Kymenlaakson hyvinvointialueen tilaisuudessa ihmisiä huoletti terveyspalveluiden saatavuus

Kymenlaaksolaiset kysyivät Kymenlaakson hyvinvointialueen palveluverkon ja -rakenteen uudistuksista.

Elimäen terveyskeskuksen yksikerroksinen tiilirakennus
Elimäen terveyskeskus on yksi lakkautettavista toimipisteistä. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle
Kirsi Lönnblad

Kymenlaaksolaiset toivovat terveyskeskusten aukiolojen laajentamista.

Asia tuli ilmi maanantai-iltapäivänä hyvinvointialueen asiakkaille järjestämässä tilaisuudessa. Tilaisuus toteutettiin etätapaamisena verkossa. Kysymyksiin oli vastaamassa muun muassa Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Ihanteellisessa maailmassa ainakin isommilla terveysasemilla voisi olla laajempi aukioloaika, joka tietyissä asioissa vähentäisi päivystyskäyntejä. Lääkäripula asettaa kuitenkin esteitä aukioloaikojen laajennukseen, vastasi Marja-Liisa Mäntymaa.

Miehikkälässä, Elimäellä ja Jaalassa suljettujen terveysasemien kohtalo kiinnosti myös ihmisiä.

Huhtikuun alussa hyvinvointialue ilmoitti, että se lakkauttaa todennäköisesti ensimmäisenä Elimäen, Jaalan ja Miehikkälän terveysasemat, sillä niissä ei ole riittävästi hoitajia, tai lääkäreitä. Terveysasemat ovat menossa kiinni huhtikuun lopussa ja ne avataan kesäkuun alussa.

– Tulossa on kuitenkin suunniteltu kesäsulku juhannuksesta eteenpäin. Jos lääkäritilanne näillä terveysasemilla ei parane, niin ne pysyvät suljettuna kesäsulkuun asti, sanoi Marja-Liisa Mäntymaa.

Kysyjillä oli huoli myös laboratoriopalveluiden saatavuuden säilyttämisestä.

– HUS diagnostiikka ohjaa omalla hintapolitiikallaan näytteenottoa suurempiin paikkoihin. Näytteenottopaikkojen suhteen täytyy mennä samaan kun terveyskeskuspuolellakin, eli näytteenottopaikkoja pitää keskittää, totesi Marja-Liisa Mäntymaa.

Seuraava kyselytilaisuus järjestetään etänä kymenlaaksolaisille torstaina 18.4 kello 17–19.

Suosittelemme