäli alkuperäinen valitus olisi koskenut rikoskysymyksiä, olisi vastavalitus voinut käsitellä koko juttua. Koska nyt käsittelyssä oleva isoäidin valitus koskee vain korvauksia, voi olla että rikosvastuuta käsittelevää isäpuolen vastavalitusta ei edes tutkita.

Syyttäjä ja lapsen äiti ovat valittaneet Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Myös kuolleen lapsen biologinen isä ja lapsen isoäiti vaativat muutoksia käräjäoikeuden tuomioon.

Isäpuoli ei ilmaissut tyytymättömyyttään tuomioonsa määräajassa, mutta teki nyt vastavalituksen.

Matti Tolvasen mukaan hovioikeus ottaa jutun jatkokäsittelyyn, sillä tuomioista on jo valitettu. Samalla hovioikeus käsittelee myös isoäidin valituksen. Samassa yhteydessä on päätettävä, tutkitaanko isäpuolen vastavalitus vai ei.

Tolvanen ei itse usko, että hovioikeus alentaa isäpuolen saamaa vankeusrangaistusta.

Toimittaja Aliisa Ristmeri tiivistää videolla Joensuussa kuolleen 4-vuotiaan tapauksen.

Suosittelemme