Uusittavien saamelaiskäräjävaalien ehdokasasettelu päättyy vappuviikolla

Ehdokkaan voi asettaa vähintään kolme henkilöä, jotka on merkitty äänioikeutetuksi saamelaiskäräjien vaaliluetteloon.

Grafiikkakuva, jossa on sinisiä, punaisia, keltaisia ja vihreitä graafisia kuvioita ja teksti, jossa lukee saamelaiskäräjävaalit 2023 neljällä kielellä.
Korkein hallinto-oikeus on määrännyt viime vuoden saamelaiskäräjävaalit uusittavaksi. Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle
Jarno Tiihonen

Uusittavien saamelaiskäräjävaalien ehdokasasettelu on alkanut. Ehdokkaaksi asettamiseen, valitsijayhdistykseksi, tarvitaan vähintään kolme henkilöä, jotka on merkitty äänioikeutetuksi saamelaiskäräjien vaaliluetteloon.

Ehdokasasettelua varten täytetään valitsijayhdistyksen perustamisasiakirja ja ehdokkaan suostumuslomake, jotka on palautettava allekirjoitettuna vaalilautakunnalle viimeistään toukokuun 3. päivänä 2024 ennen klo 16.00.

Uusittavat saamelaiskäräjävaalit toimitetaan 3. kesäkuuta – 1. heinäkuuta 2024.

Korkein hallinto-oikeus määräsi viime vuoden vaalit uusittavaksi, koska ne olivat lainvastaiset.

Vaaliluetteloon lisätään 65 henkilöä

Uusittavissa vaaleissa on KHO:n päätöksen mukaan käytettävä viime vuoden vaaliluetteloa, johon on kuitenkin lisättävä ne 65 henkilöä, jotka korkein hallinto-oikeus on määrännyt otettavaksi mukaan vaaliluetteloon.

Uusia hakemuksia vaaliluetteloon ei käsitellä näiden vaalien yhteydessä.

KHO:n mukaan uusissa vaaleissa ei voida käyttää kumotuissa vaaleissa käytettyä ehdokasluetteloa, koska vaaliluetteloon merkitsemättä jätetyillä henkilöillä ei ole ollut mahdollisuutta ehdokasasetteluun.

Saamelaiskäräjien täyskokous nimitti maanantaina vaalilautakunnaksi vuoden 2023 vaaleista vastanneen vaalilautakunnan uudelleen, yhden varajäsenen muutoksella.

Edit 16.4.2024 kello 16.43: Juttuun on korjattu tieto vaaliluetteloon lisättävien henkilöiden määrästä. Korkein hallinto-oikeus kertoi alun perin, että kyseessä on 72 henkilöä. KHO kuitenkin vahvisti 10.4.2024, että tiedotteissa on ollut kirjoitusvirhe ja oikea luku on 65.

Suosittelemme