Tammervoima varautuu polttamaan nykyistä enemmän jätettä, koska roskapusseista irtoaa vähemmän lämpöä kuin ennen

Tarastenjärven jätteenpolttolaitosta pyörittävä yhtiö hakee lupaa poltettavan jätteen kokonaismäärän kasvattamiseen 220 000 tonniin vuodessa.

Tarastenjärven jätteenpolttolaitos.
Jätettä Tarastenjärven jätteenpolttolaitoksella, kuvattu 12.6.2023. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Antti Palomaa

Tampereen jätteenpolttolaitosta pyörittävä Tammervoima hakee lupaa nykyistä suuremman jätemäärän polttamiseksi.

Yhtiö varautuu siihen, että jatkossa jätettä pitää polttaa enemmän kuin nykyään saman lämpöenergiamäärän tuottamiseksi. Taustalla on kierrätyksen vaikutus yhdyskuntajätteen sisältöön.

– Muovin erilliskeräys on oletettavasti suurin tekijä lämpöarvon laskun taustalla, sanoo Tammervoiman toimitusjohtaja Paavo Knaapi.

Tammervoima haluaa varautua ympäristöluvan muutoksella poltettavan jätteen kokonaismäärän kasvattamiseen 180 000 tonnista vuodessa 220 000 tonniin vuodessa.

Knaapi arvioi, että kierrätykseen kelpaamatonta jätettä riittää poltettavaksi nykyistä suurempi määrä, koska Pirkanmaa on kasvava alue.

Tammervoiman laitokseen tuodaan jätettä myös Jyväskylän seudulta. Suunnitteilla ei ole oleellisesti laajentaa aluetta, jolta jätettä Tampereelle kuljetetaan.

Tammervoiman jätteenpolttolaitos on toiminut Tampereen Tarastenjärvellä kahdeksan vuotta. Laitos tuottaa jätteestä kaukolämpöä ja sähköä.

Jätteen lämpöarvo ei välttämättä laske

Vaikka Tammervoima on todennut, että lämpöarvo jätteessä laskee ja on laskenut viime vuosina, asia ei välttämättä ole aina näin.

Esimerkiksi Kalle Elfving selvitti diplomityössä LUT-yliopistolle sekajätteen koostumuksen muutosta Kymenlaakson Jätteen alueella. Diplomityössä oli kolme eri skenaariota, joissa kaikissa jätteen lämpöarvo kasvoi ainakin vähän.

Tehollinen lämpöarvo kasvoi aavistuksen myös skenaariossa, jossa pakkausjätteiden eli kartongin ja muovin lajittelutehokkuus kasvaa huomattavasti enemmän kuin biojätteen lajittelutehokkuus. Biojätteen lämpöarvo on paljon pienempi kuin esimerkiksi muovin.

Knaapi sanoo, että asia ei ole yksiselitteinen ja muovin erilliskeräyksen lisäksi muutkin asiat vaikuttavat lämpöarvoon ja vaikutukset voivat olla ristikkäisiä.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme