Kansainvälinen tilanne näkyy suomalaisten eurovaali-innostuksessa

Suomalaisista peräti 94 prosenttia on sitä mieltä, että äänestäminen on nykytilanteen vuoksi entistä tärkeämpää.

Äänestystä Helsingissä taustalla vaalivirkailijat Susanna Lappalainen ja Seppo Hölttä
Äänestystä edellisissä eurovaalissa 2019. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Marika Harjumaa

Suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneita eurovaaleista. Tuoreen Eurobarometrin mukaan kiinnostus on kasvanut 20 prosenttiyksikköä edellisistä EU-vaaleista.

Suomalaisista 64 prosenttia kertoi olevansa kiinnostuneita kevään vaaleista. Kun tarkastellaan kaikkia EU-kansalaisia, luku on hieman pienempi eli 60 prosenttia.

Ajankohtainen kansainvälinen tilanne vaikuttaa paljolti siihen, kuinka tärkeänä äänestämistä pidetään. Kun 81 prosenttia kaikista EU-kansalaisista pitää äänestämistä entistä tärkeämpänä nykytilanteen vuoksi, suomalaisvastaajista sitä mieltä on peräti 94 prosenttia.

Suomalaiset pitävät tärkeinä vaaliteemoina EU:n puolustusta ja turvallisuutta, Euroopan tulevaisuutta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Koko EU:n tasolla kansalaisille tärkeimmät vaaliteemat ovat köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunta sekä kansanterveys.

Suomalaiset näyttävät myös olevan aiempaa suopeampia EU-jäsenyydellle. 82 suomalaisista kokee, että maamme on hyötynyt EU-jäsenyydestä. 80 prosentin mielestä Suomen EU-jäsenyys on yleisesti ottaen hyvä asia. Näin korkeita suomalaislukuja tästä aiheesta ei ole saatu kertaakaan mittausjaksolla 2007–2023.

EU näkyy vahvasti myös sen kansalaisten arjessa. 73 prosenttia sekä suomalaisvastaajista että muista EU-kansalaisista kokee, että unionin toimet vaikuttavat heidän arkielämäänsä.

Euroopan parlamentin teettämän kevään 2024 Eurobarometri-mielipidekyselyn toteutti Verian (ent. Kantar) kaikissa EU:n 27 jäsenvaltiossa kevättalvella. Osallistujat haastateltiin kasvokkain tai etäyhteyksin. Haastatteluja tehtiin yhteensä 26 411, joista Suomessa 1 024. EU-tason tulokset on painotettu jäsenvaltioiden väestömäärän mukaan.

Suosittelemme