Vaasan seudun jätelautakunnan jäsenet voidaan ehkä pidättää luottamustoimestaan kuntalain avulla

Kuntalain mukaan valtuusto voi pidättää valitun virkamiehen tehtävistään siltä ajalta, kun esitutkinta on vireillä virkamiehen epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vihreäkantinen Suomen laki -kirja. Kirjan päällä on puheenjohtajan nuija.
Kuva: Arja Lento / Yle
Merja Siirilä,
Sofi Nordmyr

Kuntalain mukaan luottamushenkilö voidaan pidättää toimestaan esitutkinnan ajaksi.

Siihen saatetaan vedota nyt, kun poliisi tutkii, ovatko Vaasanseudun jätelautakunnan jäsenet syyllistyneet rikoksiin.

Yle uutisoi 21. maaliskuuta, että poliisi oli aloittanut esitutkinnan Vaasanseudun jätelautakunnasta jätelain ja virkavelvollisuuden rikkomisista.

Lautakunnan jäsenet, jotka äänestivät Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä ja ely-keskuksen pyyntöjä vastaan, on kutsuttu kuulusteluun.

Hans Frantz (r.) johtaa Vaasan väliaikaista valiokuntaa, jonka tehtävänä on selvittää kaupungin viiden jätelautakunnan jäsenen luottamus. Hän kertoo pyytäneensä jätelautakunnan lakimiestä tutustumaan tarkemmin kuntalain 85 §:ään, joka koskee virheellistä menettelyä luottamustoimessa.

– Kyse on kahdesta eri prosessista. Poliisi ottaa kantaa mahdolliseen rikokseen, ja me otamme kantaa luottamukseen. Meidän ei oikeastaan tarvitse odottaa poliisia, vaan voimme jatkaa eteenpäin, Frantz sanoo Yle Österbottenille.

Ehtiikö asia ajoissa huhtikuun kokoukseen?

Vaasan kaupunginvaltuuston oli tarkoitus käsitellä väliaikaisen valiolautakunnan ehdotusta jo maaliskuussa, mutta työ päätettiin keskeyttää korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä odotettaessa.

Korkein hallinto-oikeus ilmoitti viime viikon lopulla, että polttokelpoisten jätteiden ja lietejätteiden kuljetusasiassa ei ole valitusoikeutta.

Nyt kysymys kuuluu, ehtiikö Vaasan väliaikainen valiokunta saada lausuntonsa valmiiksi ennen 29. huhtikuuta pidettävää valtuuston kokousta.

Muussa tapauksessa asian käsittely siirtyy valtuuston kesäkuiseen kokoukseen.

Uusi valiokunnan jäsen ensi viikon kokouksessa

Jätelautakunnan on tarkoitus kokoontua jälleen ensi viikolla.

Jätehuoltopäällikkö Camilla Enell-Öst on kertonut aiemmin Yle Österbottenin haastattelussa, aikovansa esittää, että poltettavan jätteen ja lietteen kuljetushankinnoista tehdään korjaavia päätöksiä.

Toisin sanoen lautakunta aikoo siirtyä kunnallistettuun hankintaan ja luopua nykyisestä kiinteistöpohjaisesta järjestelmästä.

Kun hallitus kokoontuu, yksi yhdestätoista jäsenestä on uusi, sillä yksi Vaasan jäsenistä päätti erota henkilökohtaisista syistä.

Artikkeli on osittainen käännös Yle Österbottenin toimittaja Sofi Nordmyrin artikkelista: Kommunallagen kan stänga av ledamöter i Vasaregionens avfallsnämnd

Suosittelemme